Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a

Щяло обаче да се използва само за разкриване на престъпления
10 дек 2009 17:10,
203
Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност прие промени в Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР достъп чрез интерфейс(система за управление) до трафик данни от интернет, както и от мобилните оператори.

Председателят на комисията Анастас Анастасов обяви, че е прието данните да се използват за престъпления, наказвани с лишаване от свобода над две години, както и за издирване на хора и за разкриване на компютърни престъпления.

Според него законопроектът напълно отговаря на европейските изисквания.

Йордан Бакалов от Синята коалиция заяви, че по никакъв начин управляващите не са го убедили да подкрепи законопроекта.

По думите му в проекта липсват контролът и доверието.

"Знаете как се използват политически специални разузнавателни средства и разпечатки", допълни Бакалов.

Според него никъде в държавите в Европейския съюз не се ползва интерфейс за достъп до тези данни.

"Имаше държави, където бе въведен този модел, но по-късно той бе отхвърлен като противоконституционен от съответните конституционни съдилища", допълни Бакалов.

Още по темата

В средата на февруари 2009 г. тройната коалиция реши, че съобщенията в интернет и телефонните разговори ще бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления, решиха депутатите.

Тогава отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР.

В първоначалния си вид прословутата Наредба 40 на МВР предвиждаше:

– да събира данни за кореспонденцията между едно или няколко лица;
– да  събира лична информация за тях;
– да проследява начините им на комуникация;
– да събира "анонимните", според тях, предплатени карти.

Наредба 40 предвиждаше още операторите (мобилни и интернет доставчици – бел. ред.) да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката.

И в момента данни за всеки e-mail, който изпратите, се съхранява в доставчика ви на интернет, за да може да служи на полицията, ако това е необходимо.

Съхраняват се и местоположенията на използването на интернет, дали ползвате skype, icq или други средства за комуникация.

По този начин службите си осигуряват т.нар пасивен достъп, в който за секунди могат да извлекат с кого сте си говорили, кога, колко дълго и къде сте се намирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
0
 
! Отговори
boza преди 14 години
....mislja che dosta hora tuk sa cheli Eric Arthur Blair (George Orwel)--po-specialno "1984" ,tozi chovek kato che li pishe za Bulgaria --2009 g.
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ПОЦЕЙСКА ДЪРЖАВА, ТОВА МИ БЕШЕ ПОЗДРАВА ЗА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ! А ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ !
78
1
 
0
 
! Отговори
c0ldblooded преди 14 години
Еми време за Vidalia....питайте бай google.... ;)
77
1
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Ти знаеш ли те кое приемат за добро и кое за лошо? Аз вече не знам. Тук ме изтриват когато съм най-кротък.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не им вярвам! Цялата система в БГ е сбъркана! Тези, които те следят, могат след това да те изнудват и то за съвсем невинни неща.Не е чак толквоа важно да ни следят нет-а. Те бандитите в държавата се знаят. Да ги хванат тях! Ако имат желание ще се намерят доказателства. А ако все пак за някой има съмнения, нека го слушат. А не всяко ченге, ако поиска да може да ми види писмата. Не че имам кой знае какво за гледане, но все пак!
75
1
 
0
 
! Отговори
марко преди 14 години
който не върши лоши неща нема смисъл да се притеснява от това,само престъпниците могат да се страхуват,щото са гузни
74
1
 
0
 
! Отговори
капо ди тути фрути преди 14 години
Честит ви Боко Тиквата!
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Камерите по крастовищата ги сложиха да ловят престъпници а кво стана вземат по 50 лв без право на обжалване за червено и други глупости за пари в германия ги махат вече .Един комшия спрял метър след стоп линията и го викат да даде 50 лв и това ако не е обир пък да сте виждали на място с камери да има брояч колко остава до смяна НЕ няма и да видите в нета сигурно ще измислят нещо друго за пари важното е да ни обират редовно сутрин и вечер.Мен ме спряха ченгета мина на червено и 50 лв а жълто беше
72
1
 
0
 
! Отговори
Bomba преди 14 години
Pak li be!!! Placete si za revoliucija urodi...
71
1
 
0
 
! Отговори
аре де преди 14 години
Ми то е ясно ,че тия дето трябва да следят ще се пазят бе те и сега го правят. Искат контрол над народа.. всичко да знаят...аз пак не желая дружинка любопитни ***/представете си ,че баш комшията или някой ваш познат е мишока/ да знаят кво правя в нета и с кой си пиша ..невярвам някой да иска..Затова започвам да отглеждам гълъби и тва е... ..да ми гонят гълъба !
70
1
 
0
 
! Отговори
гошето преди 14 години
Браво Боб,всички трябва да са ,като тебе -непукисти! Който няма от какво да се страхува му е все едно дали ще могат да го гледат ,слушат или кво да е там! Пък те умните хора си правят врътките по друг начин !
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 65 -Благодаря за отговора ,наистина натоварва много и забавя,но ако работи по този начин го качвам със сигурност.По добре по бавно ,но по сигорно.
68
1
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 14 години
до 64Да бе! Щото тия с отвличанията си говорят по телефона:Ей, Гошо, от адрес София, ул...., номер..., ет..., за момчето дето отвлякохме и скрихме на адрес Перник, ул......., номер......., ет....... какъв откуп да поискаме?Срещаме се да обсъдим в кафене ....., гр. София, ул........, номер.....Ти за *** ли ги мислиш? Или нас?Или пък *** си ти?
67
1
 
0
 
! Отговори
гюро преди 14 години
тепърва предстои да му сърбаме попарката на ББ , и на президентските да не забравите пак да гласувате за него .
66
1
 
0
 
! Отговори
калоян преди 14 години
до 64: Това е доста малко вярно, при добро желание и това няма да разберат. Всичко е въпрос на подход и разбиране.
65
1
 
0
 
! Отговори
калоян преди 14 години
До 61:Аз погледнах набързо какво е това и общо взето е софтуер който криптира твойте заявки и ги праща на "интермедиати" тоест други публични проксита които подържат криптиране. Този "интермедиате" инициализира връзката към несигурен сайт. Дефакто е сигурно ако има наистина такива "интермедиати" свободни. Твоя доставчик ще вижда криптирана информация недостъпна за него. Проблема е че заради тези "интермедиати" може да ти е много бавно.
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато отвлекат сина ти ще ти се иска да могат да проследят и подслушат всеки!!!!!!!
63
1
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 14 години
до: калоянГолям праз, че си криптирал. Или че използуваш прокси.Те ти хващат комуникационните връзки - с кого, колко често, какво - смс-и, ммс-и, мейли, тел. разговори. Абсолютно безконтролно. Няма нужда да четат текста.Това е пробива!И вече информацията се ползува по предназначение.Например нали Дончева бяха я подслушали подслушвайки неин познат. Типичния случай!Интересен им е Пешо, той се пази, но го пробиват през приятеля му Гошо който не се пази.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 60 -откакто качих новия СКАИП ,незнам колко опита за проникване в компа имам.Със оригинален НОРТОН сам и всеки ден ако гледам рапорта за деня точно когато активирам скаипа се появават червените точки означаващи опити за проникване.
61
1
 
0
 
! Отговори
krek преди 14 години
добре дошли в полицейската държавица на ББ - гадове мръсни !!!