Проблемите със съня - основна причина за инсулт и инфаркт

Твърде голямото количество сън също е вредно
25 окт 2024 16:52, Гергана Попова
7
Проблемите със съня - основна причина за инсулт и инфаркт
Снимка: БГНЕС

Проблемите със съня са сред от основните причини за мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда - водещи причинители на смърт, заяви за БНР д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня и пулмолог.

"Прекомерната работата на стомаха може да доведе до некачествен сън. Ставането по малка нужда накъсва съня. В повечето случаи ние го приемаме за симптом на дихателни нарушения, а не толкова за проява на прекомерен прием на течности. Нужно е в помещението да не бъде нито твърде студено, нито твърде топло. Комфортът ни, свързан с матрак и възглавница, също е важен. И влажността на въздуха оказва значение.

Тишината е голям проблем.Липсата на сън може да е сиптом на инсомния,  но и проява на лоша хигиена на съня. Липсата на чувство за освежаващ сън може да е симптом на много заболявания на съня. да се проведе консултация със специалист, ако липсата на достатъчно сън се появава често  - повече от три пъти в седмицата. И второто, което и по-важно - ако чувстваме някакъв дискомфорт през деня от това –  изморени сме, не се концентрираме или сме сънливи. Това вече може да е болест или нужда от повече сън.  Дихателните нарушения са един от най-честите проблеми по време на сън. Не става въпрос само за сънна апнея. Има и състояния, свързани с наднорменото тегло", добави още той.

По думите му, твърде голямото количество сън също е вредно.

"При тийнеджърите има физиологично забавена фаза на съня. Те нормално заспиват по-късно. Дори едно заспиване след 12 часа понякога е физиологично. Проблемът е ранното ставане. Ефектът от недоспиването  при учениците води до проблеми с тяхната работоспособност и концентрация".  

"В дългосрочен план - не, но в краткосрочен план – да. Ако в определени периоди от живота - месеца или седмицата недоспиваме, бихме могли да компенсираме в почивните  дни. Много хора обаче нямат тази възможност заради работния си график или заради болести, свързани със съня. Може да се компенсира, но не във всеки случай.

Необходимо е да имаме регулярно по седем часа сън на ден. Всяка сутрин и вечер да лягаме и ставаме в определен час.  Това даже е препоръчително да се случва и в почивните дни. Ако сънят не  е регулярен, започва да има негативни ефекти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Общество
Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
"Твърде голямото количество сън също е вредно". Хахахаха.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аз съм така и качих много килограми. Отделно дето спя все в особени часове, а по цял ден съм сънлив или отпаднал. Много е кофти, защото съм го изградил с години и сега не мога да си оправя денонощието и да върша полезна работа през деня.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Инфаркта и инсулта го докараха изедниците дето 35 години ни крадат преди инфаркт и инсулти имаш на хора над 60 години сега и 35 годишни са с инфаркти
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Интересно дали лошият сън е чак толкова вреден, че да причинява миокардит при 1 на всеки 32 човека както една силно рекламирана експериментална генна терапия от последните години?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако си ниска заплата трябва да бачкаш повече но нема сън. Съна не е причината.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Фейк нюз.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
България еър са посмешище