Опозицията настръхна: Плевнелиев говори като премиер!

Депутатите осъдиха антипрезидентските плакати на "Атака"
Обновена: 19 яну 2012 16:04 | 19 яну 2012 13:45,
167
Опозицията настръхна: Плевнелиев говори като премиер!
Снимка: Reuters

За първи път от две години и половина от управляващите чухме някакъв опит за платформа – нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна. Направи я обаче грешният човек.

Това коментира депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев по повод речта на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който положи клетва в Народното събрание.

Социалистите са на мнение, че пред депутатите Плевнелиев е говорил по-скоро като премиер и е очертал платформа, която касае действията на изпълнителната власт, а не на президентската институция.

Според Антон Кутев от речта на новия президент е станало ясно, че Плевнелиев одобрява запазването на финансовата стабилност – политика, която продължават досегашните две правителства.

"Всичко останало - като енергетика, образование, икономическа политика и други сфери от обществения живот - всъщност са неща, които според новия президент започват отсега и по които до момента нищо не е правено", отбеляза депутатът от левицата.

Според Кутев най-логичното, което може да последва оттук нататък, е новоизбраният президент да предприеме спешни мерки по насрочването на служебно правителство.

"Очевидно според него това не се справя”, изтъкна депутатът и отбеляза първите опити на Росен Плевнелиев за независимост от Бойко Борисов.

"Създаде се впечатление, че президентът даде заявка, че би предложил програма, с която да запълни дефицитите на стратегическо мислене от страна на изпълнителната власт", коментира и депутатът от ДПС Лютви Местан.

"Чухме едно твърде амбициозно слово, опит в систематизиран вид да се направи една национална визия за развитие на страната с простор до 2020 година", посочи зам.-председателят на ДПС.

На въпрос защо лидерът на ДПС Ахмед Доган не присъства на клетвата на новия президент, Местан отбеляза: "Нали разбирате, че не може да очаквате който и да е да ви отговори на този въпрос вместо г-н Доган".

Още по темата

"Надявам се г-н Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне на премиера, че той е в основата на неговия избор и да бъде достоен и силен президент на България", беше коментарът на съпредседателя на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

"Направи ми впечатление, че не се поставиха нерешените проблеми в момента, забавените реформи в България. Имаше много обещания за бъдещето, но голямата задача пред г-н Плевнелиев, включително към неговите бивши колеги от правителството е, да може да задава правилните въпроси за забавените реформи и пропуснатите неща. Това липсваше в неговото изказване", обобщи Мартин Димитров.

Управляващите обаче не пропуснаха да похвалят речта на Плевнелиев.

"Прави впечатление балансираността на президента Плевнелиев и стремежът да обедини хората", каза пред журналисти лидерът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Според него обединението е много важно, защото не може да има силна държава, ако институциите не работят заедно. Не чрез интриги и задкулисни действия, а открито, с пълна прозрачност", допълни той.

Всички парламентарни групи обаче заклеймиха поведението на депутатите от "Атака", които издигнаха плакати с надписи: "Плевнелиев - "избран" с измама" по време на речта на новия държавен глава в парламента.

Най-остри бяха в реакцията си от ДПС.

"Поведението на "Атака" е проява на държавен нихилизъм. Ние също сме изразявали свои резерви по отношение на редица недъзи по организирането на изборите, но има определена мяра, зад която един политик престава да бъде държавник", аргументира позицията си Лютви Местан. 

От левицата също определиха като недопустимо поведението на депутатите националисти.

"Това е тържествен момент, длъжни сме да поздравим новия президент с встъпването в длъжност и да му пожелаем на добър час, а не да помрачаваме церемонията", коментира червеният депутат Петър Курумбашев.

"Не желая да коментирам поведението на "Атака". На мен ми направи лошо впечатление", каза накратко и синият лидер Мартин Димитров.

"Съжалявам за поведението на Волен Сидеров, защото тези хора ни подкрепяха две години. Започнаха с определени грешки и гафове през последната година и не мога да разбра защо продължават с тези свои грешки", посочи Красимир Велчев от управляващите.

"Доколкото знам, те се наричат националисти. Това означава, че са хора, които обичат нацията и се борят за единението на нацията. В случая действията им са коренно противоположни, искат да разединят. Това е политиката и всеки носи отговорност, а избирателите дават оценка, когато дойде времето", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
10
 
! Отговори
Накакан атакист преди 12 години
До 70,атакистко изродче. Ако вашият фюрер Волен беше станал президент, сега щяхме да сме в още по-окаяно положение. Само *** или мазен безмозъчен & *** & полуграмотен атакист може да бъде толкова заслепен, че да на не види истината - Волен и всеки друг националист се интересува от парата не по-малко от комунист, либерал, демократ и т.н.. а понякога дори повече. Историята го доказва - и с Хитлер, и с Мусолини, и с Франко, и със всяка друга *** на кафява чума.
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След церемонията Бойко и черпил депесарите с филии със свинска мас. Те са ги изяли с благодарност.
67
10
 
12
 
! Отговори
Баба Наста преди 12 години
Опозицията може и да пръдне заплашително - все тая!
66
0
 
