Блокаж между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е игра с нулев резултат

Колкото по-фрагментирано е НС, толкова по-трудно ще се нареди пъзелът
25 окт 2024 15:25, Стела Стоянова
26
Блокаж между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е игра с нулев резултат
Снимка Личен архив

Взаимният блокаж между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е игра с нулев резултат и за двете формации. Това заяви пред БНР Елена Дариева - управител на социологическа агенция "Насока" и член на Българската социологическа агенция.

"Понятна е стратегията да се мобилизират и нахъсват партийните ядра и подкрепящите тези коалиции в този предизборен момент, но не трябва да се губи мярката, защото после разговорите стават много трудни. Сложен ще бъде ребусът на властта, особено ако новият парламент бъде още по-фрагментиран, каквото се очаква. Колкото по-многобройни са частите, толкова по-трудно е да се нареди пъзелът. Изискват се познания, мъдрост и култура", коментира тя.

Социологът подчерта, че около 4-процентната бариера гравитират поне 3 формации. По думите ѝ потенциал да я прескочат имат 1 или 2. Ако 2 от тях я прескочат и се стигне до 9-партиен парламент, това дава отражение върху мандатите, които взема всяка партия, посочи тя и обясни, че тогава първият понася най-голяма щета.

По думите ѝ разликите, които се отчитат в момента, не позволяват да се каже с категоричност кой би финиширал на 27-и вечерта, след обявяването на края на изборния ден, на втората позиция. Разликата е в рамките на статистическата грешка, каза тя и добави, че има много фактори, които влияят и в двете посоки.

"От една страна в полето, в което се е позиционирало "Възраждане", забелязваме все по-остра и ожесточена конкуренция между различни политически субекти, които се борят за този вот. Този вот има една емоционално-наказателна компонента, която е доста трудно уловима. "Възраждане" успяват накрая на кампанията, в деня за размисъл и в самия ден на вота да отбележат някаква мобилизация", отбеляза Дариева. И продължи коментара си:

"От друга страна при ПП-ДБ, чийто електорат е консолидиран в една ниша, в която няма такава остра конкуренция - те са единствен носител на този вот, при тях целта е да успеят да мобилизират своите избиратели и да ги накарат да излязат да гласуват".

Социологът напомни за разочарованието на избирателите на ПП-ДБ от неуспеха на ротацията и партньорството с ГЕРБ.

Още по темата

По думите ѝ кампанията е ориентирана към твърдите ядра, но те след 3 години надлъгване станаха "много по-чувствителни и реактивни". Според нея политическият елит е усетил това. Поради тази причина доста предпазливо започнаха да обсъждат бъдещи коалиции и планове, изказа мнението си тя.

Елена Дариева не допуска, че може да има друг на втората позиция, освен ПП-ДБ или "Възраждане". Според нея ДПС-Ново начало няма да отиде на второто място. Тя смята, че няма как да очакваме някакъв небивал скок.

Социологът уточни, че данните, които социолозите събират и огласяват, са на базата на изследвания, които се правят на територията на страната. Не улавяме вота в чужбина, изтъкна тя. По думите ѝ около 50 хил. гласа идват от Турция. А при тази ниска избирателна активност тези гласове могат да окажат влияние върху общия резултат, предупреди Дариева.

Тя подчерта, че отговорността на социолога е много голяма както при събирането на емпиричните данни, така и при тяхното интерпретиране в медийната среда. Информацията, която подават социологическите агенции, има своето влияние и отражение върху обществено-политическите нагласи на избирателите, категорична бе тя. И увери, че всички агенции надлежно и стриктно огласяват методиката на направените проучвания.

"Когато огласяваме данни от емпирични изследвания, обръщаме внимание, че това е една моментна снимка и че тя няма как механично да се екстраполира върху данните, които ЦИК отчита в изборния ден, защото картината не е застинала. И тази кампания, която на повърхността да изглежда спокойна, отдолу има много съществена динамика и процеси, които се отразяват върху крайния резултат, който се отчита".

