Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон

"Комерсант": Решението за централата ще бъде взето до 1 юни
Обновена: 11 апр 2011 07:27 | 11 апр 2011 07:15,
248
Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон
В неделя Борисов, Дянков и Трайков изясниха недоразуменията около АЕЦ „Белене”.Снимка: БТА

 Съдбата на АЕЦ "Белене" ще се реши в Лондон, пише руският  вестник "Комерсант". Ежедневникът отбелязва, че според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник трябва  да бъде подписан договор с британската банка HSBC за разчет на ефективността на проекта.

Политическото  решение за съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде взето до 1 юни въз  основа на заключенията на HSBC , пише изданието.

По повод развитията от миналата седмица "Комерсант"  коментира, че българските власти са променили отново позицията  си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания "Росатом",  която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала,  бе решен в полза на Трайчо Трайков, твърди вестникът.

Още по темата

Руският  ежедневник посочва, че премиерът Бойко Борисов е решил енергийният министър да остане ръководител на проекта. По думите на Борисов, обръща внимание "Комерсант", АЕЦ "Белене" ще има  бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т. е. ако бъде  доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави. 

След промяната в позицията на българския премиер, пише  руският вестник, като има предвид решението Трайчо Трайков да  бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за "Белене", "Росатом" отново е изправена пред реална заплаха да загуби  проекта в България.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: АЕЦ БеленеКомерсант
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
11
 
! Отговори
Правилно! преди 13 години
Как пожарникарят поздрави сутринта министрите си?Правилно!Със: Здравейте циркаджии!
13
3
 
19
 
! Отговори
МДА преди 13 години
Съдбата на Родината ни винаги се е решавала он енглишите-Берлинският договор,Ньойският договор......та даже и бомбандировките над страната ни по разпореждане на алкохолика Чърчил....и сега ще ни оправят....на задна прашка-честито!!!
12
3
 
11
 
! Отговори
герб преди 13 години
Всеки ден, нова простотия!
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До Сигурноста каква еПич вранча беше по медведев 7.2. И второ Фокушима издържа заметресението, проблема беше цунамито и последвалата неадекватна политика на компанията. 50 души бяха оставени да се оправят с 6 блока при нормално около 500-600 души персонал на блок. Тия 50 души могат единствено да следят параметрите, когато е необходимо да се възтановяват системите. И всяка сграда се строй със запас 30% над проекното. И последно ти колко цунамита си виждал да се фихрят в Дунавската равнина?
10
3
 
9
 
! Отговори
ХАХА преди 13 години
На снимката - тримата ***
9
6
 
18
 
! Отговори
аз преди 13 години
И как виждаш земетресение от 9та степен в България!!?? Защо в България ВСИЧКИ РАЗБИРАТ ОТ ВСИЧКО!!! ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА ТИ Е МОЗЪКЪТ! НЕКА ДА СПРАТ БЕЛЕНЕ И СЛЕД 10 ГОДИНИ ЩЕ КУПУВАМЕ ТОК ОТ РУМЪНИЯ! ЕГАТИ ПРОСТИЯ НАРОД!
8
1
 
13
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
...По повод развитията от миналата седмица "Комерсант" коментира, че българските власти са променили отново позицията си по проекта.... Борисов е като лисунгерче, което и сто пъти може да си промени мнението като търси общественото одобрение.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че то какво ли вобще се решава у нас. Всяко решение ни го спускат от вън. И за овци не ставаме. Недопустимо е една суверенна държава поне на думи да оставя решенията за стартегически въпроси да бъдат решавани от външна оргарнизация. Апропо колко милиона ще ни изръси Лондонкото лоби (нека незабравяме бившата партия на Боко НДСВ колко пари им даде за нищо и колко ни вътриха) за консултацията, като вече има такъв анализ към проекта пак на западна банка?????????
6
11
 
8
 
! Отговори
Сигурноста каква е преди 13 години
Икономическа целесъобразност ли само. А сигурноста, къде е? Това е земетръсна зона. Щяла да издържи 7-*** степен по Рихтер. Ами то, земетресението на Вранча през 70 те години бе 7,2 по Рихтер. А ако недай си Боже има земетресение от степен 8 и по-нагоре до 9, като Японското на 11 март тази година. Какво? Нова Фукушима илиЧернобил. Господа властимащи, на първо място в разчетите ви, трябва да е сигурноста. Ние не сме жертвени агънца.
5
7
 
4
 
! Отговори
Сексолог преди 13 години
Трайка е п..ка,не пич..,предвид сексуалните му предпочитания...
4
1
 
4
 
! Отговори
taka li ? преди 13 години
A citiranata mediq otnovo e ruska :) smetni...
3
9
 
22
 
! Отговори
Тъпа преди 13 години
Сигурно е така защото съм руса ,но от къде на къде в Лондон ще ми решават бъдещето на страната ми??? Дали имаме нужда ,как ,какво и защо ще си решаваме ние! ЕС ли ще ни нахрани яко няма какво да ядем? Или те ще ни интегрират ***? Или може би те ще поемат пенсиите ни (нашия фонд го няма вече). Или те ще плащат външния ни дълг???Единственото правилно е РЕФЕРЕНДУМ мужди всички българи. Явно правителството не може да се справи.
2
12
 
12
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 13 години
Съдбата на "Белене" няма да се реши в Лондон,а в този форум.И то от другарите,които отдавна са заели местата си,за съжаление не работните ,а на компютрите.
1
14
 
27
 
! Отговори
Ne e werno! преди 13 години
Извода: Трайчо е ПИЧ а Дянков е Л..... :) А боко е КРЪГЛА НУЛА!