Клати се столът на Константинов, Борисов умува

Най-слабо правителството се справя в здравеопазването
Обновена: 8 мар 2012 15:20 | 8 мар 2012 11:00,
153
Клати се столът на Константинов, Борисов умува
Борисов решава за Константинов до седмица. Снимка: Impact Press Group

Пред Бойко Борисов стои въпросът дали здравният министър Стефан Константинов трябва да бъде освободен от поста. Пред Нова телевизия премиерът призна, че ще вземе своето решение до седмица на базата какво той е свършил при предоговарянето на цените на лекарствата.

Премиерът вече имал куп документи от възложени проверки. „В края на другата седмица ще имам решение. Дали е знаел, какво е знаел, дали е длъжен да го знае“, каза Борисов. 

„Ако не се оправи с лекарствата, да бъдем достатъчно аргументирани пред обществото -  защо е допуснато да се вдигнат цените, дали поради липса на контрол от негова страна. Ако е знаел, какво е направил, ако не е знаел – защо, нали това работи. Ще изчакаме малко и ще видим“, каза още премиерът.

В коментар на думите на Дянков, който сравни скандала с цените на лекарствата с “все едно аз да не знам за лихвите, същото е здравният министър да не знае за лекарствата“, премиерът го поряза с думите:

„Дянков в случая малко да си мълчи по тези теми. Защото той трябваше да знае и за бонусите. Неговите данъчни са засичали тези неща, но в случая се е направил на добър“.

Премиерът призна обаче, че най-слабо това правителство се оправя в сферата на  здравеопазването.

„Което е грехота да е така, поради причина, че ние, може би чувствайки, че не се справяме добре, наливаме всяка година все повече пари - близо 3,4 млрд. за тази година. И не можем да хванем как изтичат. Затова съм дал този срок на министъра", каза още веднъж Борисов.

Още по темата
През това време здравният министър Стефан Константинов обяви пред bTV, че не е знаел за повишения разход за лекарства.

По думите му упълномощената  от него да отговаря за лекарствената политика зам.-министър Гергана Павлова, която беше освободена, не го е информирала, че има проблем с цените.

Той обаче отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване.

Моята отговорност е, че съм се предоверил абсолютно на моя зам.-министър, каза Константинов и уточни, че когато е заел поста, заместничките му вече са били назначени от Министерския съвет.

Министърът съобщи, че е  подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година.

Миналата седмица стана ясно, че касата е платила 6 милиона лева повече през 2011 година в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите касата плащала десетократно по-висока цена.

Константинов обясни, че ръководството е трябвало да защити интереса на НЗОК. Управител по това време бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а председател на Надзорния съвет - уволненият зам.-министър Гергана Павлова.

Нешева твърди, че е информирала здравното министерство – причината била липсата на методика за договаряне на лекарствата. А Гергана Павлова изнесла специален доклад, с който била информирала Константинов за високите цени на лекарствата.

Константинов показа въпросния доклад и каза, че той третира болничните търгове и нямал нищо общо с проблема с лекарствата. Според него Гергана Павлова дори го подвела с информацията.

На въпрос за коментарите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, че не е възможно Константинов да не е знаел за проблема с лекарствените цени, здравният министър отговори: "Напълно е възможно Дянков да е знаел много повече неща от мен, защото често информацията стигаше много по-бързо до финансовото министерство, отколкото до здравното. Какво точно е знаел, аз не мога да коментирам".

Междувременно Бойко Борисов отрече категорично появилата информация, че за наследник на Константинов вече е избрана шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. "Нещо не са разбрали. Атанасова е на много по-висока длъжност от министър и няма да заема позицията на Стефан Константинов. Като видя някого спрегнат за министър във вестник, той не става. Като започнат някои хора да кадруват през вестниците, със сигурност няма да успеят", отсече премиерът.

Той обаче предупреди, че всеки министър е „с оставката си в джоба“. Борисов опроверга и информацията, че уволнената Гергана Павлова е станала съветник на Дянков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Борис преди 12 години
Трябва много да се внимава със здравеопазването. Ама явно никой не го е грижа. Сега като гледам Делян Пеевски иска да сложи ръка на бизнеса.
124
0
 
