Божидар Нанев хвърли оставка от МЗ

"Повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни"
30 мар 2010 15:54,
344
Божидар Нанев хвърли оставка от МЗ

Божидар Нанев сдава поста си в Министерството на здравопазването.

В изявление, разпространено от пресцентъра му, се казва:

Смятам, че повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни. Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, която застраши здравето на хората и отне десетки човешки живота.

Въпреки това днес подавам своята оставка.

Още по темата

За мен е изключено да заемам тази длъжност, докато има и най-малкото подозрение, че съм действал срещу интересите на България. През цялото време, докато заемах този пост, се ръководех единствено и само от желанието си да бъда полезен на държавата и хората в нея.

Надявам се, че съвсем скоро истината ще излезе наяве и този случай няма да остави петно, нито върху моето име, нито върху това на правителството и на премиера, който ми гласува доверие с назначаването ми на този пост, завършва Божидар Нанев.

По-рано днес прокуратурата повдигна обвинениe срещу него.

В основата му е сделка на министерството с "Рош България" ЕООД  за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

От тези сделки за 6,5 млн. лв. са произлезли значителни вреди –  2 454 319,20 лева. Сумата се явява разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и договорената цена от министерството за доставка с "Рош България".

Разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании.

На Божидар Нанев бе наложена и "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
3
 
5
 
! Отговори
един от всички преди 14 години
Стига война драги сънародници! Да заровим томахавката като великия индианец"*** г.з", който казал на Вожда, че не може да я изрови за войната защото е забравил къде е. Всички, които могат да правят бизнес планове за парите от Европа да работят заедно - нека да са от ГЕРБ,СДС,ДСБ, БСП,НДСВ,РЗС,АТАКА,КОМУНИСТИ,АНАРХИСТИ и всички които са в час. Без нови пари нищо няма да стане.И с 600 мерки не можеш да събуеш босия.
255
0
 
6
 
! Отговори
лекар преди 14 години
Не съм фен на Нанев, но в момента той го играе бушон. Утре ще бъде оневинен и ББ ще се бие в гърдите..... Нанев трябваше да си отиде за всички глупости които натвори в здравеопазването и на 7-ми Април щеше да има кой да му поиска оставката.
254
0
 
8
 
! Отговори
до ББ преди 14 години
Бате, искам да те питам - Цвети Винетката НАГЛА ОКТОПОДКА ли се явява или се е просто обикновена ЛАПАЧКА ???
253
0
 
6
 
! Отговори
Слави преди 14 години
Чудя се толкова ли нямаше подходяща кандидатура та се наложи за Председател на Народното събрание да се назначава провинциална колхознича, при това грозна, *** и нахална.
252
0
 
3
 
! Отговори
до 264 преди 14 години
С НЕГО СИ В КРАДЕНЕТО ИЛИ В ЛЪЖЕНЕТО И МАЗАНЕТО - ПОЯСНИ АКО ИСКАШ
251
7
 
3
 
! Отговори
адвокат Цачева преди 14 години
Вие не можете да си представите какво прави ГЕРБ за вас.Аз съм адвокат Цачева. Вие от Плевен ме познавате! Аз работих за вас и ще продължа да работя за вас.Подкрепете Партията на народа - ГЕРБ и на следващите избори.ГЕРБ може!
250
2
 
5
 
! Отговори
Гуру преди 14 години
Да го пуцам тоя в простака ... нищо не направи ... като всички гербави маймуни ! ИДИОТЩИНАТА ВЪН ОТ БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА !
249
3
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 14 години
А бе какъв театър и сапунки - гледаме си ЖИВ ЦИРК !!!
248
5
 
5
 
! Отговори
до 261 преди 14 години
ами от недоучили милиционери и квартални мутри какво друго да очакваш. Срам ме е че съм българин. Осем месеца гледаме само театро и сапунки
247
2
 
6
 
! Отговори
Иво Пенев преди 14 години
Все повече си задавам въпроса, това правителство само правохранителна и наказателна дейност ли ще демонстрира и нулеви по скоро отрицателни резултати в областта на икономиката и стопанската дейност. Ами Бибитко по добре да го бяха сложили за главен обвинител на държавата и нямаше да го има около него отбора сбирщина от некадърници и кариеристи. Ега ти и екшъна който все повече прилича на нискобюджетна сериалка. Ех български народе.......
246
0
 
