Сините неприятно изненадани от министър Божидар Димитров

Костов и Димитров искат парламентът да гласува имената на министрите поотделно
23 юли 2009 14:10,
123
Сините неприятно изненадани от министър Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов изненада лошо Синята коалиция, като даде на Божидар Димитров пост в кабинета.

След като бъдещият премиер представи официално имената на новите министри, сините поискаха в Народното събрание те да бъдат гласувани поотделно.

Специално Божидар Димитров е неприятна изненада за нас, тъй като вчера парламентът по предложение на Синята коалиция гласува решение, с което бившите сътрудници на Държавна сигурност не могат да заемат постове в Народното събрание. Затова започнаха да стават направо министри, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

В такава ситуация имало едно чисто и почтено решение – министрите да се гласуват поотделно.

Когато става дума за Божидар Димитров, той няма да получи нашата подкрепа, подчерта Мартин Димитров.

По закон парламентът първо гласува за министър-председател, след това за структура на правителството. Съставът на кабинета се гласува от Народното събрание като цяло и само премиерът може да назначава или да уволнява министри. Няма законова възможност членовете на кабинета да бъдат одобрявани поименно.  

Гласуването на новото правителство в парламента ще бъде в понеделник – 27 юли. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 15 години
Тези от СДСтата какво се лигавят. Мартин Димитров има много хляб да изяде докато вземе да се мери с Божидар Димитров
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Има нещо още по наприятно от доносниците - тези на които доносниците донасяха! Тази черевна нвърхушка включваше "елита " , т.е. "горната *** на ***-ното. Тези хора са без картончета , тях лустрация не ги лови. ноте са още по гадни защото те управляваха доносниците и ползваха "резултатите" от тяхната работа. Една част от тази върхушка си отиде по природните закони, но те оставиха наследницине си да ни манипулират и управляват
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ден след като 146 народни представители се престрашиха да приемат първия наистина лустрационен текст - сътрудници на бившата ДС да не могат да участват в ръководствата на парламентарните комисии, бъдещият премиер Бойко Борисов посочи Божидар Димитров за министър без портфейл за българите зад граница. Димитров е бил последователно секретен сътрудник на Първо главно управление и агент на Второ главно управление на Държавна сигурност. Използвал е псевдонимите Кардам, Тервел и Телериг.Божидар Димитров е доказан, бил е мажоритарен кандидат, коментира решението си Бойко Борисов. Преди време бъдещия премиер беше казал, че носи лична отговорност за Божидар Димитров. Решението на Борисов да назначи агент Кардам (или Тервел или Телериг) на ръководен пост видимо контрастира с приетите вчера промени в правилника на Народното събрание, според които, бивши сътрудници на ДС не могат да заемат ръководни позиции в парламентарните комисии. Още по-неразбираемо е и решението Божидар Димитров да отговаря за българите в чужбина. В битието си на секретен сътрудник на Първо главно управление (разузнаването) той е имал мисии в Западна Европа, а като агент на Второ главно управление (контраразузнаването) е отговарял за това в България да не се внедряват агенти на западноевропейски държави. Съвсем в кръга на шегата, новото превъплъщение на Димитров би му позволило да възстанови резидентурата на ДС в Западна Европа.