9% ДДС за туризма окончателно, реши НС

Досега ставката за индивидуални настанявания беше 20%, а за групови - 7
Обновена: 17 ное 2010 21:50 | 17 ное 2010 21:50,
22
9% ДДС за туризма окончателно, реши НС
Снимка: БГНЕС

Парламентът гласува единна данъчна ставка от 9 процента за групови и индивидуални настанявания в хотели. Депутатите приеха на второ четене промени в закона за ДДС.

Досега ставката за индивидуални настанявания беше 20 процента, а за групови - 7 на сто. Не беше прието предложението на Мартин Димитров от Синята коалиция текстът за единната ставка да отпадне.

"Българският премиер обеща да не увеличава данъци, а и налозите не трябва да се вдигат, особено през 2011 г.", каза Димитров.

Според него един от отраслите, от които се очаква да вървят добре догодина и да "издърпат" нагоре и цялата българска икономика, е именно туризмът.

Затова точно там не трябва да се повишават данъци, това ще има лошо отражение за цялата икономика и ще бъде една от причините растежът да бъде по-нисък от очакваното, предупреди той.

Димитров отбеляза, че никой не иска от България точно в тези срокове да бъде вдигнат данъкът. Не беше прието и предложението на Ваньо Шарков и група депутати от Синята коалиция да се въведе данъчна ставка от 9 на сто и за доставките на лекарствени продукти, както и за доставки на учебници и учебни помагала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: туризъмДДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
хотилиер преди 13 години
Имаме семеен хотел - 20 стаи първа линия море . Парите за построяването не сме ги взели от улицата , теглили сме кредит. Хотелът ни е един от най оборотните в района и въпреки това кредита почти не е мръднал за 6 години при 60- 70 дни сезон - 20 % ДДС 10% корпоративен данък(ток ,вода , осигуровки и още сто и един местни данъци и такси) . Това 9 % ми се вижда като светлина в тунела.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, чисто увеличение си е , защото организираните туристи са тези които пълнят хотелите. Неорганизираните са много малък процент.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напротив, това е антилобистки закон. Просто защото старата ставка (една за груповите, дурга за индивидуалните) можеше да се приеме за лобистка. Сегашната уеднаквява ставката, тоест може да се приеме за антилобистка.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шом за групови настанявания данъка е бил 7%, а за индивидуални 20, а сега за всички става 9%, според мен имаме реално намаление на данъка.
18
1
 
4
 
! Отговори
електорат преди 13 години
ДАНЪКА И 0% ДА СТАНЕ ЦЕНИТЕ НЯМА ДА ГИ СВАЛЯТ !! БГ. ХОТИЛИЕР ИСКА ДА СТАНЕ МИЛИОНЕР ЗА 1-2 ГОД. НО БАЛАМИТЕ ПО МОРЕТО ДРАСТИЧНО НАМАЛЯХА!! ОКТОМВРИ ХОДИХ В ТУРЦИЯ ЗА 7ДЕНА -ВСИЧКО В ЦЕНАТА, ЗА 380ЛВ.
17
2
 
3
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
хаххаха поредния закон на ГЕРБ, който защитава мутрите ама не ми дреме, защото аз или не ходя тук на море или ходя в някоя частна квартира само за да давам пари на тези дето съсипаха Черноморието :)))))) Спомням си на Царя дъщеря му беше 1 седмица на Слънчев бряг преди години и оттогава не е стъпвала на българското черноморие.Защо ли??? :)))))))
16
5
 
21
 
! Отговори
лобистка партия преди 13 години
Т.н. "герб" са лобистка партия и в конкретния случай лобират за мутрите, които забетонираха с незаконните си хотели Черноморието и планините. Нормалният гражданин не печели нищо от туризма!
15
0
 
14
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
У нас имало икономика? Така сигурно наричат строежите на молове и магазини.А всъщност това си е пране на откраднатите от нас пари за 20г."преход".На необразования (У НАС ОТДАВНА НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ) и мутрите ще му се струват бизнесмени..Егати оскотялото време ,в което ни съдено да живеем.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тея з*дници да махнат ДДС-то върху учебниците!!!!!! Баш от бедните студенти ли ще кърти пари държавата бре?????????
13
3
 
15
 
! Отговори
wqweto преди 13 години
Е като я изравниха ставката да бяха я направили 20%! Сега ще започнат най-големите далавери с преточване на ДДС през туристически услуги. Всеки холдинг с поне една туристическа фирма -- не за туризъм, а за ДДС цели.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що бе,аз сам си ходя на почивка,в смисъл ако ходиш на *** няма да мъкнеш и гаджето или жена си...май това са имали предвид
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
по това може да се разбере къде си наля парите елита...
10
9
 
17
 
! Отговори
Гостъ преди 13 години
Кой ходи САМ само на почивка ?! *** народ - слаба държава, НАЙ-некадърно правителство. Кумири на нацията - чалгаджийки и мутри ... сърдете се на себе си и е крайно време ГЕРБ да се извини ПУБЛИЧНО на целия Български народ и да напуснат властта !!!
9
1
 
9
 
! Отговори
Феникс преди 13 години
Аз никога не съм ходил като организиран турист . Семейно оставяме примерно към 2000 лева за почивки в България. При 11% НАМАЛЕНИЕ за мен на ДДСто би трябвало даже или да ми стане по евтино от догодина или има шанс да добавят повече екстри за старата цена. За мен това е реално полезно, това че някой туроператор малко ще му спадне печалбата голямата част от българските туристи не ги засяга, повечето българи ходят неорганизирано на почивка...
8
2
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
това правителство е по-дясно и от СДС ,приятелче.явно нищо не разбираш от политикаако беше следил 1 година какво става,щеше да видиш как цялата политика е насочена в защита на едрия бизнес и цялото правителство работи против дребния бизнес и хората в частност.защо бате ти Боко не ходи да събаря хотелите на мутрите,ами събаря квартирите на бабките в Несебър? и на този,както и на много други въпроси оставям сам да си отговориш..
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахаха после се чудим чии са хотелитеами на властта сазащо напремиер на въведат 9% върху храни и лекарства ?
6
3
 
2
 
! Отговори
norm преди 13 години
Питай подред първо Костов,Царя и Станишев.А Мартин да се научи да смята,да не се излага,общо увеличение на ДДС за туризма няма,има изравняване,което ще доведе до по-малко шмекеруване.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За каква разлика говорите? Не са ли гласували единна ставка от 9% или така ми се стори?
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако имаш верига от хотели - разбирам да мрънкаш, но не мога да разбера какво значение има за теб кой прибира парите - държавата или туристическата агенция? В крайна сметка цената за крайния потребител е една - просто разликата я прибират различни организации. ... а, и ако ще пишеш за големите групи чужди туристи които заради 10-20 ще се откажат и няма да дойдат да се напият като *** - както казваха в един филм .. "Хайде няма нужда"
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че за какво са им на ченгетата и полицаите някакви си учебници и лекарства. Нали са на държавна издръжка, к'во им дреме.