Достатъчни ли са 2616 лв. за издръжка на тричленно семейство?

Близо 2/3 от българите не получават минималния доход
25 окт 2024 13:34, Анисия Иванова
45

Общо 2616 лв. е издръжката на живот за тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години.

"Тези пари са достатъчни за един достоен стандарт на живот, в който човек може да си позволи да издържа себе си, но и да издържа зависим член на своето семейство. Не е абсолютният минимум. Стремим се да уловим една сума, която позволява съществуването на един трудещ се", каза научният секретар в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Росица Макелова в студиото на "България сутрин".

Основните фактори, които влияят върху увеличаването на издръжката на живота, са повишаването на цените на основните суровини, енергийните източници и горивата. Въпреки това, се наблюдава и увеличаване на средната работна заплата, което до известна степен компенсира повишаването на разходите.

"Имаме спад в световен мащаб на цените на петрола, нa цените на газа, с това се намалява и цената на електроенергията, а пък тази на петрола води до намаляване на цената на горивата", отбеляза Макелова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели, че при сравнение на цените на хранителните продукти в България с други европейски страни, включително Румъния и Хърватия, се установява, че цените у нас са близки до тези в други западно- и източноевропейски страни.

Въпреки това, когато се сравни колко пъти минималната работна заплата в България може да закупи потребителска кошница спрямо други страни, се вижда, че в България тя може да купи значително по-малко.

"Ако погледнем и сравним колко от работещите получават доход до заплата за издръжка, ще се окаже, че почти 2/3 от българите са с доход по-нисък от този, който смятаме за заплата за издръжка", каза Макелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: ценииздръжкаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
5
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 8 часа
Вижте ся, аз съм ви каал, как стават работите. Бюджет за 4 години с 2-3 увеличение на заплатите, превеждат се, тия пари и чак тогава излизам да гласувам, инак, мой само да ви гледам за сеир по нета и телевизията. Ама, мангасарът щел да гласува, вместо мен. Ами, той си гласува, мен тва, въобще ме не брига, аз съм по практичен и от Тошко Йорданов - кинтите, майка! Колкото съм духовен, толкова мога да бъда и адски практичен;)))
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
БИО ТЕЛЕШКО САМО ДА КАЖА ЧЕ Е ПОНЕ 30 ЛВ КИЛОГРАМ
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Стоплиха ми душата няколко коментара за хората, които си правят сами храната. Евала! Поклон!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Няма да стигнат изобщо Незнам защо си лъжат постоянно ТЕЗИ не ходят ли на магазин а ако имаш и дете е абсурд А жилище кола почивка храна ЗНАЕТЕ ли изобщо че цените са с 60 % увеличени а дрехи а обувки СТИГА ЗАБЛУДИ
19
2
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 8 часа
Като цяло съм съгласен. Но цената на новата ми кола е еднаква в цяла България. Цената на образованието и книгите- също. На забавленията, почивките, луксовете- също. Според зависи кой какъв живот живее. Да, имотите са без пари в малкия град. Ние си живеем на вилата от КОВИД насам. Няма разлика с цената в София, само фермерската храна е много по-лесно достъпна. Ей ги на склона кравите пасат и месодайни, и млекодайни. Кеф ти месо, яйца, мляко, сирене домашно се прави, кашкавал.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До 16, сърдечни поздравления!
17
4
 
10
 
! Отговори
Ако са в собствено преди 8 часа
жилище и живеят скромно, може и да им стигнат 2616 лв. Но ще цепят стотинката на две и ще карат без удоволствия. Има значение и на колко години е детето им. Ако е на възраст когато расте, такава сума трудно ще им стигне, защото каквото му купиш през есента, през април вече му е омаляло. Ако е скромен тийнейджър на 18-19 г. и с години кара с едни дънки, две тениски и два пуловера, тогава може и да им стигнат. Но за абитуриентския му бал ще трябва да теглят заем, колкото и да е скромно момчето им.
16
6
 
