Ким Чен Ун откри "перфектният социалистически град"

Самджийон се намира в подножието на свещената планина Пектусан
3 дек 2019 21:45, Нели Христова
318

Снимка: Reuters

Ким Чен Ун откри нов град в Северна Корея, който медиите в комунистическата държава, наричат "образец за модерната цивилизация". Лидерът преряза червената лентичка на Самджийон – един от най-важните проекти за страната.

Според държавната медия KCNA градът може да подслони близо 4000 семейства в новите си апартаменти и да ги радва с новите ски писти, търговски и културни обекти.

"Социалистическата утопия" на Ким бе открита с празненства и фойерверки, но строежът й далеч не беше толкова весел. След като заради санкциите към Северна Корея материалите свършиха, той бе принуден да накара бригади от млади хора, дисиденти и бегълци от режима да довършат проекта.

Те били "модерни роби", според BBC. Трудът им не се заплащал, а работният ден продължавал по 12 часа на денонощие в продължение на десет години. А дори и да отговори на очакванията на медиите, градът ще се откроява от останалата част на държавата, където хората живеят в лоши условия. Според организацията National Committee on North Korea, повечето семейства "страдат от липса на достатъчно храна, гориво, електричество и течаща вода".

Според кореспондента на NK News Колин Звирко, Самджийон не прилича на нито едно друго населено място в Северна Корея.

"Фасадите са хубави и чисти, сградите са добре проектирани. Ако някой реши да се разхожда по улиците на града като турист, няма да попадне на грозни и мръсни улици далеч от центъра, както в Пхенян", обяснява той.
По думите му Самджийон е доста малък – около 2 - 3 километра в посока.

Градът не е изцяло построен от нищото. Там вече е имало малко градче. Някои сгради са били реновирани, други са изцяло съборени, а на тяхно място се появяват по-лъскави и хубави блокове. Още преди 2 години, когато Ким посещава Самджийон и обявява неговият "възход", държавната медия съобщава, че ще бъдат издигнати 450 нови сгради, включително промишлени и развлекателни съоръжения. Според  KCNA градът преминава през "драстична промяна" и се превръща в "утопичен социалистически град".

Не е ясно дали в Самджийон вече има нови жители. Броят на коренните му жители не е известен. Не се знае и колко пари е вложила Северна Корея в построяването на утопията си.

По думите на Звирко строежът на града продължава въпреки санкциите и липсата на достъп до по-добри строителни материали, което показва, колко важен е той за държавата.

Кореспондентът твърди, че имат неоспорими доказателства, че насилствен труд е бил използван за завършването му, но това не било необичайно за държави с такъв политически строй.

Самджийон е важен за Ким Чен Ун, тъй като се намира до планината Пектусан, смятана за свещена. Той е и  родното място на бащата на лидера.

Градът, също така, представлява модел, който останалите населени места в Северна Корея да следват.

Дори в своята реч за Нова година, Ким Чен Ун заяви, че Самджийон е "идеалният комунистически град".

Според сателитните снимки обаче Самджийон все още не е завършен. Някои хотели и индустриални сгради не са готови. Крайният срок за приключването им е 2020 година, но навярно Северна Корея се надява, че с откриването ще привлече туристи и ще натрупа средства, с които да завърши утопичния град под свещената планина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
4
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
То и Хитлер гради националСОЦИАЛИЗМА, но доникъде не го докара. Социализмът е винаги обречен!
140
2
 
3
 
! Отговори
до 174 преди 4 години
добре ще те попитам аз тогав. Как така единствени на балканите имаме атомна електроцентрала, имаме вецове, навсякъде да но говоря за Павец- Чаира за да не ви обърквам представите. Значи имаме производство на ток огромно и според вас нямаме ток. Защото абджеба имахме огромно производство. Всичка фабрики, който сега ги няма работеха за износ. Ток нямахме само една година и това е годината на перестройката на горбачов, който спря доставките на суров руски петрол към нас и за да оправи бюджета прода
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо ни държаха на тъмно и студено, а продаваха тока за западна валута?Много просто: Защото правешкия oлигoфрен беше затънал в дългове в марки, а левовете никой не ги искаше. Доларът на черно беше 3 лв, а в началото на 1989 стана 4 лв.
138
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имахме и велика хранително-вкусова промишленост, но за ядене се намираше днес едно, утре друго. Ако днес има Балкански кашкавал, утреше има Витоша, но двата накуп-НИКОГА! Ако днес има салам, утреще има шунка.Тази седмица има тоалетна хартия, но няма салфетки, другата седмица-обратното.ЛЪЖИТЕ ВИ СА ПРОСТАШКИ ДРУГАРИ!
137
7
 
4
 
! Отговори
до 173 преди 4 години
Кога нямахме ток, бе *** неоръбен. Тогава когато бяхме 9 000 000 ли ? и продавахме ток на целия балкански полуостров . На Югословия, на Гърция , на Турция дори и на Румъния, за тогава ли питаш
136
2
 