5
 
! Отговори
Авесалом преди 14 години
Абе зощо задаваш такива сложни въпроси? Сега ще те нарочат за сепер, ултра, мега комунист.Въпроси от рода: За или против червени, сини , бенбени и т.н. са къде къде по-лесни.
245
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Там е зарито кучето !!!
244
2
 
5
 
! Отговори
Real преди 14 години
Цялата офанзива с "грипната епитемия" и прословутите ваксини е театър. Всички коментираха за вменяването на страх у хората и посредством това източването на милиарди за ненужни ваксинации. Нещата са ясни. Човечеството поумня и няма "грандиозни" войни. Няма и военна промишленост. И се преориентираха към друго състояние на страх - здравето. Умишлено, насочено и алъчно.
243
1
 
8
 
! Отговори
футболист преди 14 години
Само не разбирам - защо синчето на Цецка получава стипендия за социално слаби? Къде е прокуратурата? А къде е моралът на самата Цецка? Ясно къде е - в гащите.
242
0
 
5
 
! Отговори
Стига вече! преди 14 години
Хубаво прозрачност, хубаво и безкомпромистност. Обаче работата на едно правителство се състои във взимането на правилни решения и то естествено от първия път относно кой какъв пост да заема. От тук тръгва всичко. Сега ще има наказани, но те ще бъдат заменени от още по-некомпетентни, които ще си правят опити пак месеци наред. Похвала, но и голям гаф отново!
241
0
 
6
 
! Отговори
футболист преди 14 години
Само не разбирам - защо синчето на Цецка получава стипендия за социално слаби???
240
1
 
7
 
! Отговори
uha преди 14 години
герберски блюдолизец.Невиждаш ли,че се връща времето на доносите,а това е див комунизъм съсъ сталински оттенък.маи не понасяте мнения различни от вашите
239
3
 
13
 
! Отговори
футболист преди 14 години
В пъти съм вземала повече, отколкото вземам сега. Това призна председателят на парламента Цецка Цачева в предаването Тази сутрин" по бТВ, с което отново отговори на атаката на лидера на РЗС Яне Янев, който я обвини, че си е увеличила заплатата с 55%.По думите на Цачева и тя, и депутатите от ГЕРБ имат солиден опит извън парламента, който им е позволявал да получават много по-високи заплати от сегашните.Преди да заеме поста на председател на парламента, Цецка Цачева е била общински съветник от ГЕРБ в Плевен и адвокат. Цачева обясни, че няма да коментира Янев, но след като изнесе данни за официалните заплати, според които тя се разписва срещу 3 576 лева, а депутатите срещу 2 307 лева, шефът на парламента определи заплатите за нормални.Обаче! В битието си на преуспяла адвокатка в Плевен Цецка Цачева години наред е подавала молба за стипендия на сина си. Момчето е ученик в момента в Националната математическа гимназия и е даровито. Давана му е стипендия в размер на 1/2 от минималната работна заплата всеки месец.Смисълът на тази наредба е да се подпомогнат талантливи деца, чиито семейства не могат да си позволят скъпи курсове и школи, участие в състезания, олимпиади и конкурси. Принципът е ясен да се помогне на тези, които не могат сами да се справят, да се насърчат семействата в неравностойно положение, да се подкрепят социално слабите. Идеята децата с изявени заложби от такива семейства да получат възможност да развиват дарбите си.След тази информация се питаме - кое е вярно? Ако доходите на Цецка Цачева в Плевен са били " в пъти" по- високи от сегашните, на преден план изпъква и друг въпрос. Важен въпрос, повдигнат напоследък в полезрението на НАП и на медиите.Всяко физическо лице, което е заработило повече от 50 000 лв извън трудовите си договори, трябва да се регистрира по ДДС и да плаща съответния данък. Пита се в задачата- регистрирала ли се е Цецка Цачева по ДДС? Ако е вярно това, което казва по бТВ, дори само два пъти по- високи да са били доходите и, тя подлежи на регистрация. Ако не- защо?Ако ли пък няма смисъл да се регистрира, защо говори такива работи???
238
11
 
6
 
! Отговори
Dimitar преди 14 години
На дежурните форумни *** които плюят по Б.Б. ще кажа че Гея, партията му и фесовете няма да се върнат повече на власт!
237
3
 
7
 
! Отговори
УРА, ДРУГАРИ! преди 14 години
Да живее новия Тодор Живков! Да живее новия Тодор Живков! Да живее новия Тодор Живков! Да живее новия Тодор Живков! Да живее новия Тодор Живков!