11
 
! Отговори
До 15 преди 8 часа
Абсолютно подкрепям! Аз съм мъж и също готвя. Жена ми и тя готви. И то интересни гурме неща. Качествената изобщо не е скъпа, ако знаеш какво и откъде да купиш. То го мързи да гледа в общия случай. Няма движение, няма живец в българина. Мързел. Ей го днеска съм сложил от сутринта болонезе сос на котлона. Био домати, био телешко, панчета, свинско био. Взимам големия от детска и пускаме машината за домашни кори- страшно се кефи. И имаме топ лазаня за 12 човека за има-няма 40лв..
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До 7, много правилна констатация! Да бяха само саламите. Ами то газирани напитки, преработена храна.... гнус. Ама пусти мързел! После дебели били, болни били... храната не била качествена. Не е, ако купуваш преработена. Всеки ден готвя! Всеки ден имам салата на масата! Всеки ден пека хляб с квас. И е евтино! И е вкусно! И здравословно! И на работа ходя! И семейство гледам. Става! Въпрос на организационни умения и липса на мързел!
14
2
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 8 часа
Няма какво да ми пращаш нещо, което е публично достъпна информация. Ти не знаеш пълен член къде се слага, фишове ще разпраща... Да не говорим, че сумите, за които се казва, са брутни. По цял свят като кажеш една заплата, се има предвид брутна. Най-забавно ми е как се кефите в Румъния колко била БРУТНАТА минимална, без да имате идея колко е нетната и колко са данъците хаха :) От 1-Яну 2024та младши учител взима 1900лв.. Толкоз по темата.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Докато една заплата не стига за издръжката на тричленно семейство ще продължваме да се топим. Важи не само за България
12
2
 
20
 
! Отговори
3900 е минимум за 3 преди 8 часа
Ако се мисли за българите като човешки същества с дух, душа и тяло, които имат нужда и от духовно развитие, образование, спорт,лекарства, а не само за материални нужди като храна,вода, дом, такси и др.тогава 2790 е вече изчисления минимум от 2023 год., който заради инфлацията отдавна е 1300 на човек, и то без да са вкл извънредни разходи като зъболечението катастрофи, рак и др.И за съжаление реално повечето българи получават под минимална заплата от 930 лв което е геноцид от корумпирани политици
11
6
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 8 часа
Да, наистина от 2024та минималната заплата за младши учител е близо 1900лв.. Отделно има какви ли не бонуси и след 2-3 години опит вече не си младши учител и взимаш повече. А да не говорим, че кадърните млади учители са доста търсени и работят на по 3-4 места и припечелват доста над 1900лв.. Близък мой приятел е учител. Работи в 2 частни училища. Само от там взима над 6000лв.. Уикендите преподава в една школа и от там още 3. Не са много за овъртайма, който работи, но живее добре.
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Имах едни съученици, които не влизаха в час и седяха на оградата. Пушеха, пиеха и други неща. Една едва изчака бала, та да се ожени. Та, за тях дори тези пари са много! Имах съученик, който учеше и беше прилежен. За такъв и 12 000 са малко. разликата между бедни и богати вече е се дължи на образование, умения и опит. Който ги няма, чака на минималка. Дали им стигат? Техен си проблем.
9
5
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 8 часа
едно е да живееш с 2000 в София, съвсем друго е с 2000 в Разград...в малките градове живота е с около 50-60% по-евтин...
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До 6Ако искаш ще ти пратя фишът на преподавател в минаваща за престижна гимназия в София. Уверявам те сумата съвсем не е 2000. Ахахаха ама и ти си един блясъчко мечтателят. Нека те успокоя не само вземат 2000 стартово ами направо на ден им ги дават още от входът.
7
6
 
15
 
! Отговори
До 5 преди 8 часа
Кофтито е, че хората ги мързи да готвят. Като ги видя какво купуват, и зле ми става. Отива и купува салами, шунки- тотална отрова... Ние си правим домашна шунка на 1/3 от цената на купешката. И то от био месо от отбрана ферма. То разходите за храна са и до култура на хранене. Реди се за канцерогенна баница за 3-4лв. без да осъзнава, че същата вкъщи с френско масло и най-качествените продукти, ще му излезе под 1лв.. Много други примери мога да дам... Иначе да- има начин.
6
3
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 8 часа
Минималната учителска заплата на младши учител е 1900лв.. Още след 2-3 години минава 2400.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Правили сме си вкъщи социален експеримент с колко най-малко пари можем да изкараме 1 месец с 2 деца сме- на 1 и на 5. Без да пипаме храната- тя е най-важна и без компромиси там. Оставяме настрана вноските ни за автомобили- това е лукс, скъпи нови коли, не ги броим тях. Ако човек няма автомобил (а човек с такъв доход НЕ БИ следвало изобщо и да си помисли да има), то успяхме без лишения и само с най-качествената храна да живеем с под 3000лв.. Всички сметки, всичко включено. Има начин.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До Анонимен 1Ти нещо май не си от България. Млад лекар и учител в Бг са на 1500 лв. Какви 2600-3000? Те ако почваха на 3 щяха да тичат по улиците с щастливи викове. ;) Също така ако склададжията не е братът на гаджето на шефът или някаква рода тогава може и 4 и 5 нагоре.Иначе забрави за тия суми. Може би в държавата в която живееш е така но тук е Клошария извинявай България,