Опозицията настръхна: Плевнелиев говори като премиер!

Депутатите осъдиха антипрезидентските плакати на "Атака"
Обновена: 19 яну 2012 16:04 | 19 яну 2012 13:45,
167
Опозицията настръхна: Плевнелиев говори като премиер!
Снимка: Reuters

За първи път от две години и половина от управляващите чухме някакъв опит за платформа – нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна. Направи я обаче грешният човек.

Това коментира депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев по повод речта на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който положи клетва в Народното събрание.

Социалистите са на мнение, че пред депутатите Плевнелиев е говорил по-скоро като премиер и е очертал платформа, която касае действията на изпълнителната власт, а не на президентската институция.

Според Антон Кутев от речта на новия президент е станало ясно, че Плевнелиев одобрява запазването на финансовата стабилност – политика, която продължават досегашните две правителства.

"Всичко останало - като енергетика, образование, икономическа политика и други сфери от обществения живот - всъщност са неща, които според новия президент започват отсега и по които до момента нищо не е правено", отбеляза депутатът от левицата.

Според Кутев най-логичното, което може да последва оттук нататък, е новоизбраният президент да предприеме спешни мерки по насрочването на служебно правителство.

"Очевидно според него това не се справя”, изтъкна депутатът и отбеляза първите опити на Росен Плевнелиев за независимост от Бойко Борисов.

"Създаде се впечатление, че президентът даде заявка, че би предложил програма, с която да запълни дефицитите на стратегическо мислене от страна на изпълнителната власт", коментира и депутатът от ДПС Лютви Местан.

"Чухме едно твърде амбициозно слово, опит в систематизиран вид да се направи една национална визия за развитие на страната с простор до 2020 година", посочи зам.-председателят на ДПС.

На въпрос защо лидерът на ДПС Ахмед Доган не присъства на клетвата на новия президент, Местан отбеляза: "Нали разбирате, че не може да очаквате който и да е да ви отговори на този въпрос вместо г-н Доган".

Още по темата

"Надявам се г-н Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне на премиера, че той е в основата на неговия избор и да бъде достоен и силен президент на България", беше коментарът на съпредседателя на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

"Направи ми впечатление, че не се поставиха нерешените проблеми в момента, забавените реформи в България. Имаше много обещания за бъдещето, но голямата задача пред г-н Плевнелиев, включително към неговите бивши колеги от правителството е, да може да задава правилните въпроси за забавените реформи и пропуснатите неща. Това липсваше в неговото изказване", обобщи Мартин Димитров.

Управляващите обаче не пропуснаха да похвалят речта на Плевнелиев.

"Прави впечатление балансираността на президента Плевнелиев и стремежът да обедини хората", каза пред журналисти лидерът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Според него обединението е много важно, защото не може да има силна държава, ако институциите не работят заедно. Не чрез интриги и задкулисни действия, а открито, с пълна прозрачност", допълни той.

Всички парламентарни групи обаче заклеймиха поведението на депутатите от "Атака", които издигнаха плакати с надписи: "Плевнелиев - "избран" с измама" по време на речта на новия държавен глава в парламента.

Най-остри бяха в реакцията си от ДПС.

"Поведението на "Атака" е проява на държавен нихилизъм. Ние също сме изразявали свои резерви по отношение на редица недъзи по организирането на изборите, но има определена мяра, зад която един политик престава да бъде държавник", аргументира позицията си Лютви Местан. 

От левицата също определиха като недопустимо поведението на депутатите националисти.

"Това е тържествен момент, длъжни сме да поздравим новия президент с встъпването в длъжност и да му пожелаем на добър час, а не да помрачаваме церемонията", коментира червеният депутат Петър Курумбашев.

"Не желая да коментирам поведението на "Атака". На мен ми направи лошо впечатление", каза накратко и синият лидер Мартин Димитров.

"Съжалявам за поведението на Волен Сидеров, защото тези хора ни подкрепяха две години. Започнаха с определени грешки и гафове през последната година и не мога да разбра защо продължават с тези свои грешки", посочи Красимир Велчев от управляващите.

