Без компромиси по сигурността на АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Козлодуй" пък била една от най-сигурните в Европа, твърди Трайков
Обновена: 17 мар 2011 16:07 | 17 мар 2011 16:07,
56
Без компромиси по сигурността на АЕЦ "Белене"
Трайчо Трайков. Снимка: Булфото

Няма да правим компромиси със сигурността на АЕЦ "Белене", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков преди на дискусия на тема АЕЦ "Белене".

Разговорите с руската страна за цената на АЕЦ "Белене" започват от там, където свършват разговорите за сигурността, заяви министърът.

Той каза, че не очаква да има оскъпяване на проекта заради случващото се в Япония, защото в него  така или иначе са заложени достатъчни нива на защита.

Трайков посочи, че еврокомисарят по енергетика Йотингер при посещението си в България е подкрепил проекта и оттогава правителството се опитва да направи проекта работещ. Според министъра обаче такива усилия не се полагат от руска страна.

„Въпреки че няма цена на проекта, моите предшественици са се ангажирали с плащането на стотици евро за оборудване“, каза Трайков.

Още по темата

Той заяви, че съществува резервен вариант – това оборудване, което вече сме платили, да бъде използвано за изграждане на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

По отношение на АЕЦ "Козлодуй" Трайков каза, че това е една от най-проверяваните, най-сигурните централи в Европа.

Дори спрените 3 и 4 блок са много по-сигурни от действащите в момента централи, заяви министърът. Трайков посочи, че няма притеснение от бъдещите стрес тестовете, които МААЕ ще провежда в ядрените централи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Хрис преди 13 години
И компютрите ни ще са на свещи, а защо не и на пара?
51
0
 
0
 
! Отговори
ДОКТОР ХАОС преди 13 години
Можеш ли да говориш с факти и доказуеми неща, вместо да си изсмукваш от пръстите теория на конспирациите? Иначе за Белене... След няколко години реакторите в Козлодуй трябва да се затворят. Тогава ще трябва да купуваме "по-безопасния" ток от АЕЦ от Румъния или от Турция. От къде избирате?АКО ОБИЧАТЕ,КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НАШ И КУПЕН ТОК?С КАКВИ ФАКТИ И ДОКАЗУЕМИ НЕЩА РАЗПОЛАГАТЕ?КАКЪВ ВИ Е ДОСТОВЕРНИЯ ИЗТОЧНИК ЗА ПО-ЕВТИН НАШ ТОК?
50
2
 
5
 
! Отговори
:x преди 13 години
Японците построиха Аец на място на което има опасност от цунами. Ние строим Аец "Белене" В ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА. НАКРАЯ И ГОСПОД НЯМА ДА НИ ОПАЗИ ОТ ТЕЯ ЛАКОМИ ПОЛИТИЦИ.
49
3
 
3
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Нека го преведем: Няма да правим компромиси за централа, за която още се пазаря. Трайков, нали си и министър на туризма. Айде бате, раницата на гърба и хващай гората.
48
4
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
След като АЕЦ *Козлодуй* е една от най- сигурните в Европа, защо трябва да има съмнения за АЕЦ *Белене*
47
2
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до 38Като затворим АЕЦ-а, ще си лягаме по-рано, но няма да спим спокойно... Като надуят цените за тока и минем на свещи...
46
1
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до Иво Това ми е известно, ама за това не е нито виновен АЕЦ Козлодуй нито Росатом, ами всичките продажни правителства... Иначе като го спрат АЕЦ-а и започнем да внасяме от Румъния, ще ни излезе още по-скъпо. А с тока, както се сещаш, всичко се вдига
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко е *** тоя народ. Ако няма централа всичко начело с тока ще поскъпне ***. Пък след това ревете срещу цените и данъците. Избрахте Боко Тиквата. Е на ей ви го. Сега избирате да няма АЕЦ. После пак да не се биете по главите и да викате "Как го мислихме що стана?". И то защото била руска. Ами нали руснаците са ни освободили от турско да не са лоши хора. И това нова руска АЕЦ няма да се прецака като Чернабил не се притеснявайте. Искате зелена електронергия. Да ама не сме Щвейцария.
44
3
 
5
 
! Отговори
GOARD преди 13 години
Пъро направете компромис с площадката на АЕЦ Белене и я сменете с по-стабилна, примерно.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
зациклянето:росатом: централата струва 6.3 милр.евраправителството: дадено, започвайте да строитеес: ама централата не е сертифицирана по документ 12345 от 28.03.11росатом: за да се сертифицира по този документ цента става 8 милр.евраправителството: ааа не, нямаме толкова пари...
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Разговорите с руската страна за цената на АЕЦ "Белене" започват от там, където свършват разговорите за сигурността, заяви министърът."росатом пък заявява че допълнителните мерки за сигурност струват още милиарди
41
2
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 13 години
ако "Железни врата" на Дунав се пропука
40
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 13 години
коментара ми е до 35
39
0
 
7
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Извесно ли ти е че цената на която те продават е по-ниска от тази на което ние българите купуваме в момента?
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да затваряме АЕЦ-а и да спим спокойно
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
трябва да строим Белене,ама не с руснацитеосвен това ми е интерестно откъде ще се вземе това цунами:от Дунава ли ще дойде или от Черно море ? хахахрайонът е безопасен
36
0
 
3
 
! Отговори
Anarchy77 преди 13 години
Опасяваме се, че всички знаем какво означават мерките за безопасност и дали на някой му пука за тях тук в БГ! Така че говорете си не ми пречите! Просто имаме късмет ... а до кога ли?!?
35
2
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до 32Можеш ли да говориш с факти и доказуеми неща, вместо да си изсмукваш от пръстите теория на конспирациите? Иначе за Белене... След няколко години реакторите в Козлодуй трябва да се затворят. Тогава ще трябва да купуваме "по-безопасния" ток от АЕЦ от Румъния или от Турция. От къде избирате? Или само ние строим ненадежни АЕЦ, а другите на Балканите ще имат 5 нива над нас?Иначе, че в България има енергийна мафия, всички го знаем и е ясно, че всеки гледа да се облажи от такъв проект
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Дори спрените 3 и 4 блок са много по-сигурни от действащите в момента централи, заяви министърът. "Остана да е обратното. Голям експерт се извъди министърът. Мълчанието е злато.
33
1
 
1
 
! Отговори
до...11... преди 13 години
Може да не я поръчаме на руснаците, че техните са ненадеждни. Но вече е сключен договор от предно комунистическо правитлство, с което сме обвързани с Русия!.....................................Абе, коне с капаци.........ще поръчаме на Япония...