6
 
! Отговори
До Странджата преди 12 години
Ей на тия въпроси народа търси отговор.Но май трябва да търси решение а не отговор.А решението/Съд и връщане на заграбеното/ няма да се хареса никак на цитираните от Странджата "субекти".То и др. решение има ,но тихо да не чуят НАТО,че току виж довтасали да ни "умиротворяват".Нищо чудно да имат такова съглашение,щом управниците ни се самозабравят.
65
3
 
13
 
! Отговори
айдееее преди 12 години
следващия *** изрече клетва за парлама ................................... - що вообще се заклеват , фиаско някво правят за пред хората ритуалчета ...........те не вярват в тия клетви нито политиците нито докторите ...............пасмина , как по-друг начин да се изразя ????????? аре честит нов *** :))))) пък да видим - ама :))) кво да гледаме той ако е читав нямаше да е политик ..............
64
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До червените *** клесове от *** сбиршина на *** Кутев:Жалки червени потомствени *** и куролизачи, пак от ранни зори сте налапали шланга на Бойко, но не разбрахте ли, че от това ежедневно лапане му става все по-голям и по-четвъртит и все повече ви влиза в пръдливите *** ***! Ако и това още не сте го разбрали, значи наистина сте *** ***, което е кофти комбинация и застрашава светлото бъдеще на скапаната ви *** партия!
63
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко каза, че обича хората да се мразят, а сега говори за обединение! Този човек има ли мозък когато говори нещо!
62
2
 
8
 
! Отговори
Путин - преди 12 години
Медведев 2 :)
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НА СИДЕРОВ И НАЙ ГОЛЕМИТЕ МУ ВРАГОВЕ ЗНАЯТ ЧЕ Е ПРАВ....АМА НА,САПОЛИ..
60
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
69Така е! Със сигурност Волен е по-добър от Меката китка на снимката
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дпрасето като го извадиш от *** и то *** да се връща.
58
5
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
до 66 ........Работата ми е да громя мутрокомунистите от ГРОБ.....Далавера има мой човек........фирмите ми участват заедно с гербавите в контрабанда,отклоняване на средства по европейските проекти,кражби от земеделските фондове......всичко ми е осигурено,но понеже съжалявам хорицата които са принудени да бачкат не за да живеят а за да оцеляват,им отварям очите за геноцида на който са подложени последните 3 години
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки непредубеден човек, като погледне снимката, ще разбере що за Президент има:)))))
56
14
 
6
 
! Отговори
Накакан атакист преди 12 години
Волът ***(Волен Сидеров), т.е. *** като вол и мазен като *** , е най-добрият вариант за президент - на свинеферма.
55
13
 
18
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Най-после стигнахме Америка - *** и *** - президентска двойка...
54
6
 
5
 
! Отговори
До-Странджата преди 12 години
Ти на работа не ходиш ли?Или това ти е работата-да пишеш глупости и простотии!?Ако има далавера кажи и на нас и ние да изкараме по някои лев.
53
6
 
6
 
! Отговори
КОЙОТА преди 12 години
Всички парламентарни групи обаче заклеймиха поведението на депутатите от "Атака", които издигнаха плакати с надписи: "Плевнелиев - "избран" с измама" ПРАВИ ЛИ ВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ ГРУПИ СА ПРОТИВ АТАКА ? ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО ! АТАКА Е ВИРУСА В ОРГАНИЗМА НА 22 ГОДИНИШНИЯ МОДЕЛ НА КРАЖБИ, КОРУПЦИЯ, ШУРОБАДЖАНАЩИНА И ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТОЧНО ЗА ТОВА ВСИЧКИ СА ПРОТИВ ТЕЗИ, КОИТО МОГАТ ДА СРУТЯТ СИСТЕМАТА. ВСИЧКИ МРАЗЯТ СИЛНИЯ !!!
52
10
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
До 61 Бойко.....Какви магистрали построи бе Боко ?Боко, ти питаш за какво протестираме? Ще ти отговоря като на *** човек. Не искам да режиш ленти на обекти построени от други. Можеш да отрежеш лентата само на 19 км. магистрала, която ти построи за 2 г. и 3 м. и за 4,74 млрд.лв. от фиск.резерв.Ти срина средния и малкия бизнес, увеличи безработицата с още 360 х.човека, държиш пенсиите на 70-80 евро. Танов каза кой министър е контрабандист, а ти мълчиш, не откривай дет.градини строени до 1980 г. санирани, тази и миналата година! Ей сега ще ти обясня защо протестираме. 22 години крадяхте на поразия всички до един. Построихте палати, изнесохте си парите в швейцарските банки. Боко на теб лично ти отчитат паричките фондовете от екоенергията нали? Всяко левче лично на теб се дава. Е сега да ти обясня: върнете разграбените пари. Всички замъци и палати по морето и Боровец, трябва да работят за народа, а не за разни олигарси. Върнете ограбените пари и ще напълните хазната и да има затвор за всички крадци!!!
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя ли ще обединява! Лелееееее!
50
8
 
10
 
! Отговори
От Бойко преди 12 години
Странджата, а ти кой искаш бе, кой щеше да ти построи магистралите, Станишко ли?