В същото време обаче, именно заради гоненията на репресивния апарат на ДС много българи са напуснали родината си и са избягали в чужбина. Интересно е как те и техните деца ще възприемат назначаването на Божидар Димитров именно на този министерски пост.Божидар Димитров е досегашен директор на Националния исторически музей. Одит на Сметната палата там разкри драстични нарушения на финансовата дисциплина в Националния исторически музей (НИМ), чийто директор е историкът Божидар Димитров. В доклада се посочва, че не са отчитани приходи от сувенири, книги, стоки на консигнация, като голяма част от постъпленията изобщо не са влизали в банковата сметка на НИМ, а са се харчили направо от касата. Сметната палата е установила още и че музеят е давал под наем свои помещения за провеждане на тържества, коктейли, приеми и сватби, като за едни и същ площи е определял различни цени, които варират от 500 лв. до 17 500 лв., а в някои случаи изобщо не е вземал пари от клиенти. Одитът е установил и случаи на сключени договори за различни дейности, които не са регистрирани в деловодството на музея. Според доклада в НИМ няма писмени правила и процедури, които да регламентират реда за възлагане на обществени поръчки.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Dqsna PARTIA s levi ministri,izlygan narod.vsi4ko e mnogo naredeno predi izborite.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Генерал Борисов взе решението да ме номинира за министър, приятел ми е и аз приех, защото познавам проблемите на българите в чужбина", заяви кандидатът за министър "без портфейл" Божидар Димитров, помолен за коментар дали не се превръща в препъникамъка за кабинета на Борисов. По-рано днес от "Синята коалиция" обявиха, че ще настояват за отделно гласуване на министрите в понеделник заради присъствието на Димитров в състава на кабинета, а за него излязоха данни, че е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност.Лустрационен закон в България няма - това, което приехме, е само за Народното събрание и аз като депутат ще имам по-малко права от обикновените граждани, коментира Димитров. Вчера той каза, че не се чувствал дискриминиран от въведената забрана агенти на ДС да са в ръководството на парламента, и заяви, че винаги е искал да бъде "тих и скромен депутат". Днес обаче се оплака, че лустрационният текст му забранява да пътува в чужбина като депутат, а той много искал точно това и ще се раздели с детската си мечта да е депутат. В отговор на той каза, че вчера е получил предложението да бъде номиниран за министърПомолен за коментар дали този пост не се създава само за него, Димитров отговори: "Ако приемем, че 4 млн. българи са излишни, тогава и министерството е излишно." Става за българи, които по волята на историческите обстоятелства са се оказали извън границите на България - македонските българи, българите в Албания, в Косово, в Северна Гърция, в Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна.Българите в чужбина трябва да имат право да гласуват за български институции, смята Димитров. По думите му трябва да бъде уреден по-добре ът с избирателните секции в чужбина. Провеждането на изборите в Турция трябва да бъде уредено така, както е било уредено в Западна Европа и САЩ, и да се спазват изискванията на закона, като например да има застъпници от всички политически партии, а не само на ДПС, както според Димитров е било в Турция.
57
0
 
