Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a

Щяло обаче да се използва само за разкриване на престъпления
10 дек 2009 17:10,
203
Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност прие промени в Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР достъп чрез интерфейс(система за управление) до трафик данни от интернет, както и от мобилните оператори.

Председателят на комисията Анастас Анастасов обяви, че е прието данните да се използват за престъпления, наказвани с лишаване от свобода над две години, както и за издирване на хора и за разкриване на компютърни престъпления.

Според него законопроектът напълно отговаря на европейските изисквания.

Йордан Бакалов от Синята коалиция заяви, че по никакъв начин управляващите не са го убедили да подкрепи законопроекта.

По думите му в проекта липсват контролът и доверието.

"Знаете как се използват политически специални разузнавателни средства и разпечатки", допълни Бакалов.

Според него никъде в държавите в Европейския съюз не се ползва интерфейс за достъп до тези данни.

"Имаше държави, където бе въведен този модел, но по-късно той бе отхвърлен като противоконституционен от съответните конституционни съдилища", допълни Бакалов.

Още по темата

В средата на февруари 2009 г. тройната коалиция реши, че съобщенията в интернет и телефонните разговори ще бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления, решиха депутатите.

Тогава отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР.

В първоначалния си вид прословутата Наредба 40 на МВР предвиждаше:

– да събира данни за кореспонденцията между едно или няколко лица;
– да  събира лична информация за тях;
– да проследява начините им на комуникация;
– да събира "анонимните", според тях, предплатени карти.

Наредба 40 предвиждаше още операторите (мобилни и интернет доставчици – бел. ред.) да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката.

И в момента данни за всеки e-mail, който изпратите, се съхранява в доставчика ви на интернет, за да може да служи на полицията, ако това е необходимо.

Съхраняват се и местоположенията на използването на интернет, дали ползвате skype, icq или други средства за комуникация.

По този начин службите си осигуряват т.нар пасивен достъп, в който за секунди могат да извлекат с кого сте си говорили, кога, колко дълго и къде сте се намирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Някои знае ли дали JAP върши работа.Опитах се да го кача ,но страшно натоварва компа и забавя всичко.
59
1
 
0
 
! Отговори
калоян преди 14 години
А и забравих да спомена понеже видях че има клиенти, скайп комуникацията текст и аудио е критирана и то със силни криптиращи алгоритми.
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДОкато снимков и видео материал в съда не се приема за доказателство то следва че е информация от интернет нетрябва да се приема.Тогава за какво се прави всичко това, то е ясно за следене на хората кой си е купил нова кола някой спечелил от лотарията и т.н и всичко се записва.Дадената програма примерно ще следи за ключови думи (пари, коли и т.н)И когато изникне нещо интересно с което полицайте извън работно време да извадят някой лев ще се почва с отвличания и кражби с неизвестни извършители.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До - 51. Не става със Страсбург ,ако си чел има един керлив член 35-тоес първо трябва да си съдиш държавата вътре в нея самата и ако не става тогава Страсбург.Ще отнеме години да доказваш че не си камила.
56
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
Предишният парламент гласува четири пъти против желанието на МВР да си осигури постоянен достъп до трафика в глобалната мрежа. Ако гласуват за този път вотът ще бъде противоконституционен.
55
1
 
0
 
! Отговори
Samo minavan преди 14 години
Свободният човек,презира ченгетата,има и още начини за комуникация.От пожарникар и ченге,какво може да се очаква.Генетично обременени са.....
54
1
 
0
 
! Отговори
Киро Софийски преди 14 години
Милиционерска им работа! Те друго не умеят! И сега са тук, слухтят и дебнат!
53
1
 
0
 
! Отговори
Vassil Levski преди 14 години
Gledaite PO-VAZZNITE NESTA:premahvaneto na OMRAZNATA republika......50 godini republikanski Masovi Ubiistva na Nai-Dostoinite Balgari v nasila Izmislenata Lainana republika na Zloto/...vsi4ko vi beshe nared i oste ne mozete da se Opravite,stanali ste za Smiah na sveta.../ i Izvednaz doide ZARA,pomogna Mnogo vav vsako edno Otnoshenie i sega Toi vi e vinoven ,a ne LAINANITE VI republikanski ZADNIIZZII i LAINANATA VI republika-SATANINSKA KAGEBISTKA...I ot vas ZAVISI be ***,zasto ne ste GLASUVALI za TARNOVSKATA KONSTITUZIA i za ZARASTVO BALGARIA,za da premahnete ZLOVREDNATA republika,koiato 65 god. veche SPAVA BALGARIA i sme stanali za SMAH po sveta,a ZARSTVO BALGARIA e bilo edna ot nai-bogatite strani v sveta=kralstvo BELGIA i kralstvo HOLANDIA...
52
1
 
