С колко изпращаме Първанов, с колко посрещаме Плевнелиев

Сегашният президент си отива с 45% доверие, а бъдещият идва с 55%
Обновена: 18 яну 2012 19:30 | 18 яну 2012 19:30,
186
С колко изпращаме Първанов, с колко посрещаме Плевнелиев
Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов приключва втория си мандат с почти същото обществено одобрение, с което дойде на власт преди 10 години. Сега отиващият си от поста държавен глава има доверието на 45% от българите. А при встъпването си на "Дондуков" 2 през февруари 2002 година е бил одобряван от 44% от населението.

Георги Първанов обаче е бил одобряван от над две трети от българите в края на първия си мандат. Това сочат данни от проучване на НЦИОМ за общественото одобрение за дейността на българските президенти от 1990 г. досега.

Според данните президентът Желю Желев в началото на своя мандат през ноември 1990 година е бил одобряван от 82 на сто от пълнолетните българи, а президентът Петър Стоянов през април 1997 година - от 86 процента. Мандатът на Желев приключва с 25 на сто одобрение, докато този на Петър Стоянов - с 44%.

Първанов приключва управлението си с доверие, съизмеримо с това на Петър Стоянов от края на неговия мандат.

Непосредствено след избирането си за президент на България Росен Плевнелиев пък е одобряван от 55 на сто от избирателите.

Най-голяма е подкрепата за него сред хората на възраст между 30 и 50 години, сред високообразованите, сред жителите на столицата и на големите градове.

Към момента негативни нагласи към Росен Плевнелиев се отчитат сред една пета от българите, предимно избиратели на партии, които са политически опоненти на ГЕРБ.

Една пета от симпатизиращите на новия президент се определят като хора с десни политически възгледи, една четвърт като дясноцентристи и 28 на сто – като центристи. Само 5 на сто от гласувалите за Плевнелиев посочват, че са хора с леви политически възгледи.

Утре новите президент и вицепрезидент - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, ще положат клетва пред Народното събрание.

По традиция постът на президента у нас в по-малка степен търпи конюнктурни негативи в сравнение с останалите високи постове в държавата.

Въпреки това обаче и рейтингът на президентската институция се свива по логиката на растящата политическа апатия и на неодобрението към политиците като цяло, коментират социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
6
 
! Отговори
Бобо преди 12 години
Кой с колко идва и с колко си отива. Желев си отиде с най-малко одобрение но си остана и най- беден но и най демократичния президент.
118
1
 
4
 
! Отговори
до Един Гет преди 12 години
".....Докато не ги изринем всичките депутати и храненици заедно със семействата им от България не ни чака нищо добро.. " Трябва да се започне от теб, от твоето семейство и всички дървени кратуни, като теб.
117
5
 
8
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
Заменихте руския агент с американски двойник..*** на ония *** от Уолстрийт..Лично аз не виждам каква е разликата..Само заради тона и наглата мутра Роско заслужава да копа камъни докато е българско..Докато не ги изринем всичките депутати и храненици заедно със семействата им от България не ни чака нищо добро..
116
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПИЧ , 156 , НЕ ГОВОРИ МНОГО ЧЕ ЩЕ ТЕ НАКЛЕПАТ НА ГОЦЕ И МОЖЕ ДА ОПИТАШ ОСТРОТАТА НА "БЪЛГАРСКИЯТ ЧАДЪР" ...
115
0
 
3
 
! Отговори
do 155 преди 12 години
aplodismenti za edin kloun
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога повече агенти на ДС и КГБ, само ЦРУ, МОСАД , турските MIT и пр. искрени приятели на България.
113
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ АГЕНТИ НА КГБ И ДС ...
112
11
 
12
 
! Отговори
архар преди 12 години
ЕДИНИЯ ГО ИЗПРАЩАМЕ С ПРЕЗРЕНИЕ , А ДРУГИЯТ ГО ПОСРЕЩАМЕ С НАДЕЖДА ...
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
163добавен от: Един Гет ХЕЙ , ГЕТ МАИ ТРЯБВАШЕ ТЕБ ДА ТЕ ИЗБЕРЕМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ???
110
0
 
