Депутати против антикризисните мерки

Допускат, че правителството изпробва обществото и после ще решава
17 мар 2010 14:48,
90
Депутати против антикризисните мерки
Снимка: БГНЕС

Депутатите от различни парламентарни групи се обявиха против голяма част от антикризисните мерки, които изтекоха в публичното пространство, и ги определиха като драстични и неполезни.

Според Драгомир Стойнев от Коалиция за България тези мерки няма да стимулират икономическата активност, а точно обратното – ще обрекат хиляди на глад и мизерия.

По думите му, правителството е решило да наруши социалния мир и да има протести подобно на тези в Гърция.

„Финансовият министър Симеон Дянков е неспособен да събере приходите в държавата и отстраняването му е най-добрата антикризисна мярка“, коментира левият депутат Антон Кутев.

Като „драстични“ определи антикризисните мерки съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Според него някои от предложенията са изпълними, но други са толкова тежки, че дори и в най-трудните години на кризата през 1991 г. и 1997 г. не се е прибягвало до подобни мерки.  

„Не съм убеден, че това са мерки на финансовия министър“, коментира Костов, който изрази мнение, че обявените мерки са идеи на експерти и припомни, че никой политически не е застанал зад тях.

Според Костов ограничаването на някои от привилегиите на държавните служители е допустимо, за определен срок – докато отмине кризата.

Още по темата

Той заяви, че е против "евтините прийоми" финансовият министър да бъде "изведен пред скобите на правителството" и да не се вижда в антикризисните мерки волята на цялото правителство.

По думите му това е самоубийствена политика в условията на криза и не трябва да се позволява от управляващите и от партиите, подкрепящи правителството.

Попитан дали с предложенията се тества общественото мнение, Костов коментира, че това е позната стратегия и няма нищо непочтено.  

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов упрекна управляващите, че основният политически метод, който използват, е този на пробата и грешката.

Според него сега ГЕРБ чака да чуе общественото мнение и в зависимост от реакциите на синдикати, работодатели, обикновени хора, правителството ще състави списък с мерки, който да предложи за одобрение.

„Аз съм убеден, ако мога така да се изразя, че това е „голямата секира” с надеждата следващите мерки да бъдат „преглътнати” по-лесно под формата може би на по-малка секира”, смята съпартиецът му Хасан Адемов.

Според Алиосман Имамов тези мерки продължават генералната политика на ГЕРБ да се прехвърля тежестта на кризата върху по-слабите социални групи.

Той се обяви категорично против облагането на по-високите пенсии с данък и заяви, че чиновниците ще имат пълно основание да искат компенсации, при положение, че доходите им бъдат значително редуцирани.

Според Имамов тези мерки ще удължат кризата, тъй като ще окажат сериозен натиск върху потреблението.

„В криза не трябва да бъдат налагани нови данъци, по-голяма тежест може да е контрапродуктивна“, бе коментарът на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров.

По думите му единственото решение е предложението на СДС за свикване на антикризисен щаб, който да реши кои разходи могат да бъдат спрени или отложени - например покупки за армията или да бъде съкратена ненужна администрация.

Мартин Димитров подчерта, че хората могат да загубят доверие в правителството, ако бъдат натоварени повече в условията на криза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
11. Определяне на минимална работна заплата за всяка отделна сфера на труд в държавата.12. Забранява се на чуждите компанни да ползват работници от чужбуна при наличие на специалисти в БГ. Така е в цял ЕС. 13. и т. н. и т. н.
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
6. Прекратяват се плащания към семеиства чиито деца на ходят на училище. 7. Детците надбавки да се премахнат и да се трансформират като стипендии за учащите се.8. Намаляване на администрацията в МВР и МО до нивата от 1939 г.9. Връщане на наборната военна служба, без премахване на професионалната.10. Изтегляне на военните ни контингети от Авганистан и Ирак по икономически и финансови причини.
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Анти кризисни мерки:1. БНБ обявява максимален размер на лихвите по кредитите, съразмерен с този в ЕС. 2. Забранява се на банките да си измилят всевъзможни такси и налози.3. Премахва се "десятъка" и доходите се облагат съобразно размера.4. За откриване на ново предприятие произвеждащо нещо да се снемат данъците му за поне 5 г. напред. Приходите ще са само от налозите върху заплатите на персонала.5. Прекратяват се всякакви социални плащания на хора не желаещи да се социализират.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
OTIVAITE SIIIIII
60
6
 
3
 
! Отговори
naleg преди 14 години
Иван Костов, Министър на Финансите, това е друг начин няма !
59
0
 
10
 
! Отговори
по татово време преди 14 години
Мерките на Дянков са както беше по Татово време. Пуска су слух за увеличение на данъците и после нищо. След това отново слух и пак нищо. И накрая, когато увеличат данъците, всички казват ЕВАЛА, НАЙ-ПОСЛЕ.
58
0
 
15
 
! Отговори
Roko преди 14 години
Наистина приказката че станишевци са крали скоро ще свърши.
57
0
 
