Първанов предава властта на Плевнелиев

Двамата приеха строя на почетния караул
Обновена: 22 яну 2012 12:14 | 22 яну 2012 11:21, Елка Василева
257
Първанов предава властта на Плевнелиев
Снимка: архив, Булфото

Церемония по встъпване в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев започна в София. На нея Плевнелиев ще приеме поста от досегашния държавен глава Георги Първанов.

Президентът Първанов прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците.

Новият президент Росен Плевнелиев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Сред присъстващите на церемонията са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, президентът Желю Желев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният прокурор Борис Велчев, висши духовници и висши военни, дипломати, представители на екипите на президентите Първанов и Плевнелиев. На церемонията присъстват също еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, които са на посещение у нас.

В речта си президентът Георги Първанов посочи, че президентската институция е млада, но стабилна със своите утвърждаващи се традиции. Вярвам, че събраните тук, сме обединени от разбирането, че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент, посочи Георги Първанов. Първанов пожела на Плевнелиев да продължи усилията за утвърждаване на президентската институция, за да не се превърне в "декоративна".

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били обединени и сме имали цел. Ще обединявам, а няма да разделям, ще работя за съгласие по националните приоритети, каза още той. Плевнелиев допълни, че вече е дал заявка да е прагматичният президент на модерна България.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на който 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Първанов и Плевнелиев положиха венец пред паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

След това в храм-паметника "Свети Александър Невски" бе отслужен тържествен молебен по случай встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев.

Президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин посрещнаха пред сградата на "Дондуков" 2 своите приемници Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Събралото се множество аплодира излезлия пред парадния вход на президентската институция Георги Първанов, както и пристигащия Росен Плевнелиев. Последва официална снимка на двамата президенти в Гербовата зала на "Дондуков" 2, след което двамата се оттеглиха на среща в Зелената зала.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Убавци.Комунисти и комсомолци-роднина-милиционер-роднина-милиционер.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАМЕРИХА КАРОЛИН АНГЕЛОВА УБИТА ,А ТЕЗИ ОТ СНИМКАТА ПРАЗНУВАТ
129
7
 
5
 
! Отговори
Честито,Българи! преди 12 години
Днес е хубав ден за българската демокрация ! =============================================Про руските и про турските *** с Български паспорти да не се чувстват поздравени.....по минусите ще ги познаете
128
3
 
7
 
! Отговори
shikone преди 12 години
Изпращаме един достоен президент, дано и новия да бъде такъв.
127
1
 
4
 
! Отговори
Таня - ДО 89 преди 12 години
Съгласна. Предполагам, че Първата дама З.Първанова я нямаше, защото жената на Плевнелиев НЕ ИСКА да присъства и така са решили от протокола. Но такова неуважение към държавата България.. Но не се учудвам, Плевнелиев поне 10 пъти е казвал, че децата му живеят в ЗАТВОРЕН КОМПЛЕКС, вече ми се повръща от това. Този човек, да не говорим за жена му, знаят ли изобщо как ЖИВЕЯТ хората в България. И да го научи някой, когато говори, че се казва български граждани, а не българи. А на М.Попова бих й дала 15 лева да си оправи косата, няма ли съветници тази жена.
126
2
 
1
 
! Отговори
Хаджи Петко преди 12 години
Защо КАРАУЛ що за казахска дума е това !?В България сме бе хора...ужас!
125
0
 
4
 
! Отговори
Васил преди 12 години
Така мечтаех да видя първата дама.Щом днес не я видях сигурно никога повече няма да я видя.Абе въобще има ли първа дама?
124
3
 
4
 
! Отговори
До 176 преди 12 години
То крадливите комунисти с куфарчетата все президенти станаха! Овца!
123
5
 
4
 
! Отговори
Честито,Българи! преди 12 години
Днес е хубав ден за българската демокрация ! :)
122
3
 
3
 
! Отговори
диди преди 12 години
Двама достойни президенти!Такива мъже трябват в политиката.Беше удоволствие да гледам церемонията.Желая успех и на двамата!
121
7
 
5
 
! Отговори
До 149 преди 12 години
Аз не съм фен на ГЕРБ, но съм щастлив винаги, когато червените са сгърчени и леят злоба! Никога вече червени измикяри на власт! Най ме радва 149! И аз съм му сложил плюсче за забавление! Ще получи жлъчна криза! То бива омраза, бива, но това вече е психично отклонение! Но, няма да го мислиме! Важното е, че плоскоглавия *** Гоце си тръгна! ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ХОРА ,КОИТО ВСЕ ОЩЕ ИМАТ НАДЕЖДА!
120
4
 
7
 
! Отговори
Врачка преди 12 години
Ей това е забележителна биография.Лъжеш хората по улиците на София, спиш по паркинги в Германия, вземаш няколко куфарчета подготвени за пране от бивши отговорни другари и настоящи отговорни господа, въртиш им парите няколко години, ставаш министър, ставаш президент.Герой на съвременна България!
119
3
 
9
 
! Отговори
брей-бреййй преди 12 години
Тоя още не станал президентин,а казионните медии му олизаха федерката..тцтцтцтцт! Ама пусти лицинз...ще лижат и ще гълтат,я!
118
2
 
7
 
! Отговори
ретроспекция.... преди 12 години
Ако бях Президента на БГ ......Ако бях Премиера на БГ......щях да се върна 122-123 години назад в историята и от Времето на изключителния Александър Батенберг да строя отново ...една стойностна ,солидна ,икономически стабилна ,неугодничеща ,просперираща Държава .....една втора Швейцария на Балканите!!Амин!!
117
8
 
4
 
! Отговори
Честито! преди 12 години
Отървахме се от това руско ***, дано новият президент не се продаде на Газпром/Путин.........
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гатанката на ГЕРБ: кой ще поеме функциите на Първата дама - Борисов или Плевнелиев?!
115
7
 
2
 
! Отговори
Вратовръзка преди 12 години
По вратовръзката ще ги познаете!
114
4
 
9
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Защо всички до един пишете "И тоя и ония няма да ни оправи" ? Кой да ви оправя, бе? Президента как ще ви оправи - не ми е ясно! Аз се радвам, че дядо Първанов си отива, след всичките скандали с него беше време да си ходи!Най-малкото Плевнелиев е по-представителна личност, владее 2 западни езика и явно има оправленчески качества, щом ръководи огромни стройтелни фирми в Германия! Искрено се надявам новият президент да не се забърква в интриги и медийни скандали !!!
113
7
 
8
 
! Отговори
ХАРЕСА МИ преди 12 години
Искрената прегръдка м/у Премиера и Президента!!!Вярвам ,че заедно ще извлекат България от Тресавището!!!
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дупетат от ГЕРБ сега, преди отлюспен от СДС и после и от Атака=====================================Абе, кой е този много угоения от дясната страна на Вожда?