"Доколкото знам, те се наричат националисти. Това означава, че са хора, които обичат нацията и се борят за единението на нацията. В случая действията им са коренно противоположни, искат да разединят. Това е политиката и всеки носи отговорност, а избирателите дават оценка, когато дойде времето", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
52Па Борисов жена му много го обича, че забегна с детето чак в Америка да не го вижда:)))Плевнята и него първата го разлюбила:)))))) За Лъчо Мозъка няма да говорим! Той пък ги биел като тъпани! Гарантирано от ГЕРБ!
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все още не знам какъв президент ще бъде Плевнелиев защото е рано още,но знам че ще бъде по добър от предишния ,които изкара два мандата и нищо не направи.
47
13
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
България в ценови шок , икономически колапс и в стачна вълна ! И това откакто Борисов и Герб дойдоха на власт ! 1 пример- за близо 3 години тока с 38 процента увеличение/Тиквата обеща да го намали/. Бензин и дизел гонят 3 лв./ През 2009 г бензин 1.76 ,дизел 1.90 лв./. Хранителните продукти с 60 процента увеличение,услугите с 40 процента. Да ви е честит новия морал. Вие се чудете как да си платите консумативите,а контрабандата и кражбите добиха нечувани измерения. Искахте Герб ааааааааааа
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След своето изказване Местан отиде да *** свински пражоли и кебапчета в стола.
45
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сидеров за президент. Всички други са дупедавци и ***
44
10
 
18
 
! Отговори
А така ! преди 12 години
Наистина трудно е да се разбере в тази президентска двойка кой е мъжът и кой е жената. Затова и хората често ще се бъркат наричайки ги г-н Попов и г-жа Плевнелиева.Иначе и двамата са ясни като бял ден. Вицето е жената-мъж, провалена министърка на правосъдието по времето, на която България получи най-много критики от Брюксел относно съдебната система.Тя г-жа Плевнелиева е щатна комсомолска секретарка. Напомпана набързо с партийни пари и издигната до нивото на милионерка със съмнителен капитал.
43
10
 
10
 
! Отговори
АНТИ АТАКА преди 12 години
Волен съвсем е изперкал, сигурно са му спрели кранчето от съветските служби за които работи и сега е озверял за левчетата, които Бойко му прибра. Смешен и жалък човечец, който дори жена му го заряза!
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България ще помага финансово закъсалите европейски държави!!!А сега когато Волен ни отваряше очите за тези индивиди ние спахме,а сега това мушмороче да ни е президент-до тук ли я докарахме???Утре ще ни кажат да си свалим гащите да ни нагласят?_ И ние рабира се....ще си мълчим,нали сме българи!!!!!!!!!!!
41
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герберите да се насочат към столовата с пържолите! Днес имат повод да празнуват! Отново МВР обяви човек за издирване, поредният!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 40 bgПиши на КИРИЛИЦА , ако си българин!
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Атака отново показа пълната си непоносимост към...................................... изборни измами.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доган е законно роден - от двама бащи и една майка!
37
5
 
10
 
! Отговори
На снимката : преди 12 години
Ей, мушмурок ! :)
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"За първи път от две години и половина от управляващите чухме някакъв опит за платформа нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна. Направи я обаче грешният човек."Абсолютно вярно!Този който беше написал доклада на Р.П. , можеше да го даде на Б.Б. и той да го прочете преди 2,5 години!Тогава щеше да се издигне в очите на хората повече!Явно Р.П. не знае още къде се намира и с какво трябва да се занимава!Колкото до Атака , те казаха това , което всички си мислят , но не казват!
35
5
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
KYTE KUTREV,,,,,,,,,,,TI I LAKEITE PAK NE RAZBRAXTE EZIKA NA PROMENITE KOITO VIZIA PREZIDENTA KOETO VI OSTAVA DA SE MOLITE NEKOI VESNIK DA TI POBLIKYVA GLYPOSTITE ZA KOITO NE SI VERVA6 SAMIA,,,,,,,,,A 4E DOSEGA SAMO KRADOXTE E VE4E IZTARKANA TEMA ....VIE I V ISTORIATA NEMA DA VI SPOMENAT ,,,,,,,MARTVI DY6ICI<
34
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом комунистите хленчат, значи България се развива във вярната посока!
33
17
 
17
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Лично за мен най-успешният БГ президент до момента е Петър Стоянов, следван от Желю Желев. Първанов беше толкова сив, некадърен и пропаднал, че по-лош президент от него единствено Волен Сидеров можеше да бъде. Гласувах за Плевнелиев и съм удебеден че той ще бъде най-малкото колкото Петър Стоянов успешен. Успех.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
S&P потвърди и най-високият рейтинг на Леман Браъдрс и то само месец преди да фалира, ама някой пак не е чел:))))))
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Veche Bulgaria si ima prezident, Pomak-----------tova ne e narod,a marsha
30
12
 
14
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А : преди 12 години
Прочетете книгата на Григор Лилов за "Проекта Плевнелиев" и ще разберете кого сте избрали за президент на България.