Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...

Ще ни сменят, ще дойдат други, после да не се хапят – да не кажа къде...
Обновена: 2 дек 2011 16:44 | 2 дек 2011 09:13,
712
Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...
Снимка: БТА

Грешките в пенсионната система са от 20 години, обяви премиерът Бойко Борисов, който открито застана зад пенсионната реформа, предложена от вицепремиера Симеон Дянков, подкрепена от ГЕРБ, но отхвърлена от синдикатите.

"Дойдоха Тотю Младенов, Дянков, шефът на НОИ – да ми обяснят, че е трябвало да се направи реформа, питах ги как толкова години никой премиер не е тръгнал да го поправи това. Блесна ужасяващата истина, че имаме 800 000 инвалидни пенсии", каза Борисов пред TV7.

По думите му единствената слабост на министър Дянков е, че той е много рязък в изказа.

"Това, което казва, е абсолютно правилно. Но дори отговорът „не” може да се даде с по-спокоен и нормален тон", посъветва вицето си премиерът.

Министър-председателят отхвърли твърдението, че забавя реформите в пенсионната система и обясни, че първото предложение на Дянков е било вместо от 2015 г., от 1 януари 2012 г. с 4 месеца на година да се вдига пенсионната възраст за всички категории.

Още по темата

"Казах им на депутатите и на Изпълнителната комисия – дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват.

Синдикатите искаха тристранка, която аз да водя - още на другия ден ги поканих при мен. Направихме тристранка, на която присъстваха всички, работодатели, синдикати и правителство, за да изслушат предложенията. Сега чувам, че тези хора недоволстват, че не сме обсъждали с тях - абсолютна лъжа. Отидох на крак с всички министри да го обсъдя с тях", категоричен бе Борисов.

Премиерът твърди, че никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза сега да управлява България.

"С всяко едно съсловие ние в момента влизаме в конфликт – това са наши избиратели. Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира – ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета, така както след Жан Виденов се хапаха да не кажа къде... Добре дошли са – да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим", каза Борисов.

Премиерът застана и зад предложението чиновниците, полицаите и военните сами да си плащат осигуровките.

"Толкова правителства не смеят да го направят вече. Държавата, данъкоплатците плащат осигуровките на хората в отбраната, в МВР, в администрацията – защо? Ще им се вдигнат заплатите с толкова, колкото е осигуровката, за да не правят дупка в НОИ. Всеки човек сам трябва да си плаща осигуровките. Ще видите това колко ще се приветства от бизнеса", отсече той.

Премиерът Бойко Борисов отрече споразумението с фермерите да е подписано предизборно и попита зърнопроизводителите защо само те са отишли да извиват ръцете на кабинета преди изборите.

"Ние сме им казали – ако има възможност, земеделието е приоритет, ще дадем пари. Това пише в Споразумението за финансовата рамка за сектор "Земеделие", подписано на 14 септември 2012 година", категоричен бе той.

По думите му огромният процент от доплащанията обаче отивали "при онези 7 – 8 човека с "Бентлитата".

"Няма как да го спрем това, попитахме Брюксел и ни казаха, че може да ги спрем от 2014 година. Имат сигурно най-добрите трактори в Европа. По всички новини видях – скара, хоро, оркестри да свирят – все едно е Коледа", допълни той.

Борисов ги попита защо при толкова добра реколта, не е поевтинял нито хлябът, нито олиото.

В коментар на това, че протестиращите тръгват с тракторите към София и ще се събират на Ботевград, Борисов каза: Добре дошли са!

"Пожелавам ви лек път, карайте внимателно да не стане проблем по пътищата. Правете протести в София, но се съобразявайте с това, че тук живеят 2 милиона души, ако може – след 20.00 часа протестите", посъветва ги той.

"Разчитам много на ръководствата на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото в един момент те също няма да могат да контролират събитията", каза премиерът Бойко Борисов.

Според него оценката за корупцията в България е най-силна сред бизнеса и народа.

"Българите са такива хора, че сами обичаме да се самобичуваме, да обявяваме колко сме зле, колко сме нещастни, колко ни е трудно, колко сме корумпирани. И мен да ме запитат, и аз ще кажа, че може би в някои от системите има корупция. Сменям министри, заместник-министри, областни управители при всеки сигнал. Но усещането на хората се променя с години. Това е усещането на хората, не вярвам да сме по-зле от гърците", твърди премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя още малко че ни бие :)
507
0
 
9
 
! Отговори
Бонев преди 12 години
Обожавам да чета интелектуално обременени коментари, но действителността си казва своето.Повечето от пишещите тук не са прочели и една книга в живота си, тъй като компютъра им е даденост на кредит и/или изплащане за срок от 12 до 24 месеца ;)Същите тези не осъзнават последствията, които първо ще се стоварят на гърба на техните родители, а после ако останат тук и тях ;) Със здраве!
506
0
 
15
 
! Отговори
До № 516 преди 12 години
То тракторите ще дойдат, може би, но едрите зърнопроизводители пътуват към топлите страни! Те не са тук, а на Малдивите! За едрите зърнопроизводители купонът за наша сметка и в тяхна полза, е непрекъснат!
505
7
 