0
 
! Отговори
Заинтересован преди 15 години
Уважаеми, десетнико, съгласен съм с теб. :)))))
56
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 15 години
жалко че седерастията успя да влезе в парламента. но нищо, те вече няколко месеца се напъват да се държат нормално, няма да издържат дълго и ще почнат с ите си. ако предизвикат парламентарна криза, едва ли ще прескочат 4те процента.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
53,братко, колко са като т - няма мислене в тая държава - само чалга ...
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
ей този Албънди ми обра отчките: Вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.Роден на 8 април 1965 г. През 1992 година завършва висше образование в НСА, София, специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика.От 1987 г. работи в системата на МВР. От 2001 г. до 14 септември 2005 г. е оперативен помощник на главния секретар на МВР Бойко Борисов и ръководител на сектор "Ръководство в МВР".
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
до#10 Малко се знае от по-малдите кво са правили ченгетата-доносници + опер работници. Донисниците са правили кариера като са донасяли за роднини, приятели и близки. Вкл за съпруг и съпруга. В резултат на което: 1)хора са сприрали кариерното си развитие като"неблагонадеждни" 2)хора са били уволнявани от работа 3)хора са били пращани по затворите-за един виц за бай ти Тошо напр. Известният до скоро журналист Коритаров е донасял също. Един от доносите му е вкарал човек в затвора за 4-5г. 4)хора са били сплашвани, привиквани и тормозени от ДС. Това преди 10.11.89г. След 10.11.89г Разни спортисти и мутри, обучавани от ДС на "бизнес" изпълзяха от мазетата на ДС. И станаха....мутри, рекетьори, "бизнесмни", момчета за поръчки... ДС изигра ключова роля в т. нар. "контролиран преход" и генезиса на милионерите . Парите се раздадоха на "наши хора"-БСП-ДС. Как? Цитирам Георги Тамбуев-председател комисия по корупцията в 9 ВНС и журналист от в-к "ДУМА": "НА много по малко, на мако по много и на още по малко по още повече.." До 97г БНБ се е управлявала от Доносници/Сътрудници на ДС. Резултатът: 90-97г източени от българските банки и изнесени от кредитни милионери ИЗВЪН страната над 10 млрд$. След като първия и втория ешалон от БКС/БСП са оглозгали каквото могат е дошло ред и на 3-тия ешалон. Комсомолски секретари напр. Те са значима част от получателите на т. нар. лоши кредити. до 97г. Споменах сумата 10 млрд$. Има още. Тва е само за илюстрация. Иначе Вие, младите, като Вас #10, не сте длъжни да знаете всичко. В бишва ГДР/-и такава държава имаше / досиетата бяха отворени и прочетени. Резултатите разгласени. Хората-ПОТРЕСЕНИ. Как може напр. мъж да предава жена си на ДС/ЩАЗИ и заради това жената да отива в затвора? Без да и казват разбира се кой точно я е натопил... Президент Гоцко както е консултирал ДС по исторически и, така и за КОЛЕГИ Е ДАВАЛ МНЕНИЕ....!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Така де, сега ако иска фондове да размразява, що си мислите ,че не е заради близките му фирми, банки, я виж тоя на паркинги и гаражи до министър стигна!Кво учи и къде учи за министър - добре се е отчитал с тая печатница за париЗавършил е Международни икономически отношения в УНСС - търговец !
51
0
 
0
 
! Отговори
golqma izdunka преди 15 години
Напълно споделям принципната позиция на СК. И без специален закон такива като Божидар Димитров трябва да бъдат морално "лустрирани". Не отричам интелигентността на същия господин, но толкова по-зле, защото да не забравяме, че същия беше един от тримата резиденти в ?ългария чрез които се узакониха огромни капитали от контрабандно изнесени исторически ценности. Само си припомнете фактите за "патриотите" Илия Павлов, Боян Радев, Васил Божов-Черепа. На всички тях Божидар Димитров беше постоянен ментор изграждайки им почтенен образ в обществото. Останалото е без коментар и тъга.
50
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
Като искаш министри - стой си тука! Не отвън само акъл да давате! Ай' че ми писна ...
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Не, ***, той сега от "Дондуков" ще обяснява и то на целия свят, че македонците са българи! *** безродник!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Така де, сега ако иска фондове да размразява, що си мислите ,че не е заради близките му фирми, банки, я виж тоя на паркинги и гаражи до министър стигна!Кво учи и къде учи за министър - добре се е отчитал с тая печатница за пари !
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Не наивници - "матриал"! :D---------------------------------------------://inverters-bg.robstumpf.net/index.html
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Кво се пънете на чужда софра, бе, да не мислите , че ББ си мисли за народа как да му намери работни места, да вдигне пенсиите и заплатите, или да оправи здравната каса , или пък да реформира каквото и да било?Наивници! Наивници?
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Божидар Димитров е интелигентна личност, която винаги е защитава българщината, Не виждам основание да не се приеме за министър без портфейл, По-скоро ме тревожат непознатите и неизвестните
44
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 15 години
Костов и Мартинчо минаваха с номера, че как да подкрепили правителството като нямало техни хора в него и нямало как да знаят какво става. А интересно от къде знаят какво става в правителството на Станишев хахахаххаха
43
0
 
0
 
! Отговори
ажда преди 15 години
и с Вежди и без Вежди щени е**т маката на културата защо си не оставиха СТ.Данаилов боже колко мъка боже