Цигарите скачат с левче от 2010. Оправдават се с ЕС

Българското Victory ще достигне цена от 4,50 лв. за кутия
28 сеп 2009 07:00,
275
Цигарите скачат с левче от 2010. Оправдават се с ЕС
Снимка: БГНЕС

Цигарите скачат драстично от новата 2010 година, след като финансовото министерство готви значително увеличение на акцизите на тютюневите изделия.

От ведомството на Симеон Дянков се оправдават, че скокът в цените е неизбежен, заради поет пред ЕС ангажимент за скачането на налога.

България има ангажимент от 1 януари 2010 г. акцизът за цигарите да достигне минималното ниво за страните-членки на ЕС, което е 64 евро на 1000 къса.

По различни изчисления, поскъпването на всяка кутия цигари може да удари 1,10 лв.

Очаква се най-масовите български цигари Victory да достигнат 4,50 лв. от досегашните 3,40 лв. за кутия.

Арда ще скочи от 2,85 лв. на 3,85-4,00 лв.

Цената на Karelia slims от сегашните 3,50 лв. ще стане около 4,50-4,60 лв.

Marlboro ще поскъпне от 3,90 лв. на около 4,90-5,00 лв.

Тепърва обаче парламентът ще трябва да гласува конкретния размер на акциза за следващата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дърпайте фасовете докрай и като за последно, и не хвърляйте недопушени фасове по улиците и спирките - скитниците и клошарите ги събират и пушат на аванта без да плащат акцизи и ддс.
196
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
А ти можеш ли да дадеш случай, когато пушач е умрял от цигарения дим?
195
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Спорът с Вас е безмислен! Има забрана за пушене на обществени места! Дрехите на непушачите, а и на пушачите няма как да се умиришат, освен ако пушача не се затвори някъде и не проветрява! По Вашата логика ще отбележа: Ами миризливите и некъпаните, особено голяма част от ромското население? Жена ми пуши, у нас прозорците са отворени зиме и лете и не миришем на тютюнев дим! Умирисват се таксита, когато шофьорът пуши, без да отваря прозорците. Мирише гадно, вярно, но вината е в културата и мантали
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не приятелю, не е от типа 'а вие биете ***'. Обвиняваш ни, че ние пушачите ви тровим живота и аз просто ти посочвам, че ние пушачите сме като миризма на прясно окосено сено, сравнено с отровите които бълват милиони автомобили в България.
193
0
 
0
 
! Отговори
topgerri преди 14 години
Mnogo si gneven.Q go dai po spokoino.Ne si celuvai s pu6a4i i nqma da ti voni.
192
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
Хайде стига с този стил "а вие защо биете ***"! Има си проблем - пушенето и хайде да не го свързваме с другите проблеми. Тук според мен основното е, че пушача изобщо не осъзнава какво причинява на хората около себе си и оттук започват и различията в мненията, които пишем тук под статията. Това "изобщо не осъзнава" е даже по-силно - пушача не може да разбере, че не може да осъзнае какво им е на хората около него.
191
0
 
0
 
! Отговори
към НЕпушачите преди 14 години
Някой ако ми каже случай,при който пасивен пушач е умрял от цигарения дим,директно спирам цигарите.А до тогава си трайте :)
190
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Изкарахме пушачите едва ли не екотерористи! Ако съм пушач, ме оставете да си свия цигарката и да си я изпуша в някой ъгъл на спокойствие, без да ме сочите с пръст, както аз не соча с пръст например тези с наднормено тегло, за чието здраве също отиват много средства, а и за превоз на тяло, двойно по-тежко от моето се изразходва повече гориво и енергия, значи и повече вредни газове в атмосферата...
189
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
А колко струва овоняването на хората с цигарен дим и с вонята след пушене?
188
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
Анонимен 184, примера ти не е удачен, а и е от типа "а вие защо биете ***".
187
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Ами да глобяваме и тези, на които им мирише устата от развалени зъби, мостове и т.н.. Не мога да разбера защо не се притеснявяме от вредните емисии, изпускани в атмосферата от ТЕЦ-ове, химични и металургични заводи, заводи за цветни метали, от превозни средства...! Ето, вече има забрана за пушене на обществени места, така, че непушачите да не страдат. Лечението на заболелите от тютюнопушене не е на гърба на цялото общество, защото парите за акциза, който плащат са неколкократно повече. Изкарахме
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Значи, вибраторите требе да имат акциз поне 1000 лева на линеен см :))
185
0
 
0
 
! Отговори
Zongo преди 14 години
Дреме ми! Не пуша! Мислете му вие......
184
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А колко трябва да е глобата към шофьорите, че бълват отровни газове всеки ден ?
183
0
 
0
 
! Отговори
milanski преди 14 години
Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги. Adam Smith
182
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
Грешна ти е постановката на въпроса. Никой не казва "аз не пуша дреме ми" и т.н., а казват - пушачите трябва да бъдат принудени да не създават проблеми на хората, като: овоняване, здравословни проблеми, плащане лечението на пушачите и на тези принудени да понасят пушаческия дим и т.н. Затова трябва икономически мерки, които да ограничат пушенето.
181
0
 
0
 
! Отговори
пушим,та се кинем преди 14 години
Бе вие, непушачите, сте като гейовете:Хем всички пушачи ви пречат,хем искате да минете за нормални!Ми не се навирай при пушач като ти мирише!Някой да те е викал!?:))
180
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Логиката на тези, които казват: "Аз не пуша, дреме ми! Да ги направя 20 лв." е същата, като някой да каже: "аз нямам кола, да направят бензина 10лв", или "не обичам сирене, нека го направят 15 лв. и кво като го произвеждат от сурогати"... Днес цигарите, утре ракията, вдругиден тока, водата и хранителните продукти и лекарствата... Едно по едно, та вина ги да има: "аз съм млад и здрав, лекарства не ми трябват, не ме интересува..."
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Себестойността на кутия цигари е около 1,2 лева аз пуша по 3 значи 3*(4.5-1.2)*365=3 613.50 лева! Става! Да махат акциза и да въвеждат такса от 1 000 лева. Браво Барозу - гениално решение!
178
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
Явно принудително ще ни отказват от цигарите, ама и ние сме едни европейци мижави...и ЕС е прав, кога ще ни направят заплатите поне наполовината на европейските?!