Депутати против антикризисните мерки

Допускат, че правителството изпробва обществото и после ще решава
17 мар 2010 14:48,
90
Депутати против антикризисните мерки
Снимка: БГНЕС

Депутатите от различни парламентарни групи се обявиха против голяма част от антикризисните мерки, които изтекоха в публичното пространство, и ги определиха като драстични и неполезни.

Според Драгомир Стойнев от Коалиция за България тези мерки няма да стимулират икономическата активност, а точно обратното – ще обрекат хиляди на глад и мизерия.

По думите му, правителството е решило да наруши социалния мир и да има протести подобно на тези в Гърция.

„Финансовият министър Симеон Дянков е неспособен да събере приходите в държавата и отстраняването му е най-добрата антикризисна мярка“, коментира левият депутат Антон Кутев.

Като „драстични“ определи антикризисните мерки съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Според него някои от предложенията са изпълними, но други са толкова тежки, че дори и в най-трудните години на кризата през 1991 г. и 1997 г. не се е прибягвало до подобни мерки.  

„Не съм убеден, че това са мерки на финансовия министър“, коментира Костов, който изрази мнение, че обявените мерки са идеи на експерти и припомни, че никой политически не е застанал зад тях.

Според Костов ограничаването на някои от привилегиите на държавните служители е допустимо, за определен срок – докато отмине кризата.

Още по темата

Той заяви, че е против "евтините прийоми" финансовият министър да бъде "изведен пред скобите на правителството" и да не се вижда в антикризисните мерки волята на цялото правителство.

По думите му това е самоубийствена политика в условията на криза и не трябва да се позволява от управляващите и от партиите, подкрепящи правителството.

Попитан дали с предложенията се тества общественото мнение, Костов коментира, че това е позната стратегия и няма нищо непочтено.  

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов упрекна управляващите, че основният политически метод, който използват, е този на пробата и грешката.

Според него сега ГЕРБ чака да чуе общественото мнение и в зависимост от реакциите на синдикати, работодатели, обикновени хора, правителството ще състави списък с мерки, който да предложи за одобрение.

„Аз съм убеден, ако мога така да се изразя, че това е „голямата секира” с надеждата следващите мерки да бъдат „преглътнати” по-лесно под формата може би на по-малка секира”, смята съпартиецът му Хасан Адемов.

Според Алиосман Имамов тези мерки продължават генералната политика на ГЕРБ да се прехвърля тежестта на кризата върху по-слабите социални групи.

Той се обяви категорично против облагането на по-високите пенсии с данък и заяви, че чиновниците ще имат пълно основание да искат компенсации, при положение, че доходите им бъдат значително редуцирани.

Според Имамов тези мерки ще удължат кризата, тъй като ще окажат сериозен натиск върху потреблението.

„В криза не трябва да бъдат налагани нови данъци, по-голяма тежест може да е контрапродуктивна“, бе коментарът на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров.

По думите му единственото решение е предложението на СДС за свикване на антикризисен щаб, който да реши кои разходи могат да бъдат спрени или отложени - например покупки за армията или да бъде съкратена ненужна администрация.

Мартин Димитров подчерта, че хората могат да загубят доверие в правителството, ако бъдат натоварени повече в условията на криза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
България ВИНАГИ е страдала от липса на политици. Тия в последните 20 години, обаче са ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ.
23
1
 
11
 
! Отговори
аз преди 14 години
Що не питате и Воленчо, единствения останал адвокат на ББ? Ама той се е скрил в миша дупка май! Зер, повечето от избирателите му са голтаци! Ще го разкъсат, само да се появи!
22
16
 
5
 
! Отговори
Дражко преди 14 години
Ами да дойдат пак Станишев и Доган?Българите са си вечните плакалници.Вечно са недоволни от нещо и "товарят"с проблемите си околните.Какво прави останалия в страната български народ,за да си облекчи положението?Работи ли, или се чуди какви далавери да завърти?По принцип в мисленето на българина няма никаква промяна.Промяната в управлението на страната е в това,че все пак нещо се върши и това е видно!Не говоря за политическото театро!Това го има по целия свят!Колкото по-мързелив и *** е един народ-толкова мерките спрямо престъпилите закона трябва да са по-строги! А тук-споразумения,договорки,агенти и т.н. Престъпността няма нищо общо с театралните действия!!!Ако мисленето на хората не се промени-нищо добро не чака България!
21
8
 