Според нея е чисто спекулативно да се прехвърля на социолозите отговорността за това, което политиците не свършват:

"Ако има някой, който носи отговорност за това да може да мобилизира, да вдъхнови, да извади хората на 27-ми да отидат да гласуват и да го направят убедено, то това е отговорност на политическите сили. Не приемам обвиненията това да се прехвърля на социолозите и на изследователите на обществените процеси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Страната
87-годишна почина при пожар в дома си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
художника преди 4 минути
А бе не мога да го разбера българина. Всички са против ПП-ДБ щото се коалираха с ГЕРБ и били мошеници ламтящи за власт. Да де, ама в същото време същият българин гласува за ГЕРБ. Що бе и-дио-ти, хем обвинявате другите- хем точно вие гласувате за ГЕРБ? А де де???
24
0
 
1
 
! Отговори
Наско преди 6 минути
Блокаж между престъпници!
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Не заблуждавайте хората,процентите на ГЕРБ и възраждане са верни ,но за ПП не да....ПП след изборите че имат 4..5%.интрресно и трите телевизии показват 15%за ПП ,лъжи и половина )))))
22
2
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ/СДС Е ЕВРОПА преди 43 минути
КОЙТО Е ПРОТИВ ТЯХ Е ЗА ЕВРАЗИЙСКИТЕ ОРРРРАНГУТАНИ......ПП ДБ - ТАМ ЛИ ИСКАТ ДА ПРАТЯТ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТА ВИНАГИ СА СРЕЩУ ЕВРОПА?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
17 А, вече не минава номерът, оставете ни да правим каквото си искаме, защото ще дойде Възраждане, например. Никога измамниците и неможачите от ПП,ДБ. Тяхното място е в левия сектор. Пълзи информация, че ПП,ДБ тайно разговарят с ДПС на Даган, Възраждане и БСП.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да е честито третото място на шарлатаните ПП,ДБ! Все така, надолу.
19
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 1 час
И кой го прави тоя блокаж? Слугите на ДС и олигарсите ППДБ На тия избори няма да стане но на следващите Пеевски ще имате всички негодници Тия номера вече няма да минават с ултиматуми и рекет На нормалните хора им писна да ги разиграва разни посредствени мошеници
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не е вярно. След години борба срещу ГЕРБ ДПС се разапдна, т.е. моделът Борисов-Пеевски не издържа и поне в политическата сфера той не може да функционира. Този рахатлък, който ГЕРБ имаха до 2020 г. изчезна и ПП-ДБ има своята полезна роля в това отношение.
17
7
 
5
 
! Отговори
Сега преди 1 час
Не хулете ППДБ защото ще дойдат партии които могат да ни изкарат от ЕС и да ни пришият към БРИКС с единна тяхна валута и като няма евро ще одите да пазарувате в Москва а не в Париш ,Лондон или Виена
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На тая госпожа кой и плаща да повтаря това,което други преди нея са казали?Защо всички не оставят народа сам да избира,а му внушават кое е правилно и кое не?
15
4
 
5
 
! Отговори
Хвана ги страх! преди 1 час
ПП-ДБ и приятели са в страшна паника, защото зад нагласените временни резултати картината е съвсем друга и критична за тях! Те разкриха лъжовните си физиономии, гласувайте за доказано десните коалиции "Синя България" и "Свободни избиратели"!
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ППДБ са мноого малки вече, не важат и още не са го разбрали, проявиха политически дебилизъм и сега ще играят втора лига!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Демек - гласуваш за кирчу, кокорчи, парапета, дългоносия и жена му или който и да е друг от отбор роозови пони и получаваш боко и пеефски хахахха
12
0
 
2
 
! Отговори
Ами тя хубавица бре! преди 1 час
Избръснала веждичките, друго не се вижда! Аа, тя коментирала някаква социология, ами не ме интересува! Тогава чао!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
A coцuoлoruчecka areнцuя "Гaля", kakвo cъrлacyвa oт kъмтo nocoлcтвoтo?
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
K4KA! БОИКО ШЕ ГИ РАЗМАЖИ!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
двама не стигат, трябва и трети, къде е Пеевски?
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Петък следобед е. Преди избори. Съобщeние от банкaта ми, че от средата на декeмври спирaт разплащaния в местна валута.И в какво по-точно ще рaзплaщането?
7
6
 
9
 
! Отговори
Прави ли ви преди 1 час
впечатление как всички ревът, че трябвало да има редовно правителство... интересно все хора, които са на партийна хранилка. На мен правителство не ми трябва, то е вредно за мен, редовия гражданин. Никой не отразява интересите на над 70% от гражданите на републиката, следователно няма да има и гласуване. Сами се избират тия мbpшu, никой нормален не ги подкрепя, разчитат само на купен глас и балъци от чужбина.
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Социолозите дори не хващат Величие , а те пълнят зали и имат много почитатели .