Първанов предава властта на Плевнелиев

Двамата приеха строя на почетния караул
Обновена: 22 яну 2012 12:14 | 22 яну 2012 11:21, Елка Василева
257
Първанов предава властта на Плевнелиев
Снимка: архив, Булфото

Церемония по встъпване в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев започна в София. На нея Плевнелиев ще приеме поста от досегашния държавен глава Георги Първанов.

Президентът Първанов прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците.

Новият президент Росен Плевнелиев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Сред присъстващите на церемонията са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, президентът Желю Желев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният прокурор Борис Велчев, висши духовници и висши военни, дипломати, представители на екипите на президентите Първанов и Плевнелиев. На церемонията присъстват също еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, които са на посещение у нас.

В речта си президентът Георги Първанов посочи, че президентската институция е млада, но стабилна със своите утвърждаващи се традиции. Вярвам, че събраните тук, сме обединени от разбирането, че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент, посочи Георги Първанов. Първанов пожела на Плевнелиев да продължи усилията за утвърждаване на президентската институция, за да не се превърне в "декоративна".

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били обединени и сме имали цел. Ще обединявам, а няма да разделям, ще работя за съгласие по националните приоритети, каза още той. Плевнелиев допълни, че вече е дал заявка да е прагматичният президент на модерна България.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на който 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Първанов и Плевнелиев положиха венец пред паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

След това в храм-паметника "Свети Александър Невски" бе отслужен тържествен молебен по случай встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев.

Президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин посрещнаха пред сградата на "Дондуков" 2 своите приемници Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Събралото се множество аплодира излезлия пред парадния вход на президентската институция Георги Първанов, както и пристигащия Росен Плевнелиев. Последва официална снимка на двамата президенти в Гербовата зала на "Дондуков" 2, след което двамата се оттеглиха на среща в Зелената зала.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя суек, дето не става и за селски кмет, дивата си съпруга не можа да убеди да присъства,камо ли някаква надежда някай да има в него
30
2
 
2
 
! Отговори
Бобо преди 12 години
Няколко медии писаха вече , явно не си потърсил - направо си труда
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Komuneta ne cakaite tuka minusi ami gledaite da si vidite kraqt.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В НЕГО НИ Е НАДЕЖДАТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ!"На вашите деца може би. За българчетата това ще са загубени години.
27
1
 
10
 
! Отговори
tosh преди 12 години
до 42: Още ли има българи като теб, които сляпо разчитат на приказките на управляващите?Стегни се вече, моля те.. минаха 22 години..
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nai-nakraq se slu4i.
25
20
 
9
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! преди 12 години
ЧЕСТИТО НА ЦЯЛА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!ЖИВОТ ЗДРАВЕ И УСПЕХ НА ПРЕЗИДЕНТА!БОГ ДА ГО БЛАГОСЛОВИ!!В НЕГО НИ Е НАДЕЖДАТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ!
24
2
 
13
 
! Отговори
Ало медиите преди 12 години
Защо никой не пише за полицейският произвол в Мировяне???
23
1
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Не, евреин е.
22
1
 
6
 
! Отговори
Жо преди 12 години
КАЛАМБУР-ГОЦЕ си отива. Идва Росен Плевнелиев от гр. ГОЦЕ Делчев.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мутро-милиционерите взеха официално цялата власт в Бочкостан.Забогателият с куфарчетата отмъкнати от Огнян Дойнов и компания президент ще бъде моралният коректив на свинщините на премиерът - мутра забогатяла от контрабанда и търговия с амфетамини.Само в България.
20
3
 
19
 
! Отговори
Истината! преди 12 години
Хора не се подвеждайте! Всички медии се държат от силовата групировка ГЕРБ=БKП=ДС и боса на българската комунистическа мафия БОЙКО БОРИСОВ!Взривът пред дома на журналиста Сашо Диков е дело на младежката организация на ГЕРБ по поръчка двата ИЗВЕРГА Бойко Борисов и Цветан Цветанов! Не забравяйте, че Бойко Борисов е:1. Все още член на БКП;2. Този изверг е репресирал и убивал десетки хора преди 10-ти ноември;3. Участвал е активно във възродителния процес;4. Ръцете му са изцапани с кръвта на десетки хора през 90-те години като организатор на силови групировки и бос на подземния свят;5. С помоща на ДС е извършена най-голямата манипулация в историята на Европейския съюз а имено приемането на групировката ГЕРБ=БСП в ЕНП!!!!6. Този изверг е готов да убие много хора и дори майка си да продаде (ако вече не го направил) за да може да се задържи във власта и да си направи на жертва пред Европейската делегация!
19
6
 
15
 
! Отговори
истина преди 12 години
Д а ни е честит новия президент,женчо Плевнелиев!!!!
18
7
 
26
 
! Отговори
naia преди 12 години
Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ А НЕ СЪМ И ГЛАСУВАЛА ЗА ТАЗИ МАФИОТСКА ДРУЖИНКА И СЪМ ГОРДА ОТ ТОВА
17
7
 
5
 
! Отговори
за 10 преди 12 години
Трябва ли да се пише за всяка акция срещу контрабандисти на цигари?
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата пак е лъснала в снимката. Тоя човек е болен!
15
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко жалки *** сте повечето тук. Единственото жалко е, че не можете да се погледнете от страни. Хора без собствено мнение, водещи се от глупашките разсъждения на аверите си. Надявам се, някога да пораснете, защото не мога да си представя, че някои от вас в бъдеще ще ръководят хора и ще вземат важни решения! Успех на новия президент!
14
10
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 12 години
Историческият път на Гоцю от "Дондуков" към Централния Софийски...
13
1
 
6
 
! Отговори
гербер преди 12 години
никога не съм виждал толкова агенти на държавна сигурност на едно место като днес.агент първанов-гоце.агент борисов-буда.ами 12 агенти от православноата църква и те .ами всеки 2 военен е биел агент на дс.не съм виждал и тоалкоз комунисти от бкп на едно място като днес.вървиме право по пътя на развитото социалистическо общтество и щте построиме комунизма със всички тези другари от цк на бкп циялята истина.
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито на новия ни президент!