Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон

"Комерсант": Решението за централата ще бъде взето до 1 юни
Обновена: 11 апр 2011 07:27 | 11 апр 2011 07:15,
248
Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон
В неделя Борисов, Дянков и Трайков изясниха недоразуменията около АЕЦ „Белене”.Снимка: БТА

 Съдбата на АЕЦ "Белене" ще се реши в Лондон, пише руският  вестник "Комерсант". Ежедневникът отбелязва, че според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник трябва  да бъде подписан договор с британската банка HSBC за разчет на ефективността на проекта.

Политическото  решение за съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде взето до 1 юни въз  основа на заключенията на HSBC , пише изданието.

По повод развитията от миналата седмица "Комерсант"  коментира, че българските власти са променили отново позицията  си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания "Росатом",  която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала,  бе решен в полза на Трайчо Трайков, твърди вестникът.

Още по темата

Руският  ежедневник посочва, че премиерът Бойко Борисов е решил енергийният министър да остане ръководител на проекта. По думите на Борисов, обръща внимание "Комерсант", АЕЦ "Белене" ще има  бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т. е. ако бъде  доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави. 

След промяната в позицията на българския премиер, пише  руският вестник, като има предвид решението Трайчо Трайков да  бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за "Белене", "Росатом" отново е изправена пред реална заплаха да загуби  проекта в България.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: АЕЦ БеленеКомерсант
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 13 години
До 150:Хем си педерасче, хем вного тъпо. От месеци все едни и същи неграмотни глупости снасяш във форума. Ами така ще е, акълът ти е като грахово зърно, а си разтворило лаком ***.
153
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Ще пусна бюленитата си срещу Борисов и Герб за да покажа, че не обичам да ме лъжат, мамят и тъпчат и да си мълча...
152
1
 
5
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 150: Тц. След няколко години ще е факт руската АЕЦ в Турция. Ама турците не са будали и нямат начело на правителството си червени ***. И затова тяхната АЕЦ няма да е с четиридесетгодишни (1975 г. са разработени, ***) ВВЕР-1000/446, а с много по-модерните ВВЕР-1200/392M (AES2006).Затова не ни сравнявай с Турция - те си нямат енергийна мафия, Р.Овч., Петър Димитров, агент Гоце и прочие национални предатели. И лъжебратушки, които да опитват да свалят последната риза от гърба им.
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"КОМУНИСТА БОРИСОВ "Въх! Преди една година Боцко беше върл аниткомунист, сега като се видя какъв *** избрахте за премиер, изведнъж го направихте комунист!Ваш си е човека, не го пробутвайте насам натам! :)))
150
4
 
2
 
! Отговори
do 154 преди 13 години
СТРАНДЖА бегай за тирция,в България обичаме руснаците.Белене ще стане
149
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Борисов е най-необразованият, най- нискокултурният,най-елементарният управник,който България е имала от времето на Ивайло свинаря насам...
148
4
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
До 146:Сравнявай се с развити държави. Цената на тока в БГ расти не от 10, а от 20г. По принцип цената на тока от АЕЦ е ниска. НО:1) АЕЦ не са безопасни, дори и за високотехнологични нации като японската и за съветите. 2) Икономическата оправданост на АЕЦ зависи от пазара на електроенергия и потреблението в района, а в нашия и днес има свръхкапацитет и конкуренция на производители, не на потребители.3) Не сме развита държава и ни управляват комунисти.Затова, НЕ НИ ТРЯБВА АЕЦ!
147
0
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Борисов каза, че ще се строи централата само ако е рентабилна. Което значи, че за две години все още той и ресорните му мушмороци от снимката не знаят дали ще бъде такава.
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жална му майка на бюджета, щом англичани ще бъдат замесени в проекта за Белене. На тия от миналото им величие една банкова система им остана, но пък тя здраво цоца от цял свят.
145
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
По стар навик *** говорят от името на българския народ... - българският народ иска това, българският народ иска онова... - уважаеми другари, таварисшчи,преди година и половина БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ви изхвърли като мръсен ***...
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не говори колко е цената на строежа на ТЕЦ на газ, колко ще е цената на МегаВат и за колко време ще се изплати. Паро-газовите централи имат КПД около 60% и са високоефективно и екологично решение за производство на електроенергия и топлоенергия.
143
2
 
4
 
! Отговори
КОМИСЬОНЧО преди 13 години
И ДА СИ ПИШЕМ В ФОРУМА И ДА НЕ СИ ПИШЕМ ЩОМ КОМУНИСТА БОРИСОВ СИ Е НАУМИЛ ДА НИ НАБУТА С БЕЛЕНЕ ВЪПРОСЪТ ВЕЧЕ ЗНАЧИ Е РЕШЕН.АКО НЕ МИСЛЕШЕ ДА НИ НАБУТА С БЕЛЕНЕ НЯМАШЕ ДА ГО ИМА ЦИРКА С ШЕФА НА НЕК И ТРАЙКОВ.
142
4
 
3
 
! Отговори
do 150 преди 13 години
По добре руска отколкото турска.Бегай на тютюна търче.Белене ще тръгне
141
6
 
2
 
! Отговори
българин преди 13 години
До 141:Анална съветска подлого, в Турция никаква руска АЕЦ скоро няма да тръгне, нито пък Белене ще стане, въпреки че чакаш нещо да крадеш и да плюскаш оттам, ами я вземи пак се одупи къмто съветите, да те ***, може и към търкишите, да те задоволят атомно.
140
0
 
3
 
! Отговори
dp преди 13 години
Бе щом вестник "Диверсант" така казва така ще е :D :D
139
6
 
4
 
! Отговори
EEEEEE преди 13 години
Губеща АЕЦ в света няма индианци.сарко има 75 АЕЦ простаци.Бегайте на тютюна ***
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чернобил - Фукушима - Беленеще се прочуем
137
3
 
1
 
! Отговори
До работещият преди 13 години
Аз гледам каква е тенденцията от 10г досега електроенергията не е поефтиняла, а само се увеличава. Сравни цените за произвеждането на електроенергия от различните централи и виж какво става. Защо е нужно да замърсяваме със сяра въздуха който дишаме ми отговори ? Защо в преди година имаше замърсяване на въздуха в Пловдивско ? Защо Японците прават АЕЦ-и , а не правят ТЕЦове ? Аз искам да се сравнявам със развитите държави не тези от Африка, които са в Африка. То въглищата не са български !!!!
136
2
 
2
 
! Отговори
999999 преди 13 години
do 140Абе българин сам братушките винаги ще минават пред туркиш и САЩ колкото и да ти е неприятно.Ти си в България а не в ориента
135
2
 
9
 
! Отговори
HSBC преди 13 години
Браво, частна банка от Лондонското Сити, което много добре се знае какво отношение има към Източна Европа ще ни решава съдбите. Скоро ще въведат най-новите технологии в България - ядене на камъни.