Кабинетът отменя увеличението на здравната вноска от 8 на 10 %

От средата на годината чиновниците сами ще плащат осигуровките си
17 мар 2010 07:42,
321
Кабинетът отменя увеличението на здравната вноска от 8 на 10 %
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес правителството да отмени решението си от миналата сряда за увеличаване на здравната вноска от 8 на 10 % от 1 април.

Това беше огласено в понеделник от вицепремиера Симеон Дянков, който съобщи, че след допълнителен анализ на финансовото ведомство, е станало ясно, че съществува по-добър източник за финансиране на здравеопазването – държавните служители да започнат да плащат осигуровките си сами.

Още по темата

Така заплатите им ще паднат с около 13 %. Мярката може да влезе в сила до средата на годината.

Засегнати ще бъдат около 150 хиляди души, работещи в публичния сектор, включително заетите по законите за държавния служител, за съдебната власт, за МВР и отбраната и въоръжените сили.

 За МВР обаче се търсят допълнителни начини за стимулиране на служителите.

Около 150 млн. лева се очаква да бъде общата икономия на средства – както от здравноосигурителни вноски, така и от социални вноски по Закона за държавното обществено осигуряване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
1
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 14 години
Нямам нищо против да си плащам вноската за здравни осигуровки,но пуснете частните здравни каси и не в болниците да ми казват,че това не го поема Здравната каса и аз да си го платя/за да е по-качествено/ или било политика на болницата да я спонсорирам.Ами ако нямам пари!!!!!!
293
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А недържавните служители как ги гледат?Или Вашите са по-деца!
292
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Може може богопомазанико!
291
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Предполагам, че си безработен, защото си неграмотен, за разлика от държавните служители, които трябва да имат минимум бакалавърска степен на образование, за да станат такива! И ето тук възниква правото им да надигат глас, след като са инвестирали в образованието си и са положили труд! Да работиш и да не заплащат труда и времето?
290
1
 
3
 
! Отговори
държавен служител преди 14 години
доста интересно, няма що...13 % на има няма 400 лв и 13 % на 2500 лв, примерно....е къде е равнопоставеността, и как ще я карат едните и другите?
289
2
 
1
 
! Отговори
Любител преди 14 години
Да се надяваме, че няма да се стигне до гражданска война :( Всичко това са болни амбиции на един човек да завърши бюджета на нула. Всички държави в условия на криза завършват с някакъв дефицит, ние баровците на 0. Аман
288
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щели да въвеждат две седмици задължителен неплатен отпуск за бюджетните служители. Това е върха. Та нали с всички съкращения и оптимизации някъде те останаха толкова малко, че не могат да им осигурят възможност да ползват дори редовния си платен отпуск. А я някой да каже как това ще става в един затвор например. Или там и престъпниците ще пускате в отпуск.
287
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ти пък логика ли търсиш пич в тази част на света?:)))
286
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз едно не мога да разбера: Тези, които се разписват за това, което получават и не могат да бягат от никакви удръжки сега се лишават от част от привилегиите, които закона им е дал. А други, които се подписват за 250 лв. и плащат налози само върху тях се прибират в къщи с по 1000, защото имало и втора ведомост. А за полицаите кашата е пълна - с едната ръка ще им вземаме част от заплатите за осигуровки, а с другата ще им ги връщаме като допълнителни стимули. Е та къде е логиката?
285
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
заглавията май трябва да са "България на прага на гражданска война",без кръв,май няма да стане.....
284
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 14 години
заглавието трябва да е : КАБИНЕТА СИ ОТМЕНЯ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗДРАВНАТА ВНОСТА ...
283
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
бе то кучето може и да се отвърже,то се търпи,търпи,ама идва момент ,в който чашата прелива и май не е далече.....
282
3
 
1
 
! Отговори
++ преди 14 години
премиера като истински мъж пак избива комплекси (на голям реформатор) биейки вързоно куче! държавни служители, пенсионери и родилки няма как да мърдат. в ръците му са. защо не се изправи на бизнеса? нека излезе на светло и да си плаща реалните налози (дължимото от държавата ДДС може да се окаже капка в морето). ама кой ще плаща предизборни кампании и лобиране? хак да ни е! пенсионерите ще измрат, българките ще спрат да раждат. и какво?
281
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо да напускаме?Ще напуснат мишките,аз съм се изградил,като професионалист в сферата,която работя и ,защото някой решил да граби още ,аз да напусна.Нали хората искат качествено здравеопазване,силна полиция,малко бюрокрация и т.н.,това не става,като се докарат работещите по тези направления до просешка тояга,тогава и народа ще страда,защото ще се увеличи корупцията,а качеството на работа ще падне....ако има на къде още да пада....
280
4
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 14 години
Много се оплаквате ,но никои не иска да напуснте !
279
5
 
4
 
! Отговори
durjaven преди 14 години
ДЯНКОФФФФФ, НЕ СИ СТРИЖИ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, ЧЕ НЕ ОСТАНА КОЗИНА, АМИ НАИСТИНА ВЗЕМИ ИЗКАРАЙ СИВАТА ИКОНОМИКА НА ЯВЕ, ВСЪЩНОСТ ТОВА НЕ БЕШЕ ЛИ ОЩЕ ОТ ПРЕДИЗБОРНИЯ ПЛАН НА ГЕРБ - А КАКВО СТАНА - СТАРАТА ПЕСЕН НА ВИСОК ГЛАС, НО ПОСЕГНЕШ ЛИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ САМ СИ РЕЖЕШ КЛОНА!!!!!!!!!!!!!!!!!
278
3
 
4
 
! Отговори
pege преди 14 години
Администрация може да съществува винаги, а текучеството не определя нейното съществувание. В повечето случаи щата на администрацията се раздува заради шуробаджанашка назначения на ДС. Когато има съкращения се съкращава мара чистачката или някой изпълнител. Когато няма на къде се съкращават и ДС.
277
3
 
1
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Естетсвено коментар 268 не е мой, хората не са глупави за разлика от тъпите ***!
276
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 14 години
ДО pegeПрав си може да се назначи ДС без стаж, ама къде? Нали трябва да го назначиш в отдел където има поне един старши експерт който трябва да е имал поне 3-4 годинистаж в администация за да му обясни как се правят нещата и да го води за ръката докато се научи! А ако има текучество и хора със стаж си заминат? В администрацията колко можеш да назначиш без стаж? Не можеш всички да назначиш без стаж!
275
2
 
10
 
! Отговори
Durj. sl. преди 14 години
"За МВР обаче се търсят допълнителни начини за стимулиране на служителите." С какво ТЕ са "повече" дтржавни служители от другите?!!!! Или само за тях ще има защото веднага надигнаха воля!!!! Еиии, *** с *** - държавните служители в България са към 100 000, а не 150 000, от които към 60 000 са МВР!!!!!!!!! Какъв е смисала тогава от цялата тая реформа.......... Г-Н МИНИСТЪР АКО ИЗВАДИТЕ СИВИЯ СЕКТОР ЩЕ ПРЕЛЕЕ БЮДЖЕТА!!!