ГЕРБ със самостоятелен кабинет*

Имаме подкрепата на над 1 млн. и 600 000 българи, носим цялата отговорност, обяви Цветанов
15 юли 2009 12:50,
230
ГЕРБ със самостоятелен кабинет*
Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Иван Костов и Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС

 

Синята коалиция няма да има министър в кабинета на ГЕРБ.

Това бе обявено от председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов след края на разговорите между двете сили.

„Ние сме поели подкрепата на над 1 млн. и 600 000 българи, за да носим цялата отговорност пред обществото.

Запазваме си правото на експертно ниво да бъдат включени предложени от Синята коалиция личности в министерствата, но не на базата на коалиционно споразумение, а на основата на меморандума“, каза той.

От ГЕРБ са представили проект за меморандум, а в петък от коалицията ще дадат своите предложения.

Още по темата

Основните моменти в меморандума са за обединяване и консолидиране на мнозинството, за подкрепа на бъдещия кабинет и за конституционни поправки.

Говорим за самостоятелен кабинет със сериозна парламентарна подкрепа, каза още Цветанов.  

Цветанов поясни, че меморандумът е само основата, върху която ще бъдат подписани други документи за договорености в конкретни области и касаещи конкретни министерства. 

По думите му, те имали общи идеи със Синята коалиция и няма да има проблеми за бъдещото управление на страната, защото се съобразяват изцяло с волята на българския избирател. 

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов изрази обаче известно съмнение към избраната от ГЕРБ формула за съвместна работа и подкрепа чрез така наречения меморандум. 

"Меморандум означава паметна записка, съгласие във връзка с целите, обявени политики, за които сме се съгласили, че са важни. 

Но той не предполага ангажименти, както при споразумението", заяви Костов. 

По думите му, механизмът е труден и предстои да се види как ще сработи.

Меморандумът, предложен от ГЕРБ, не е по-различен като цели от програмата на Синята коалиция, коментира и Мартин Димитров. 

Той повтори, че ситуацията в страната е много тежка, че предстоят трудни решения и първото нещо, което трябва да се направи, е актуализация на бюджета. 

Малко по-късно Атака също обяви, че ще подкрепи самостоятелно правителство на ГЕРБ.

“Атака е дала съгласието си на парламентарно ниво, убедено и категорично в подкрепа на правителство изцяло формирано от политическа партия ГЕРБ”, обяви Волен Сидеров.

Той добави още, че партията му подкрепя и идеите и принципите заложени в Меморандума, който съдържа поредица и програмни схеми за реализиране на промените.

Сидеров призна, че не е ставало дума за участие на експерти на Атака в бъдещото правителство.

РЗС категорично и безусловно ще подкрепи правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, заяви Яне Янев след срещата между двете парламентарни групи.

Депутатите са обсъдили меморандума, предложен от ГЕРБ. До  петък РЗС ще даде предложения за промени в текста.

*Актуализирано към 16 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
3
 
! Отговори
Dino преди 15 години
ГЕРБ-"Напънала се планината и и......рала мишка"СК-"Чула жабата,че подковават коня и тя надигнала крак"Атака и РЗС-"От трън та на глог"Дпс-"Да би мирно седяло,не би чудо видяло"БСП-"Крадецът вика -"Дръжте крадеца""НДСВ-"Царят е гол"Зелените-"Както майка им ги е родила"Лидер-"И сам воинът е воин"Ха сега- за кого?Всички партии са за забрана.България има нужда от личности,избрани мажоритарно и от референдуми по всички важни за страната и.
148
1
 
3
 
! Отговори
състрадател преди 15 години
Чак ми стана жал за Костов... Що плонжове прави, цветя носи, въртеше опашчица - и пак нищо...Бойко се оказа серт...
147
1
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 15 години
А ти защо имаш такива съмнения? Ти! Гласува за герб!?
146
1
 
3
 
! Отговори
ГНИЛО преди 15 години
Има нещо гнило и отново комунистите са намесени... нещо смърди в тая работа без да направят коалиция, висят. Дано не стане като с царя, дано БСП и ДПС никога повече да не дойдат на власт! Дано Бойко не е поредната червена пийонка!ДАНО!
145
1
 