11
 
! Отговори
Simo преди 14 години
Сложили данък и на пенсиите. Сигурно ще си плащаме и зъбен данък. Тия комунисти са по-зле и от станишевци
56
2
 
9
 
! Отговори
Петя преди 14 години
Давайте идеи за кризисните мерки, не съдете само.Аз искам да се наложат промени при военните. Не може в мирно време да се пенсионират на 40-45 години, да взимат n- на брой заплати на финала и после да си доработват нещо друго, че са се наработили тааа......преуморили. А хората които наистина са се трудили ще им се увеличи пенсионната възраст на до животна.Кой знае какви привилегии още имат за които плащаме ние? И принудете *** да работят и да ходят на училище.
55
7
 
3
 
! Отговори
ANGEL преди 14 години
male chervenite boklyci pak imat sbirka tyk,ne stiga che sega se panem zaradi tiax ami imat i naglosta da govoriat a onzi smeshnik anton edi koi si dori akal niama za edno magare kato vseki dryg ot vmirisanata im korympirana partia,otvrat
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ти си мега ***. само това ще ти кажа. дори не ми се занимава да ти пиша по-дълги коментари. ***.
53
21
 
3
 
! Отговори
Коко преди 14 години
Това са наистина антикризисни мерки адекватни и навреме !. Вие какво очаквате а ? Години наред при сатрапа Кобурга и крадливата тройна коалиция която единствено ги събраха интереса и кражбите,теглехте кредити ,купувахте си коли,плазмени телевизори,ходехте на почивки и какво си мислехте ?. Че друг ще ви ги плаща ли ?. Такъв филм няма на планетата !. И много добре знаеха това предишните правителства че ще дойде този момент,но нали те си крадеха,какво ги интересуваше за после.Всичко е логично.
52
0
 
11
 
! Отговори
дядо Пеньо преди 14 години
Бабо, сигурно не си сложила очилата и слуховия апарат. ББ не каза нищо конкретно /както винаги/. След време ще се бие в гърдите, че той е построил Белене. Защо още му вярваш.
51
4
 
13
 
! Отговори
сфдсфас преди 14 години
аз съм социалист. но преди всичко съм Българин. и в качеството си на такъв човек, който желае най-доброто за своята родина, смятам че правителството трябва да подаде оставка. и по-конкретно министър Дянков. мога да кажа само едно "евала" на Костов. за него се е говорило много. той може да е всякакъв, ама поне наистина разбра от икономика, наистина ги чува нещата. няма да е зле оня безмозъчен *** Боко Тиквата да се вслуша поне малко в думите на Костов. направете го в името на България !!!
50
0
 
6
 
! Отговори
дсл преди 14 години
Ако държавен служител не си плати данаците - санкция, същото важи за глоби, битови плащания и пр. Трябва да си изряден данъкоплатец и да нямаш задължения, за да си държавен служител. Сега пак удариха държавните служители, макар че има закон, който урежда задълженията на държавата към тази категория. Всяка година подписваш по няколко декларации за имотно състояние, конфликт на интереси , подлежиш на всякакви проверки. Сега държавата абдекира от ангажиментите си.
49
13
 
7
 
! Отговори
баба Пенка преди 14 години
Чета Ви постовете и се чудя,защо толкова се разтропахте да ходите на изборите,сега излиза че тройната коалиция си е била супер,що не я оставихте на власт а скочихте срещу нея.Но има решение,върнете в във власта и щракайте със пръсти.То бива простотия,бива простащина.но тази ми идва в по вече.Снощи гледам по ТВ Б.Б обясняваше колко миларда са загробени в АЕЦ Белене именно от ттройната коалиция,но Вие си знаете само да плюете.има един лаф"ти му казваш бате Иване,ти ти вика *** ми Иване".
48
0
 
18
 
! Отговори
петко преди 14 години
не си прав колега. има една извадка болни *** които истерично и фанатично вярват във "великaта месия" Бойко. :D:D:D не се виждат, че са съпер образи и мизерстват, нямат какво да ядат, ама фанатично подкрепят тази кратуна Бойко. такива *** са на принципа "*** ще ям, ама на теб няма да дам" от такива *** България няма нужда.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като съвестен гражданин на които му е мъчно за България искам правителството да открие сметка и всеки да даде кои колкото има възможност за да се измъкнем от батака. За моето 4 членно семеиство аз ще дам 800 лева Но моля ви не ни вдигаите данъците - обричатв ни на глад
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мартин Димитров подчерта, че хората могат да загубят доверие в правителството, ако бъдат натоварени повече в условията на криза. ами те вече го загубиха. само 7 месеца бяха нужни на бойко, за да настрои цялата държава срещу себе си. и сега цялата нация да желае предсрочни избори.
45
0
 
3
 
! Отговори
д-р Чуклев преди 14 години
Ела тук, моето момиче, не се вълнувай! Ела де, не се дърпай, че днес не си си взимала хапчетата, а ако се разкрещиш и не ги вземеш пак ще те вържем като предния път!