0
 
! Отговори
калоян преди 14 години
Някой по долу спомена, че няма нищо против стига ако потрябва да я имат информацията. Точно там е проблема че който иска да прави бели или да води такива дискусии ще ползва сайтове подържащи ссл или ще праща криптирана информация, та пак няма да могат да го хванат. Е друг е случая за обичайните или глупави потребители които пишат глупости във фейсбук. И не се плашете, ако си мислите че доставчиците държат всичко, политиците се лъжат и всички покрай тях.
51
1
 
0
 
! Отговори
Shitstorm преди 14 години
Сега да не се чудите защо трафикът ви е едва 3-4 mbps при положение, че до вчера сте летяли с 10 :) Просто Big Brother филтрира всичко, което влиза и излиза вас ;)Майтапа на страна, но на пазара с информация се очертава нов при това силов игач, а имено МВР - така че, който плати най-добре, той ще разполага с информацията, а конкуренцията му ще го д**а.
50
1
 
0
 
! Отговори
да не плашат с гарги преди 14 години
Има лесно съд! Ако не помогне и това пак има лесно Страсбург нарушаване правата на човека веднъж, втори път личното спокойствие,вмешателство в личния живот и семейства на хората, трети път в разрез с конституцията ще плащат, като попове.Ще им спрат парите защото колко ли ресурси трябва да влагаш в безмислени и неефективни действия ? И са шах и мат !
49
1
 
0
 
! Отговори
Познавач преди 14 години
ГЕРБ типично по милиционерски могат само да следят хората, да слухтят и да се ровят в личния живот ... Друго от тях не очаквайте !
48
1
 
0
 
! Отговори
и аз така казвам преди 14 години
вие се ориантирайте където трябва а не където не трябва защото така ставате в разрез с конституцията на бг и нарушавате личното спокойствие и пространство и личен живот на хората.
47
1
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
То чак толкоз страшно не е ..един чат да ти видят,някой имейл...кво толкова? Лошото е, че най вероятно е да не овладеят системата и разни външни хора да се докопат до каквото им трябва с някаква цел. Ясно е ,че не е толкова за сигурност колкото за ВЛАСТ, защото *** колят и изнасилват по селата стари жени ..не чрез имейл............
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Знаете ли колко случая на незаконно подслушване има всяка година в Западна Европа и то точно икономически шпионаж,но какво им пречи и някой да си хване любовница и за това да го изнудват после.Пълна ченгаджииница ще станем.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тотален контрол.Да не сме всички заподозрени
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе по този начин полицаите ще могат да снасят информация за на някоя фирма на нейните конкуренти. Следенето на тази информация ще бъде законно, но в неформален разговор ченгето спокойно може да снася на конкурентните фирми какво е прочел и видял.И на това му се вика свобода и пазарна икономика !
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мамацата му стана като фашизиран комунизъм.Да дойдат и в *** да ми сложат и в леглото някои извратенияк да се кефи кат са плокаме.Докъде ще стигнем.На Запад вече се *** да подслушват,а сега и в България.Като се обаждах до БЪЛГАРИЯ джи-ес-ем *** МИ РЕДОВНО ПРАВеШЕ ПРОБЛЕМИ.Говорих с адвокат и той ме успокои че ако ме подслушвали незаконно после не можели да го исползват срещу мен.Да му имам успокоението
42
1
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
"cъмнения за тежки или компютърни престъпления" e izklu4itelno lo6a formulirovka za vseki ot nas. Dokaraha ia epten kato 6tatite...
41
1
 
0
 
! Отговори
ДП преди 14 години
Оруел е написал 1984, а сега свършва 2009...Не можем чак да кажем, че му е било бедно въображението, но реалността - кактообикновено става - вече го е задминала.Само за престъпления, дааа. Кълнат се в бога, че няма-няма ама никак няма да поглеждат по друг повод.И никой нищо не може да направи - те държат пушките.