7
 
! Отговори
ДО 172 преди 4 години
Атомна енергетика имахме, но ток нямахме.
135
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като беше толкова хубаво и имахме такава велика индустрия-ЗАЩО НЯМАХМЕ ТОК?! ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ФАЛИРА И НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ИЗДЪЛЖИ НА ЗАПАДНИТЕ КРЕДИТОРИ? ЗАЩО БЕ КАЛЪФИ ЧЕРВЕНИ, ЗАЩО?!
134
2
 
3
 
! Отговори
Знам, че не знаете преди 4 години
Знам, че не знаете атомна енергетика на балканите имахме само ние. и само ние продавахме ток на целия балкански полуостров. Сега братята" турци строят пет атомни централи, докато ние затваряхме и спряхме новата, но бойко видя че ще има келепир и започна след пет години спиране рестарт на аец белене. Досега тя трябваше да работи
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поробена от съветите, България беше върната във феодализма. Имаше крепостничество. Селяните бяха закрепостени и принудени да работят за поробителя в ТКЗС. На тези изверги, които тук въздишат по комунизма, нечистоплътните деца си довлякоха смръдливите телеса в София и им пращат пари, а ония *** им пращат зайци в буркани-ГНУС!
132
3
 
6
 
! Отговори
Знам, че не знаете преди 4 години
Знаете ли че СОМАТ беше най големия превозвач / официално / в цяла Европа с над десет хиляди камиона и бази във всички страни от мала азия и европа, собственост на НРБ
131
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Западната пропагандна машина в действие. Явно не може нещо да е направено в държава със строй различен от капитализма, и то да е хубавo.
130
5
 
7
 
! Отговори
До 166 преди 4 години
Червената армия е само в празната ти червена кpaтуна каскeт дeбилeн! По-добре гледай да не хвърляш хилядарки от балкона по някой измамник син на на някой твой съпартиец, айдук-комунист. По-глупави от селяните-комунисти няма!
129
5
 
4
 
! Отговори
Знам, че не знаете преди 4 години
И ТОВА Е ПО СВЕДЕНИЕ НА Световната банка и МВФ към 1990 година. По търговията с тютюневи изделия към 1990 г. Булгартабак холдинг е на второ място в света отново с арабските и африканските пазари, към това число и СССР с две фабрики там, За сведение филип морис са след нас. Сега след като унищожихме и този отрасъл, отново на нашите пазари са хамериканците и вече са много по напред
128
8
 
5
 
! Отговори
ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ГЕРБ преди 4 години
Ако днес дойде Червената армия ще ни освободи за трети път. Дай Боже !Откраднатите пари от олигарсите ще бъдат национализирани и с тях ще се построят болници, училища, детски градини и нови предприятия.Всички жизненоважни отрасли като енергетика и водоснабдяване ще бъдат върнати на държавата и народа.Цените на ток, вода, горива, лекарства ще бъдат минимални, за да не казвам символични като едно време.Здравеопазването и образованието ще бъдат отново безплатни.Ще има нов Народен съд !
127
7
 
3
 
! Отговори
Знам, че не знаете преди 4 години
Затова отговарям на този реторичен въпрос. В търговията с оръжие на второ място в света с около два милярда долара годишно. За сведение Хавериканците са на осмо място. Затова ни помагат пазарите в арабските страни, Африка и Латинска америка. Ако си спомняте имахме от всичките да взимаме пари, но като дойдоха Хамериканците не успяхме нишщо да вземем нито от Либия и Ирак напрамер, а напротив нашето производство се унищожи и на нашите пазари дойдоха американците, които вече са на второ място
126
0
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"А защо няма нищо за товариш Путин?"И ракът е риба... ;) Като няма за Путин и Ким ще свърши работа))).
125
4
 
3
 
! Отговори
до ВСИЧКИ преди 4 години
Харесва ми, че на вас ви харесват цифрите. В тази връзка, ще ви кажа няколко - Знаете лина кое място е българия при соца в търговията с оръжие. в търговията с тютюневи изделия, в търговията с лекарства, в превозваческите услуги, в лекторакрите и мотокарите например или пък в акумулаторите или в консервната промишленост или пък да речем в производството на ....., каквото и да си наумите.
124
0
 
2
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Това поколение е манипулирано с факти / лъжливи/ за соца вече двадесет години."Така е, но плебса винаги е бил манипулиран, независимо от системата на управление.
123
8
 
5
 
! Отговори
ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ГЕРБ преди 4 години
Една от големите фалшификации на слугите на евроатлантизма е това, че комунизма взел на хората земята.От баба ми знам, че са били бедни хора и земя почти не са имали, а доколкото са я имали тя е била обработвана с рало и волове.Черен, неблагодарен труд, за който баба ми не искаше и да чува !С идването на комунистическата власт и ТКЗС-тата, идват тракторите, комбайните и другите модерни за времето си машини.Сложен е край на робския труд и на експлоатацията на бедните от богатите.
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На който му липсва комунистическата гнусотия да ходи при Ким да мре от глад. От глупостта по-голямо зло няма.