РЗС: ЕК налага на България санкция от 50 млн. лева

Партията на Янев се позовава на достоверна информация от Брюксел
Обновена: 18 мар 2011 09:50 | 18 мар 2011 09:50,
148
РЗС: ЕК налага на България санкция от 50 млн. лева
Снимка: Булфото

На България ще бъде наложена санкция от 25 млн. евро поради непреодолими проблеми, свързани с плащанията по схемата за единица площ за 2009 г. на Разплащателната агенция и заради продължаващите порочни корупционни практики и измами с евросредства през 2010 и 2011 г.

Това съобщават от пресцентъра на РЗС, като заявяват, че разполагат с достоверна и проверена в Брюксел информация.

Земеделският министър Мирослав Найденов повече от 10 дни крие писма от еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачион Чолош и от Главна Дирекция „Земеделие” на ЕК, касаещи наложената санкция, твърдят хората на Яне Янев.

Във вторник (22.03.2011 г.) изтича едномесечният срок, в който МЗХ трябва да изпрати свои представители, за да предоставят в ЕК мотивирано възражение срещу санкцията.

РЗС знае от високопоставени фактори в ЕК, че положението е неспасяемо и България ще трябва да плаща новата санкция от 25 млн. евро, която ще бъде удържана от преките плащания за кампания 2011 г., съобщават още от партията.

РЗС пояснява, че България вече има наложена глоба от 40 млн. евро за 2007 г. и 2008 г. заради пропуски в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и неактуализирана цифрова карта на нивите.

Въпреки новите обществени поръчки на земеделското министерство за заснемане на всички ниви в страната резултати няма, защото тези търгове на практика са за доработка на вече уж действащите програмни продукти в системата ИСАК.

До момента са дадени десетки милиони за превръщане на системата в работеща, но тя става още по-проблематична, тъй като фирмите, работили през годините, са давали огромни комисиони на министри и високопоставени чиновници и за да си отмъстят, са останали собственици на програмни продукти, които МЗХ сега не може да използва, алармират още от партията на Яне Янев.

За разлика от всички страни членки на ЕС, където всеки фермер в интернет може да си провери физическите блокове и границите на поземлените участъци, в България това е невъзможно. Това е една от основните причини за налагане на тази тежка санкция. 

За ЕК е абсолютно неприемливо тази информация да се пази в тайна, за да може по-лесно да се източват евросредства. Отново имало презастъпване и фиктивно очертани земеделски земи на приближени до Мирослав Найденов едри арендатори.

Преди повече от месец с друго писмо ЕК е уведомила страната ни, че ще бъде санкционирана с въпросните 25 млн. евро за нерегламентирано изплащане на субсидии за кампания 2009, но чиновниците и земеделският министър Мирослав Найденов са се оказали за пореден път безпомощни, заявяват още РЗС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: РЗСЯне Яневсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
5Много ме радват на такива, които верват на Янка и плюят "Боко" поради собствената си мизерия!!!
7
19
 
15
 
! Отговори
Диди преди 13 години
Янче, де са ти флашките ***, клюкарко?
6
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я виж комунистите колко наивни били. Като малките деца :) Янка каже нещо непроверено и милите *** веднага вярват, без да изчакат да видят дали е истина или поредната пушилка. Или може би пък те самите ИСКАТ да повярват в каквото и да е, стига да е против ГЕРБ :)))
5
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, че е Яне, че да научаваме какво става в държавата! Като гледам Боко всичко е на 6:)
4
16
 
19
 
! Отговори
Николай преди 13 години
Тоя *** още ли е жив?!?!?
3
30
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво Боко , благодарим и на правителството ,че ни натовари с 50 млн. лева санкция! Малко бяхми бедни и гладни ,та сега да плащаме и глоби заради "прекрасното " ти управление...
2
22
 
24
 
! Отговори
Новинар преди 13 години
По достоверна информация от Брюксел, халката на Яне Янев е ф25.
1
26
 
23
 
! Отговори
Т преди 13 години
И сигурно тази санкция е благодарение на сигнал на Янка, която милее за рОдината! И е горд с постъпката си!