Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС

Брюксел държи да се увеличи активният трудов живот
18 сеп 2009 07:03,
231
Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС
Снимка: Булфото

 

По искане на ЕС българките ще работят до 63 години, колкото е пенсионната възраст на мъжете у нас.

Годините за пенсиониране на мъжете и жените трябва да се изравнят по настояване на Европейския съюз.

Това е едно от задълженията на страните членки за равнопоставеност на половете.

В момента мъжете у нас се пенсионират на 63, а жените – на 60-годишна възраст.

Тенденцията била българките също да получават заслужен отдих след 63.

"Това е изискване от Брюксел и България трябва да изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. След това постепенно да се увеличи възрастта за пенсиониране", потвърди зам. социалният министър Христина Митрева.
 
Освен у нас в Латвия, Литва, Полша, Унгария и Малта предстои да се увеличи срокът за пенсиониране.

Целта на изискваната от Брюксел реформа е да се увеличи активният трудов живот и да се намали натискът върху пенсионната система, обясни Христина Митрева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
БМ преди 14 години
А европейския съюз знае ли колко е средната продължителност на живота и че повечето Българи въобще не могат да доживеят пенсия и тия пари отиват в партийни касички ?
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Интересно, ти не може да си представиш да работиш на 63, а мъжете, които умират много по-рано от жените трябва да ходят на робота на 63 години. Мъж на 63 години е развалина-с *** и памперси, но жените приемат за нормлално старите мъже да работят дори ина 63 години. Не ви ли е срам бе. Жена на 63 години е в състояние да работи, защото повечето жени живеят поне до 85 години, но е цинизъм от мъж на 63 години да се иска да работи. Мъжът трябва да се песионира на 50 години, защото живее много по-м
87
0
 
0
 
! Отговори
все още млада преди 14 години
Това е срамота! Май искат да спестят от пенсии. Защо не вземат предвид средната продължителност на живота и колко от българите не доживяват 55 г. Условията на живот в нашата страна не отговарят дори на средноевропейските. И друго - не мога да си представя да тичам като младо момиче, както сега, до 63 г. Няма как да стане.
86
0
 
0
 
! Отговори
ванката преди 14 години
До кога ще се оправдава ме с европейския съюз,нещо да кажете относно условията на труд. За подобряване на условията до вчера се бореше бившия подкрепар г-н Тотъо Младенов сега социален министър.
85
0
 
0
 
! Отговори
аман преди 14 години
то едното за сметката на другоо.спестяваме от пенсии ам по този начин ще се повиши яко нивото на безработицата.тези безработните пък ще идат на борсата или ще се регистрират като соц.слаби и става затворен кръг
84
0
 
0
 
! Отговори
789 преди 14 години
Абсолютна идиотщина.Пенсионна възраст 63 години.Добре ами за младите няма работа и затова бягат в чужбина.
83
0
 
0
 
! Отговори
дискриминация към мъ преди 14 години
Привлекателните работни места са недостъпни за мъже поради дискриминацията към мъжете. Невъзможно е мъж да стане учител, поради тежката дискриминация към мъжете. Невъзможно е мъж да стане чиновник, поради дискриминацията към мъжете. В социалните служби, администрации на общини, администрации на бюра по труда НЕ се назначават на работа мъже, дори и мъжът да е с образование и квалификация. ИСКАМЕ КВОТИ ПРИ НАЗНАЧЕНИЯТА В БЮДЖЕТНАТА СФЕРА-50 ПРОЦЕНТА ДА СА ЗА МЪЖЕ И 50 ПРОЦЕНТА ЗА ЖЕНИ.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В Германия е 67 год.,останалите запад.страни е 65год.,опитаха се в Франция за 67,ама они излясоха на барикадите и не стана,опитаха в Гърция за 67,те пак запалиха Athen,не стана, сега са на ред источните страни и БГ !!! извод: които има годините да излиза в пенсия , щото лошо му се пише , да работи още 3 год.!!!
81
0
 
