Първанов предава властта на Плевнелиев

Двамата приеха строя на почетния караул
Обновена: 22 яну 2012 12:14 | 22 яну 2012 11:21, Елка Василева
257
Първанов предава властта на Плевнелиев
Снимка: архив, Булфото

Церемония по встъпване в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев започна в София. На нея Плевнелиев ще приеме поста от досегашния държавен глава Георги Първанов.

Президентът Първанов прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците.

Новият президент Росен Плевнелиев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Сред присъстващите на церемонията са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, президентът Желю Желев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният прокурор Борис Велчев, висши духовници и висши военни, дипломати, представители на екипите на президентите Първанов и Плевнелиев. На церемонията присъстват също еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, които са на посещение у нас.

В речта си президентът Георги Първанов посочи, че президентската институция е млада, но стабилна със своите утвърждаващи се традиции. Вярвам, че събраните тук, сме обединени от разбирането, че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент, посочи Георги Първанов. Първанов пожела на Плевнелиев да продължи усилията за утвърждаване на президентската институция, за да не се превърне в "декоративна".

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били обединени и сме имали цел. Ще обединявам, а няма да разделям, ще работя за съгласие по националните приоритети, каза още той. Плевнелиев допълни, че вече е дал заявка да е прагматичният президент на модерна България.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на който 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Първанов и Плевнелиев положиха венец пред паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

След това в храм-паметника "Свети Александър Невски" бе отслужен тържествен молебен по случай встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев.

Президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин посрещнаха пред сградата на "Дондуков" 2 своите приемници Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Събралото се множество аплодира излезлия пред парадния вход на президентската институция Георги Първанов, както и пристигащия Росен Плевнелиев. Последва официална снимка на двамата президенти в Гербовата зала на "Дондуков" 2, след което двамата се оттеглиха на среща в Зелената зала.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
9
 
8
 
! Отговори
възхитен преди 12 години
ЧЕСТИТО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ!!!
110
10
 
8
 
! Отговори
681 преди 12 години
ДОН ГОЦЕ ПЪРВАНЕЛИ,СДАДЕ ПОСТА,СЕГА СПОКОИНО МОЖЕ ДА ОТИДЕ ДО МОСКВА,ДА ПОЛУЧИ ОТ *** ОРДЕН ,ЗА ВЯРНА СЛУЖБА НА РУСИЯ,А СЛЕД ТОВА И ДО ПАРИЖ,ДА СИ ВИДИ МЕЗОНЕТИТЕ.ВСЕ ПАК БЕШЕ "СОЦИАЛЕН"ПРЕЗИДЕНТ..
109
8
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Всички червени *** и гъ*олизци ще си изядете та*аците от яд! БРАВО! Това ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО ме радва, тъй като ясно показва, че се върши нещо различно от това, което вашия другар Гоце вършеше 10 години - а именно НИЩО!
108
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето затова бях за шитсовия газ, ние докато не се унищожим на планетарно ниво, няма да мирясаме.
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
22.01.2012 г. България тръгва по пътя на герберския неофашизъм.
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страшно неприятни лица имат тези на снимката. Особено тази Попова- злобна, раболепна, готова на всякакви подлизурства за кариерното си уреждане. Само погледнете, колко неискреност и фалш излъчват тези протоколни физиономии. Най-много ме дразнят като изпънат крадливите си телеса пред българския химн. Не си мислете господа политици, че ние не знаем какви сте ги вършили и ще ги вършите !
105
10
 
6
 
! Отговори
Kiro преди 12 години
Червените кхмери се гърчат от яд във форума.Този е най-големия позор в най-новата история на България.Ако трябва да го коментираме, едно изречение е необходимо:Агент Гоце от село Срищник Пернишко.
104
9
 
19
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А : преди 12 години
За съжаление досега България не успя да избере народен президент, който да остане в сърцата на хората.Този днешният обаче е най-жалкият и най-безличен от всички. Даже и от Желю Митев Желев от село Жебукре. :)Двойка сиви плъхове от днес влезе в Президенството ...Злобни, фалшиви, покорни на Кралят Слънце ... Неуспешни имитатори на хамериканския модел на поведение.Слушко-послушковци !Никакъв респект и никакво уважение още от първия ден за хора избрани с изборна измама !!!
103
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, кой е този много угоения от дясната страна на Вожда?
102
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Обръщам се към ПР-ите на президента:моля ви посъветвайте го да не използва повече думата "надграждам"защото ми се повръща повече от нея.Не че имам нещо против самата дума,но от неговата уста я чух стотици пъти.Пък и освен да надгражда милионите си,не виждам точно той какво друго може да надгражда.Вярно,човека има беден речник,но с повече усилия и съвети това може да се поправи донякъде.
101
1
 
10
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Един *** смени друг *** на "Дондуков" 2.
100
2
 
10
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
Сега ще види народа що е то Борисова демокрация от американски тип.Стягайте коланите още по-здраво,че който не слуша и бой от ГДБОП ще яде.
99
2
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха ... !!!! преди 12 години
Дека я президентшата ?! :)Май не е за показване ! Един човек, който не може да командва жена си, ще командва цяла нация ...Ха-ха-ха ... !
98
0
 
4
 
! Отговори
Реалистът преди 12 години
От трън та на глог...
97
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е истината "изтекла" в някои медии, че Плевнелиев прал пари чрез многобройни фирми и така прекомерно е забогатял?
96
1
 
10
 
! Отговори
? преди 12 години
Интересно ми е колко ордена Стара Планина ще получи Свети Тиквоний, след като пуделчето му Роско стана президент?
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха комунизма си отивал и как по точно с комунистите от герб ли
94
1
 
13
 
! Отговори
zuio преди 12 години
Мир на праха на Герберастите!
93
2
 
11
 
! Отговори
кой е този ? преди 12 години
Не е за чудене - още помня думите на Тиквата след изборите през 2009-та "Ще ми се наложи да бъда като човешки ресурс следващите години , но няма как ... " Ние знаем чий ресурс е ;) ... нали и лично го познавах , интересчия до шия , а и страхливец голям . Наскоро се запознах с един , който е бил с него в една компания по Тошово време - каза ми , че винаги си е бил шубелия , правел се на мъж в някакво заведение , а като го натупали веднага викал и другите на помощ . Какво да очакваш от такъв освен подлярски действия ?
92
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
22.01.2012г. да се чества като освобождението от комунизма.