5
 
! Отговори
Dan до анонимен преди 14 години
Нямам нищо против подкрепям с две ръце да ни върнат откраднатото от Масларова Овчаров Доган Сергей и знайни и незнайни (и такива има), но нали трябва да ги осъди някой-кой съдиите избрани от горепосочените престъпници ли? Целта на крадливата клика е по ВСИЧКИ възможни начини да се подстрекава народа , за да подкопава правителството което им е потърсило сметка, после съда ще си остане в същия състав. И въпреки това констатацията ми за готовността на хората да подпомогнат държавата, е тъжна..
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Каква ти е фирмата , какво произвеждаш,с кой можеш да се конкурираш ? Ако се занимаваш с алъш вериш , скатаваш данъци и осигуровки , теглиш кредит ,защото е модерно,хващаш си любовница ,щото пак е модерно и искаш да харчиш сто лева пък имаш осемдесет ,значи не си за оплакване ,а само за една голяма гьостерица по "бизнесменския" ***!
19
0
 
33
 
! Отговори
една преди 14 години
Аз имам 3 деца, българка съм, магистър по образование и държавен служител.Фирмата, в която работи мъжът ми фалира. аз получавам 600 лв.ДМС не сме виждали от по-миналата година. Това е хора.Майките, децата, пенсионерите и държавните служители са реални, не виртуални. До сега не ме е било страх, но като гледам как и при тези АНТИХУМАННИ мерки, обществото вместо да се обединява се разделя още повече, направо ме втриса.
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз също мисля, че тия във министерство на финансите искат народа да ги избие със тояги на площада, това не са антикризисни мерки, това е геноцид над българския народ, не стига че хората мизерстват и едвам свързват двата края със мизерните си доходи, *** искат още да ни орежат, но народа няма да търпи вечно ......
17
6
 
10
 
! Отговори
владо преди 14 години
В никакъв случай не мога да кажа , че съм фен Иван Костов,дори тъкмо обратното. Но помня как през 1997 г хвана бика за рогата и само за няколко месеца постави нещата на своите места.Е не забогатяхме ,кой знае колко , но живеехме много,много по-човешки от колкото сега ! Нека управляващите да преглътнат своята гордост и да се допитат до него !
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Dan , само за информация, ако правителството направи необходимите постъпки и комисията Кушлев заработи както трябва в бюджета ще влязат около 1млрд. лева. Какво излиза, да вземем да дооберем бедния народ , а да оставим олигарсите да си правят кефа. Няма какво повече да вземат от народа, нали много реват , че предните са ни окрали, ами да върнат парите от тях , нас да не ни закачат
15
0
 
8
 
! Отговори
Жабокът Кермит преди 14 години
полезните и печелившите фирми - т.е. тези които "печелят" конкурсите за обществени поръчки, обявени от държавата и общините, нали Гонзич ;)
14
29
 
2
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Излиза, че никой не харесва кризата (която е в световен мащаб), но като се предложат антикризистни мерки и се поискат по 50 лева на човек на месец за да е закърпи бюджета (прилично източен), никой не иска да се раздели с тези 50 лева и едва ли не сме съгласни пак да се върнат ИЗОБЛИЧЕНИТЕ КРАДЦИ ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, които пак да крадат с милиони ама нашите 50 лева да не ги пипат... и се сещам за Кенеди, далече сме от истината, и колко е бил мъдър Мойсей!!!
13
0
 
1
 
! Отговори
азз преди 14 години
блазе ти сандокан ама да не е да питаш къде *** гладните ..... а
12
9
 
4
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Тия червени деПУТАТИ защо не протестираха така по време на Жан Виденов?Помня че само някой да кажеше "Аф аф" и Жанчо тичаше да се крие под полата на Аналната Нора.
11
28
 
7
 
! Отговори
отвратена преди 14 години
ХОРА, НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ И САМОНАВИВАТЕ, ЗАЩОТО АКО ББ НЕ Е НА ВЛАСТ ТЕЖКО НИ Е ГОРКО. ДРУГИЯТ КОИТО ДОЙДЕ ЩЕ ВИ НАКАРА И МАЙЧИНОТО СИ МЛЯКО ДА ПРОКЪЛНЕТЕ.ОСТАВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА СИ ГЛЕДА РАБОТАТА.
10
1
 
21
 
! Отговори
maika-dyrj.sluj. преди 14 години
премиера като истински мъж пак избива комплекси (на голям реформатор) биейки вързоно куче! държавни служители, пенсионери и родилки няма как да мърдат. в ръците му са. защо не се изправи на бизнеса?
9
1
 
4
 
! Отговори
м-н ДЯНКОВ преди 14 години
няма да има план споко ули / като взема лихвите и чао/
8
20
 
5
 
! Отговори
Gonzo преди 14 години
Полезните и печелившите фирми остават и имат печалби.Останалите бездарници напълниха форумите с траурни маршове.
7
15
 
6
 
! Отговори
сандокан преди 14 години
Това е положението.Действай Бойко пък после ще броим кои и колко са останали в България. Тези които ще останем ще живеем като крале.
6
5
 
10
 
! Отговори
Gonzo преди 14 години
Каква фирма закри,сергия на пазара или за внос на китайски печки?
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Чао. Няма да липсваш на никой.