0
 
! Отговори
Нестор Махно преди 14 години
Въпросът е кой има интерес от всичко това. Олигархията не иска да разходва за социални дейности, а и трябва работен ***. Конкуренцията със социалистическия блок преди ги караше да вдигат доходите там иначе народът щеше да ги избеси по примера на пролетарската диктатура.Сега обаче този "лош" пример го няма, низвергнат и оплют, намалява възможността да се краде от целия свят и започва политика на геноцид - работете и ***. Неолиберален фашизъм.
80
0
 
0
 
! Отговори
ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ МЪ преди 14 години
Разликата в пенсионната възраст тежко дискриминира мъжа. Освен, това реално погледнато малко мъже доживяват до 63г . Повечето мъже умират на 52-53 години, а жените живеят до над 85г. Затова е справедливо мъжът да се пенсионира на 50, а жените на 75 г-за да се получава пенсията еднакво дълго време! В днешно време мъж на 63 години, ако е доживял до тази възраст ходи на работа с *** и памперси!
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Що не изравнят пенсионната възраст за двата пола, като намалят тази на мъжете от 63 на 60 г.? Ами те качват женската от 60 на 63. Очевидно е, че правят за да се спести от пенсии.
78
0
 
0
 
! Отговори
гого преди 14 години
Ами как да ти приемат SV като се пише CV...язък ти за високата квалификация, както пишеш...ако съм работодател и някой ценен кадър като теб му прочета SV то и дотам...следващата молба!!!!
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Евала, редактори!!!Каква снимка сте сложили към статията само!!
76
0
 
0
 
! Отговори
Идиот преди 14 години
Интересно-внука седи в къщи и си чати на компа защото е безработен, а дядо му и баба му ходят на работа и го издържат.това е по европейски и гербаджийски .Първо да изравнят условията ня труд-хората пускат музика на кравите и кокошките.Не е едно и също дали работиш на чисто и на тихо или в прахоляци
75
0
 
0
 
! Отговори
Чуй ме преди 14 години
Коментари 70 и 65 да се четет заедно прекъснах защото ме блокираха
74
0
 
0
 
! Отговори
НФб преди 14 години
вятно и на Запад има много проблеми , но да им имаме проблемите , а не нашите..По тошово време пенсията на баба ми бе 37лв-селскостопанска и тя работи до последно 89годишна на лозето си, по градината си, имаше прасе, кокошки за да се самозадоволява...Кога намаля раждаемостта? по времето на комунизма! Жената бе вкарана в ТКЗС-то,фабриките и работеше на два стана за жълти стотинки, и като се пенсионираше пак бе за червен петак..Да Западняците са велики защото са съумели да организират обществото
73
0
 
0
 
! Отговори
Нели преди 14 години
Това изискване на Европейския съюз не важи ли и за Франция? Защото там възрастта за пенсиониране и за двата пола е 60 години? Пък до колкото знам никой не "изисква" нищо от тях. В Русия жените могат да се пенсионират на 55 години, ако имат 5 /пет/ години трудов стаж.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Towa ne reshawa problemyt sys zastaryawaneto na naselenieto
71
0
 
0
 
! Отговори
габи преди 14 години
само ми е интересно дали поне ще се намеси инспекцията по труда или пак ще бачкаме по 12 часа а ще ни осигуряват на 8 и на минимална заплата.много яко на 60 години по 12 часа на крак,ще си капем като круши
70
0
 
0
 
! Отговори
от ЧуЙ преди 14 години
простатита при мъжете. Като за едните и другите се взема средната продължителност на живота и се приспада за жените числото 15 а за мъжете 10. Така също и раковите заболявания са вподкрепа на това становище чийто инкубационен период е минимум 10 години.Така лесно може да се определи кога българите могат и трябва да се пенсионират.