3
 
! Отговори
BG българин преди 15 години
Когато проумеете, че в тая държава всички сме БЪЛГАРИ и няма "български турчин", "български арменец"..."български българин"!И мюсюлманите спрете да гласувате под строй за ДПС!
144
1
 
3
 
! Отговори
Мондисо преди 15 години
Волен Сидеров: Меморандумът на ГЕРБ е програмна схема за бъдещите действия на управляващата партия------------------------Не съм фен на Волен,но определено е вникнал по-добре от Костов,Димо Гяуров и Мартинчо в същността на меморандума. Ама как иначе съпредседателите на СК ще са всеки ден в медиите,ако не мрънкат постоянно?И така ще си мрънкат (дай,Боже!!!) още 4 години с мисълта Бойко да се провали и СК да стане спасителката на нацията. Д??б@ и спасителката (без извинение).
143
1
 
3
 
! Отговори
ПелтекоФ преди 15 години
Абе , Боцата де се покри днес,наистина? Да не се уплаши и утре като дадат на Цеци мандата, той да е новия премиер?
142
1
 
3
 
! Отговори
Стиви преди 15 години
Кайсии бре!
141
1
 
3
 
! Отговори
tur4in преди 15 години
vzemi i ataka we boyko........samo ataka
140
1
 
3
 
! Отговори
Рей Чарлз преди 15 години
Абе брато,Като сме кьорави с теб и двамата и да сложат снимки, к`во ще видим????
139
1
 
3
 
! Отговори
Стиви Уондър преди 15 години
Стига тъпотии ,искаме новини със снимки на Неповторимия!!!
138
1
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 15 години
Ах ти палавницееее ,разбира се че ще ти го подам гол
137
1
 
3
 
! Отговори
Мондисо преди 15 години
По твоята логика да сложим за Министър на МВР Стефан Данаилов - и на килограми го докарва и "корава" усмивка може да извади като актьор. Колко мафиоти изигра в "Октопод" и други италиански сериали. Аз викам Цветанов да си върши работата в МВР,а пък други да се усмихват кораво.
136
1
 
3
 
! Отговори
нели преди 15 години
ами хаиде на баня ама и ти ще си голичък нали..............
135
1
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 15 години
Видимо е и с невъоръжено око,че герб е огледален образ на ндсв-то.Има някаква циклична закономерност на този процес.Ндсв-то бяха приети от народа с болшинство,и там депутатите бяха от кол и въже.Юпита, и темподобни.Може би се очаква от нова партия да направи нещо различно,но това пак ще си остане илюзия.Не може да се налива ново вино в стари мехове.
134
1
 
3
 
! Отговори
Мондисо преди 15 години
Винаги ще има 5 депутати извън ГЕРБ. От всички групи. Дори в БСП магат да се намерят 1-2 що годе читави хора. Проблемът е, дали биха явно гласували или само тайно. Но за това е важен Председателят на НС и владеенето на парламентарните процедури. Та вярвам, че подкрепа за кабинета на ГЕРБ ще има.
133
1
 
3
 
! Отговори
TANKIST преди 15 години
Da nakazvam che Mikov e po dobur no moeta prestava za koravo 4enge e dale4e ot tozi Cvetan4o :) moje i da e kadurno mom4eto , shte pojiveem shte vidim
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
По-добре е от Миков де.. муахахах :D
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Хайде на бас че външно министерство ще е на синята коалиция
130
1
 
3
 
! Отговори
Мондисо преди 15 години
Цветанов поясни, че меморандумът е само основата, върху която ще бъдат подписани други документи за договорености в конкретни области и касаещи конкретни министерства. -------------Е, к`во се изцепва тогава Димо Гяуров,че меморандумът е бял лист и не значи нищо?Елементарно е,Гяуров-казвате (като Атака) подкрепяте ли или не правителство на ГЕРБ и основните насоки в меморандума или не. И после сядате и пишете "конкретни договорености по области" и съответни срокове. Ама не-Костов иска друго