"Галъп": ГЕРБ-СДС с 26,1% от вота, процент дели ПП-ДБ и "Възраждане"

Седем формации влизат в НС, една на ръба
Обновена: 25 окт 2024 12:22 | 25 окт 2024 12:22, Стела Стоянова
206
"Галъп": ГЕРБ-СДС с 26,1% от вота, процент дели ПП-ДБ и "Възраждане"
Снимка БГНЕС, архив

Преди финалните дни на кампанията 7 формации вероятно ще имат депутати в НС, една е на ръба, а друга има своите шансове за влизане в 51-ия парламент.

Данните се основават на проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети.

Ако заявеното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите биха изглеждали както следва:

ГЕРБ-СДС ще вземе 26,1% от гласовете.

ПП-ДБ и "Възраждане" – съответно 16,2% и 14,9% – са в пакет и не ясно кой би завършил на второ и на трето място, но към този момент ПП-ДБ има видимо по-добри изгледи.

Трудно е да се оцени ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС, коментират социлозите от "Галъп". Алиансът за права и свободи е на ниво от 7,9%, но възходящият тренд при "ДПС-Ново начало" води до практическо изравняване на подкрепата – 7,6%.

"Последните дни на кампанията обаче могат да променят тази подредба и да изведат "ДПС-Ново начало" пред АПС, ако възходящият им тренд продължи и поради по-високия организационен ресурс за мобилизация, демонстриран от тях", твърдят социолозите. До колебания в резултата може да доведе и вотът от чужбина, който само косвено се отчита в такива проучвания.

"БСП-Обединена левица" биха имали 7,1% подкрепа. Устойчива е подкрепата и за ИТН - 6,2%.

От "Галъп" допълват, че тези няколко формации са в своеобразен "пакет", като към него има определен шанс да се присъединят още една или дори две формации.

Една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера, с добри възможности за нейното преодоляване, са МЕЧ с 4,1% и "Величие" с 3,8%.

"Синя България" е на ниво от 1,2%. Останалите дялове са за формации с по-ниска от процент декларативна подкрепа.

"Очаква се до изборния ден в неделя да настъпят и някои промени в разположението на част от политическите сили, поради различни фактори като например традиционното формиране на окончателно решение на част от избирателите на финалната права, влияние на различни организационни и клиентелни мрежи за мобилизация в изборния ден и др.", коментират социолозите.

Още по темата

От данните им става видно, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%, като трябва да се имат предвид условностите на изборните списъци, както и на искреността на отговорите.

Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове – от днешна гледна точка – има вероятност да са: "Не подкрепям никого".

-------------------------

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: НСизбориГалъп
Още от Общество
Едва 15% от българите биха станали приемни родители
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
50 Ако продължаваме без правителство, ще закъсаме здраво. Призовавам всички хора да гласуват за Герб или Възраждане. НЕ гласуването увеличава процента на другите партии. Което означава че пак гласувате, но за тези които НЕискате. ПП,ДБ определено, не са десни партии, а леви прахосншци. И не са политици, а измамни брокери. С ПП,ДБ агонията ще продължи. Това ли, искаш? Повече от 1 млд за избори? Ние, не.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Пак няма да " познаете"!!-:)
54
2
 
2
 
! Отговори
Ууу преди 5 часа
Казвайте кой са избрани и клетвата им в НС.За това не ходи народа да гласува.крадец до крадеца, мафиот до мафиота, народа вълци го яли.Омръзна ни от тия и от изборите им.Ай сек.т.и.р.Имам градина за оране ,да дойдат в неделя и ми я изорат.Давам 500.00 лева.
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
47 Не си убедителен, не може, всичките им избиратели да са номенклатура.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
до 50: Правителство си има и сега. Не ни трябва фашисстко правштелство на ПП. Мерси. Екстра е така, да се бият за кокала
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
44 Прасето в българската политика, дал Господ. Има ги в ПП ДБ, БСП..На Асеня Кокорова не му са вижда вратя, от сланина. Търбухът му, върви 5 мин пред него.
50
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ако продължаваме без правителство, ще закъсаме здраво. Призовавам всички хора да гласуват за Герб или ПП ... като десни парти. НЕ гласуването увеличава процента на другите партии. Което означава че пак гласувате, но за тези които НЕискате.
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Който гласува за ПП да очаква нова сглобка.
48
5
 
5
 
! Отговори
КОАЛИЦИЯ ЕВРАЗИЯ преди 5 часа
ВЪЗРАЖДАНЕ, ПП ДБ, БСП, НАЧЕЛО С КРИМСКИЯ ПИЛОТ ПРОЕКТИРАНИ ОЩЕ ПРЕЗ 2020, ЗА ДА НЯМА БЪЛГАРИЯ ПРОЕВРОПЕЙСКО ПРАВИТЕЛСТВО И ДА ИСКАТ ДА ПРАТЯТ БЪЛГАРИЯ ПРИ ОРРРАНГУТАНИТЕ ОТ ББРИКС
47
7
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 5 часа
ГЕРБ винаги печелят и това е факт! Обаче печелят защото обслужващата ги номенклатура гласува дежурно за тях! Те правителство сами не могат да съставят, ако изобщо се стигне до съставяне ще им са нужни гласове на парапетите и прасето крадец на партии!
46
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Мачкай, Бойко
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
37 Планът с ареста на Борисов, на Киротъпото, отдавна се провали. Страх берат променкаджиите, от Борисов и от прокуратурата.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Гласувайте за Свинският Триумвират на трите прасета Боко, Тошо и Пеевски! Прасетата ще победят! Всяка филия с мас - свински глас! Всяка консерва Русенско варено - герой на Свещенната Свинска Империя Чалгария! В Свинефермата всички животни и хора са равни! Прасета Победа!
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Докато Величие е в парлямента ще има КОНТРОЛ на останалите.
42
3
 
3
 
! Отговори
expert преди 5 часа
Какви са видимите по-добри изгледи? ...платени от НПО-тата :))) ВЪЗРАЖДАНЕ ЩЕ ОТНЕСЕ ПП-Атанасов..хахахахха
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Както е казвал Вапцаров,утрепан от възвеличевания сега цър пър Борис 3,борбата е безмилостно жестока.Власт и пари не се дават лесно.Без буря няма да стане.Но в бурята ще бъдем пак с теб народе мой....
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Чакам речта на президента след изборите как ЦИК представлява 300 хиляди починали и 30 хиляди наплюти редовни бюлетини. Другата седмица по това време всичкото гербаджия ще бяга към летищата с фалшива самоличност
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
27 Е, не може "Дай едно кръгче и на мен!" Както стана с дошлите от нищото, ПП.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Гласуваш за ИТН - получаваш бай Аамет Доганя
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
На бас, че ГЕРБ ДПС няма да спечели? Днес или утре като арестуват Борисов ще стане шах мат в редиците на престъпния конгломерат ГЕРБ ДПС. Първа ще избяга в Дубай Десислава Атанасова