0
 
! Отговори
Стаско преди 12 години
Ако певтинеят лекарствата много аптеки ще фалират, а производителите пак ще са непокътнати. Трябва да има друго решение, поне според мен.
123
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Никакво поефтиняване народа е *** трябва да се дои. Трябва пари за лукс. Що пипате далаверата тука, а на Пенсионните сдружения не им правите нищо? Прибират си процент от всяка внесена сума и стопяват парите на хората за втора пенсия натрисайки им отрицателна доходност, ама никой не се обажда. Държавата им го гарантира със закон ама явно те плащат на когото трябва, а тука не са дали достатъчно. Не може така те да си прибират гарантирано пари а пък от здравната каса фармацевтичните компаннии да не вземат. Не пипайте доходите на новобогаташите.
122
0
 
3
 
! Отговори
Santa Claus преди 12 години
... не могли да хванатот къде изтичали парите?!? Това звучи като да не съм луд да си отрежа клона на който съм седнал ... Всеки който по една или друга причина му се е наложило да влезне в болница "хваща" много добре как изтичат парите! Но тук е *** .... страната на неограничените възможности ... за някои!!!
121
0
 
2
 
! Отговори
вожд преди 12 години
до 144. ами защото е пропуснал едно именци, бе приятел. на вожда. сещаш ли се за кокв става въпрос. всички виновни, само той в бяла риза и нищо не знае. пак. за бонусите не знае, за цените на лекарствата не знае , за цените на горвата не знае. какво знае???? за къв се представя? и все голямо желание да се свърши нещо, ама лошите пречат. ами като не можеш, ходи си бе.намо незаменими-има още честни българи, без съсела.
120
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво не му харесахте на 129, та му наслагахте толкова минуси? Кое от твърденията му не е истина?
119
0
 
5
 
! Отговори
сашо преди 12 години
СТАНДАРТНАТА ПРОЦЕДУРА,МИНИСТЪРА Е ВИНОВЕН, А ТОЙ ЦЕЛИЯ В БЯЛО СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА,ЕЙ ПОЖАРНИКАРЧЕ ВЕЧЕ НЯМА БАЛАМИ ЗА ЛЪГАНЕ,ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ.
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
той от "умуване" го скопоса това министерство, за 3 г. трима министри смени, по кръстовищата ходи да ги търси и събира... цялата отговорност е лично негова, няма как да си измие ръцете, той си ги харесва за министри
117
0
 
11
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
Блаженни са верующите ! Аз на ГЕРБ не вярвах от самото начало и всеки ден ми доказва, че съм прав!
116
2
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Слушах го сутринта министъра! Незнам, но според мен той е честен човек и много добре знае какво да се прави, но са му вързани ръцете от по-висшестоящите. И в ГЕРБ в момента както и в БСП се създадоха кръгове, които се борят за по-голям кокал и няма място за хора, които си гледат почтенно работата. Човека си каза в прав текст, че неговите замминистри го прескачат и комуникират директно с Дянков. Спомнете си и Трайчо Трайков като се бореше с приятеля на Бойко - Валентин Златев. Въобще като чуя, как някой като на царя юпитата, а сега Дянков са си зарязали работата на запад за милиони и са се върнали да работят на ползу-роду знам, че някъде на заграбена държавна земя ще изникне поредния палат, хотел и т.н. Аз предпочитам да ме управляват такива като мистър 10% вместо мистър 80%.
115
2
 
5
 
! Отговори
Данката преди 12 години
Докато не се оправят бакиите на здравната каса нищо добро не ни чака. Причината не е в министъра.
114
0
 
13
 
! Отговори
Стопаджия преди 12 години
В България кръстопътища много.Да мине Б.Б. и ще намери пак някой за тази длажност.Нещо май взе да замирисва около далаверата със лекарствата. Някой бушони гръмнаха, но май пазят по големи от това на министър на здравеопазването.Много се е лапало.Не може да не се е знаело нали се осчетоводява и отива някъде...
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 129 .Прав си пич само че и Бойко е от тая пасмина.Нямакак да скача на Маджо щото той го направи човек!!!
112
0
 
15
 
! Отговори
SP преди 12 години
Ама единия не знаел и бил подведен, другия също нищо не знаел, за какво са на тия постове? .. Могат само ДА НЕ ЗНАЯТ и разбира се, да взимат огромни бонуси, нищо друго!
111
15
 
1
 
! Отговори
Вигенини до 131 преди 12 години
Честит 8 Март любими Станишко! Честит 8 Март и на всички форумни ***, които със Стахановски, комунистически плам и днес надуват *** на Бат Бойко!
110
2
 
29
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
То столът на ББ се клати ама през това време нас продължават да ни "клатят"
109
2
 
5
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
Ти пък си ***,та чак заоблен!
108
2
 
