България иска газ директно от „Газпром”

Според Ивайло Калфин проблемът с посредниците е, че в такава ситуация е трудно да бъдат заведени искове за нанесени щети
11 яну 2009 15:04, Петя Славова
31
България иска газ директно от „Газпром”
Снимка: Булфото

Природният газ е собственост на „Газпром“ и ние бихме искали да купуваме газ от „Газпром“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той допълни, че природният газ е собственост на „Газпром” и страната ни иска да купува газ оттам.

Калфин съобщи пред БНР, че в в момента при доставките на природен газ има трима посредници, като най-голямото количество минава през „Овергаз“, „Винтехсхал“ и „Газпром експорт“.

Според българския външен министър проблемът с посредниците е, че в такава ситуация като тази в момента е трудно да бъдат заведени искове за нанесени щети.

Освен това използването на посредници задължително оскъпява цената.

Калфин заяви още, че България не е получавала предупреждение, че доставките за страната ни щели да бъдат спрени.

Толкова обсъжданото писмо е било изпратено на 18 декември миналата година от руския вицепремиер Зубков.

То е било отправено към премиера Сергей Станишев и в него е пишело, че Русия все още не се е договорила с Украйна за цената на природния газ и по тази причина е възможно да има проблеми с доставките на газ.

Но посланието на руския вицепремиер е било, че страната му ще изпълни всичките си задължения по договорите за доставка на природен газ за България.

Ивайло Калфин изрази съмнение, че е възможно повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Причината за това е във факта, че предишните правителства вече са поели ангажимент за закриването им по време на преговорите за присъединяването ни към Европейския съюз.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
14merkator преди 15 години
А аз не искам руски газ въобще!Абе, нищо общо с Русия и това е...
9
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Тези нещастници - българските политици дори не знаят кой е собственик на газа, кой има право да продава, какъв тип договори са по- изгодни, как стои въпросът със стратегическите суровини в Русия, Газпром каква компания е всъщност и до каква степен държавата може директно да се намесва в сключените от нея договори, ако щете до каква степен руската държава поема негативи от действията на Газпром. Първа стъпка - изяснете всичко с експерти - после предприемайте действия.Бъдещите договори да се подготвят от истински специалисти.
8
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Nikakvi posrednici, zashtoto posrednicite matiat vodite, a v matni vodi nai golemi ribi se hvashtali ..koito znae da gi hvashta.. ;) osven tova, ako sme evropeici, triabva da plashtame kakato evropeici.....the point.
7
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
......................що сега го казвате бе.Що не го казахте като защищавахте договора в парламента.Или вече всеки сам си пази зад,ни.к,а............Плъховете маи напускат борда на потъващия кораб.
6
0
 
0
 
! Отговори
ИНСПЕКЦИЯ/ДС преди 15 години
ЧИРАКЪТ НА АНТИБЪЛГАРСКИТЕ ЦИОНИСТКО-МАСОНСКИ САТРАПИ КОГА РАЗБРА ЗА ПОСРЕДНИЦИТЕ?ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА КОСТОВ ОВЪРГАЗ ВЗЕМАШЕ НА 100$ 10 ЗА ДОБЪР ДЕН!ВСИЧКИТЕ ПОСРЕДНИЦИ СА РУСКИ,УКРАИНСКИ И ЕВРОЧИФУТИ НАЛПЖЕНИ СИЛОВО ОТ МОСКОВСКИТЕ ЮДЕИ ВЛАДЕЕЩИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ГАЗПРОМ!ГАЗЪТ ЕДИН,ТРЪБАТА ЕДНА И ТРИМА ПОСРЕДНИЦИ НА КЛОНА!Е ЗА ТОВА ХОРАТА КАЗВАТ,ЧЕ НАЙ-ДОБРИЯТ *** Е ВЪВ ФОРМАТА НА КАЛЪП ***!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Калъфин сподели ли, че няма да е зле за сезира прокуратурата във връзка с договора, подписан с посредниците, вместо с "Газпром". Зер от тоя договор и от това оскъпяване лъха на комисиони, изтекли в частни сметки.Ще сезира той - дръжки. Нали Дългия инкасатор и главният прокурор са му съпартийци!
4
0
 
0
 
! Отговори
AG преди 15 години
България съжалява, но си връща над 200 те декара на Камчия, предоставени за стотинки , на руския мафиот Лужков.. Съжалява , но прекратява договорите за АЕЦ-и и Б ощеургас Александруполис..Съжаляв , но намалява от над 250 000 на 1 000-2 000 визите за мужици, членове и не членове на КГБ.. България съжалява , но започва ревизия на ВСИЧКИ пребиваващи руски собственици виладжий по морето и планинските курорти..С ГОЛЯМО съжаление , започва да проверява и мангизите , с които са купениЗапочва , с още по- голямо съжаление и проверка на :фиктивните бракове и фирми-смесени , на Българска територия ....А с най- голямо съжаление ще се проверяват и торбите с мангизи по летищата, идващи от великата Рус..)С голяма мъка и съжаление ше изиска и намаляване на стотиците членове и полу- членове на Руското посолство..//С ръка на сърцето прекратява и вечната дружба между КГБ и ДС ОТМЕНЯ годината на България в Русия.., поради високата цена на водката ..)И изобщо , и други ШУТОВЕ сме приготвили, за Империята на ЗЛОТО , другари..)Да не забравим : Прекратяваме газопроводите ви, през България)НОРМАЛЕН ПРЕЗИДЕНТ и МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ на БЪЛГАРИЯ
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Aaaaaa, ясно! То имало посредни! А Р.Овч. с кого сключи договор?То ще се окаже, че руският дявол не е толкова черен колкото българският. Време е да изхвърлим ***!!!Да подпишем договор директно с Газпром, цената ще падне като изключим посредниците!Да помислим за алтернативни газопроводи и нефтопроводи, така няма да сме зависими от една държава и ще купуваме от там дето е изгодно!За тази криза щяхте да си извадите очите русофили срещу русофоби, а проблема бил при нас! Ми да махнем проблема, а!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
TOIA ZA POREDEN PAT DIREKTNO LAGE.KAK MOGE DA SE GOVORI ZA POSREDNICI,KATO OVERGAZ E DASHTERNA FIRMA I E 100% SOBSTVENOST NA GAZPROM-KOI MANIPULIRA TOIA I NA KOI PAK SE PODLAGA-VSASHNOST NIAMA ZNACENIE NA KOI-VAGNOTO E DA SI PROTIV RUSIA I TOVA ZA POREDEN PAT SHTE NI IZIADE GLAVATA,KAKTO V MNOGOTO SLUCAI DO SEGA-ISTORIATA GO E DOKAZALA.AMAN OT OTREPKI I PRODAGNICI PO VARHOVETE NA DARGAVATA.....
1
0
 
0
 
! Отговори
nartoda ta mrazi преди 15 години
dajte da razstrelqme si4ki nacionalni predateli