6
 
! Отговори
До 149 преди 12 години
За смешното положение на армията не вини Първанов. Разсипията на армията почна преди него.
109
9
 
6
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
ВЪРНИ НАРОДНИТЕ ПАРИ ИЗХАРЧЕНИ ЗА САФАРИТАТА ТИ ИЗ ПОЛОВИНАТА СВЯТ ГОЦЕ!!!Един убиец на животни и може би и хора..А този с чуждото име е още по оцапан с кал от този който си отива..Незнам как е възможно братя българи да се излъжете и да изберете тоя ***..На мен лично винаги ми е приличал на най големия мошенник от ГРОБ след БОКО!!!
108
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и тая новина е манипулативно поднесена. Само Първанов е качил малко доверието си в края на мандата (и то на два мандата) в сравнение с началото му Желев 80 и нещо на 25, Стоянов 86 на 44, а Първанов 44 на 45. Въпреки че именно Първанов е най оплюваният от платените медии. Така че кой е най успешен като президент досега е ясно. Успех на новия президент. От него си зависи.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нещо повече няма и редколегия, а само пише логото на вестника под статиите които са наблъскани. Това ако е журналистика...Щом еколозите са милионери от европроекти както пишат, то магистраладжиите какви са?
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заглавия от един вестник: Хората с досиета няма да са лице на държавата ни, Борим се да върнем знаковите имоти на София, Режат отпуски на чиновници, Бутат палатите на цар Киро до март, Няма да намаляват заплати и пенсии през 2012, Спецсъдът е с мрачно минало и светло бъдеще, Депутат на закуска с Обама, Без риск от воден режим, Археолозите с калорифер, Еколозите милионери в зелено, агромафията печели милиарди от фалшиви храни, Беззъба опозиция джафка. Филоложката с полицейска душа,автори няма!!!!
105
0
 
9
 
! Отговори
до 158 преди 12 години
Напротив, знаем какво искаме. Искаме да работим и отглеждаме децата си на спокойствие в България. Но постоянно избираме неподходящи хора, защото това ни се предлага .
104
3
 
5
 
! Отговори
жека преди 12 години
хора, защо само плюем. моят президент не е Плевнелиев, защото той е едно поставено лице на премиера. Но това не ми дава правото да го плюя. Нека се огледаме около себе си и да престанем да се оправдаваме само с миналото. Вече израстна едно цяло поколение в новото време, което започва да работи и навлиза в управлението и ако нещо не ни харесва, това е защото ние самите не незнаем какво искаме
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
izprashtame go s palni disagi ,mesto da izgnie v zatvora .
102
0
 
12
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
45 + 55 = 100%ОТНОВО НАЙ-ДОЛНОПРОБНА МАНИПУЛАЦИЯ НА ПРОДАЖНИТЕ НИ ПР АГЕНЦИИ.ЗАЩОТО НИТО ГОЦЕ БЕШЕ МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ, НИТО ПЛЕВНЯТА Е СЕГА.А ТАКИВА КАТО МЕНЕ ИМА ХИЛЯДИ.
101
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От неделя едно кученце на каишка ще бъде в президенството. Произходът му е от Бойковия кучкарник, но не си мислете, че е овчарско куче. Чиста болонка, направо преоблечена котка!Ще имаме истински *** на този като цяло синекурен пост!
100
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Немога да повярвам че Първана има 44% одобрение...Тоя балък какво направи за БГ? Раздаваше ордени стара планина с затворени очи...Българската армия няма никакъв престиж и авторитет вече, а боеноспособността и е намаляла в пъти за последните 10 години. Да ни е давал отчет как са българските военни зад граница? НЕ нищо не знаем за тези момчета и момичета...Тоя е един комунистически пес, като го слушам единственото нещо което чувам е някакви "интелигентни" намеквания или прости усмивки...плитък е