9
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
борисов БЕШЕ светлия лъч поне за мене-той просто продължи ФЕОДАЛИЗМА щото му хареса.ако си малко грамотен и всички които се мислят за грамотни нека да кажат какъв е тоэи строй в момента-полемика само за прочели 2-3 или повече книжки различни от брошурки и меню на заведение
107
21
 
8
 
! Отговори
До 117 преди 12 години
Доказани мафиоти и крадци са: Първанов, Иван Костов, Софиянски, Милен Велчев, Сакскобурготски, олигарсите, начело с наглеца Банев, Манол Велев, Огнян Донев, Ал Петров, ген. Пенгезов, Маджо, Маргините, Златко Баретата и още около 5 000 човека, част от които са се окопали здраво в съдебната, изпълнителната власт на най-различни нива и друга част от криминалния контингент престъпници от ъндърграунда, свързани с тях чрез осигуряване на наркоканали, проституция, отвличания, пране на пари на червените милионери. Тази пасмина от около 5 000 човека съставлява Българската Мафия здрава сплав от бивши номенклатурчици на БКП и служители на ДС и криминални престъпници, които държат над 80 % от богатствата на страната ни. Вече повече от 20 г. тези хора тероризират, грабят страната ни чрез всевъзможни финансови схеми /източване на ДДС, източване на европейските фондове, всякакви измами и далавери в банковия сектор, жилишното строителство,производства на лекарства, електроенергия ВЕЦ, ТЕЦ и т.н./. Проблемът е, че ГЕРБ се опитва да разбие тази мафия с демократични средства, е няма как да стане това. При всяко едно задържане на някакъв престъпник, червените *** започват да вият на умряло, че полицая ударил шамар или пък се държал грубо с задържания т.е. имало полицейско насилие, ако пък се стигне до съд, там червените Гоцеви съдии и прокурори правят всичко възможно да неутрализират, даже да прикрият уличаващи доказателства и накрая даже да оправдаят престъпника /изнасилвача, убиеца/ или най-много да му дадат условна присъда, пробация и други такива трикове, вследствие на което престъпниците излизат на свобода и са уверени, че каквото и зло да сторят, винаги ще се измъкнат и това чувство на безнаказаност още повече увеличава както леката, така и тежката криминална престъпност в България. За това трябва да има граждански протести за промяна на лошата ни съдебна система, за извършване на спешни реформи, да се махнат всички съдии и прокурори, имащи връзки с мафията, защото до сега имаше протести за какво ли не, но за най-важното нещо за страната ни промяна в съдебната ни система нямаше, все едно че всички сме доволни и предоволни от това, че ефективни присъди на изнасилвачи, убийци няма, делата им се точат с десетилетия, същите са на свобада и продължават с престъпната си дейност!? Час по-скоро трябва да се предприемат законови действия за реформи в съдебната ни система, която в момента защитава повече престъпниците, от колкото жертвите. И това е работа на президента Плевнелиев да спре да ми се усмихва от екрана на ТВ, а да започне да работи истински за промяна в съдебната ни система. До тук с благите приказки, трябва дела. Не може пияндурника Пенгезов с годишен доход 30-40 000 лв. да има огромен палат за десетки милиони /наричан Белия дом, заради приликата с него/и никой да не му търси сметка, а такива като него са хиляди и хората това го виждат, няма как да се скрие! Бойко Борисов е светлия лъч за хората в страната ни, с действията си той доказа, че заедно с Цветанов са единствените, които имат смелостта и възможността, дадена им от властта, благодарение на нас избирателите да се преборят с мафията и да станем правова европейска държава. И там има мафия, но който го хванат лежи по затворите, а не го пускат условно и същия по-късно да извършва нови и нови престъпления! Чакаме ефективни действия, но трябва и хората да се обединим за това, а не само да плюем по правителството, защото тези престъпления касаят всички нас, независимо дали сме привърженици на една или друга партия. Нещата трябва да се подобрят сега и завинаги, иначе обричаме децата и внуците ни да живеят в същата мизерия и страх от всякакви род престъпници: измамници, биячи, изнасилвачи, убийци за които в момента законите в БГ изобщо не важат!
106
0
 
17
 
! Отговори
Борис Бойков преди 12 години
Ум царува, ум умува, ум патки пасе! Ние сме патките, дето ни подхвърлят разни залъгалки за да не се замисляме за катастрофалното си положение! Лекарства, храни, горива, енергия, банки, моб. оператори, ... всеки дере, като за последно! Това е резултата от управлението на хора, чиято главна цел е да построят 100 км. магистрала, зала и нов стадион. Да живеят монополите!