20
 
! Отговори
Тошо 85 преди 12 години
Как не го е срам да говори такива глупости ! Лошото е че има все оште кой да му вярва ,но скоро търпението на хората ще се изчерпа.А и плаши с оставка -незаменимия вън колкото се може по скоро.
504
0
 
1
 
! Отговори
До 516 преди 12 години
Е-е-е-ех и ако си приберат матряла какво чудо ще стане: тротоари, градинки, чавета ;)Но тъй, като всяко чудо е за три дни не се и надявай!
503
0
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
До 517 работодателя
502
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
До 518 и ти си от тези като Мишо Бирата -само не забравяй че тои си отиде с едно хапченце в чашката бира
501
7
 
33
 
! Отговори
светлинка преди 12 години
Подай си оставката бе мъжкар! Нали разсипа вече България, то не остана месо по народа за да се хапе, а и зъбите му окапаха от здравната реформа. Ти изяде всичко. Не ни плаши с Виденов, Костов, Станишев/само нещо Симеон и Доган пропускаш, но ти си знаеш защо/. Преживели сме ги всичките. Но ти ни идваш в повече!Колкото по-бързо си подадеш оставката, толкова по-бързо ще се почустваш по-добре и никой няма да те тормози.Направи сам тази добрина!
500
1
 
7
 
! Отговори
До 513 преди 12 години
Не не съм Кутев и за съжаление мое най голямо съжаление не съм платен драскач. Виждайки моето спрямо твоето интелектуално състояние смея да твърдя, без да съм психолог, че си обременен психически, но нека да не звучи, като клевета, все пак има огледало може да се погледнеш!Аз трябва да проверя кой е този Кутев, с който ме свързваш. тъй като политиката не е от силните ми страни, но виж реалността и прозаичността са.
499
0
 
15
 
! Отговори
ор преди 12 години
Социални помощи? Ама от нашите осигуровки, после ни вдигат възраста и стажа! Да си подпомагат *** с техните пари, а не с нашите осигуровки! *** да се оземлят и да се спре подпомагането им!
498
17
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 12 години
Да ви кажа честно, не харесвам премиера. Лошо няма да не го харесват хората. Обаче давам работа на 10 човека и независимо че в момента ми е много трудно да оцелявам подкрепям тези реформи. Проблема с всички начинания на правителството е че имат проблем в общуването с хората. Може един ден и да се научат. За това им давам шанс. Защото имат кураж да направят неща, които всички хитреци досега не направиха в страха си да не станат "непопулярни". Да се хващаме и да бачкаме здраво. Ще ни е от полза...
497
1
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
в началото се чудех защо толкова много премиера Бойко иска да прави магистрали ---и сега разбрах --за да може по лесно тракторите комбайните да пристигат по лесно в София ахахахаххахаха
496
1
 
5
 
! Отговори
ИВАН СОФИЯ преди 12 години
НА ТАЯ СНИМКА ЛИПСВА САМО А. ПЕТРОВ И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО!
495
3
 
14
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Проблема на пенсионата система си ти мутро.3- години вече работиш в полза на сивия сектор, имаш по 1/2 млрд. несъбрани осигуровки и по още 1 млрд. укрити осиг. плащания на година и си седнал да ми разправящ хуморески от 1001 нощ как пробелма е от 20 години. Или събираи парите от твоите авери т.н. пишман "бизнесмени" или изчезвай от поста.
494
7
 
4
 
! Отговори
до 511 преди 12 години
Кутев само на тебе ли ти плати заплатата бе платени драскачо
493
15
 
6
 
! Отговори
ФЪФ --Бг преди 12 години
БОЙКО Е ПИЧ ,ама само той,.... в Бг .....!
492
3
 
13
 
! Отговори
До 508 преди 12 години
За съжаление и моите родители спадат в твоята категория, но се излъгаха и му повярваха въпреки, че им казвах жестоката истина, но нали съм техен син и не ги разбирам аз тези работи защото съм млад нищо, че съм умен ;) Както и да е съжалявам ви, че ще страдате аз и на майка ми и баща ми им казах простичко: "Заинавам в чужбина, ще Ви пиша!" - прегърнах ги и отидох да си правя багажа.Кураж на всички. Ако не сте избягали сега му е времето, после ще е късно!
491
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само ГЕРБ и Бойко Борисов.Вън на Червената Мафия
490
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странно електората не търпи сарказъм по негов адрес, което е характерно и за избраният премиер показано много кратно ясно и точно - истински милиционер или сте забравили?!?!А-а-а-а не си забравил ти андрешко не сии-и-и-и, но скоро бирника ще дойде и в твоето село споко ;)
489
2
 
21
 
! Отговори
niki преди 12 години
Премиера и неговата банда,като се пишат радетели,честни и какво ли още не ,защо не изправихте пред съда всички които преди вас са източвали парите на държавата-нашите пари.Значи предишните правителства 20 год.само краднали,ама няма да ги съдиме за да можем и ние да крадеме без да ни съди следващото правителство.Аз съм на 57 год и имам 34 год.трудов стаж.Нямам намерение на продължавам да работя за да има вие какво да крадете и да плащам социалните помощи на ***.