Клати се столът на Константинов, Борисов умува

Най-слабо правителството се справя в здравеопазването
Обновена: 8 мар 2012 15:20 | 8 мар 2012 11:00,
153
Клати се столът на Константинов, Борисов умува
Борисов решава за Константинов до седмица. Снимка: Impact Press Group

Пред Бойко Борисов стои въпросът дали здравният министър Стефан Константинов трябва да бъде освободен от поста. Пред Нова телевизия премиерът призна, че ще вземе своето решение до седмица на базата какво той е свършил при предоговарянето на цените на лекарствата.

Премиерът вече имал куп документи от възложени проверки. „В края на другата седмица ще имам решение. Дали е знаел, какво е знаел, дали е длъжен да го знае“, каза Борисов. 

„Ако не се оправи с лекарствата, да бъдем достатъчно аргументирани пред обществото -  защо е допуснато да се вдигнат цените, дали поради липса на контрол от негова страна. Ако е знаел, какво е направил, ако не е знаел – защо, нали това работи. Ще изчакаме малко и ще видим“, каза още премиерът.

В коментар на думите на Дянков, който сравни скандала с цените на лекарствата с “все едно аз да не знам за лихвите, същото е здравният министър да не знае за лекарствата“, премиерът го поряза с думите:

„Дянков в случая малко да си мълчи по тези теми. Защото той трябваше да знае и за бонусите. Неговите данъчни са засичали тези неща, но в случая се е направил на добър“.

Премиерът призна обаче, че най-слабо това правителство се оправя в сферата на  здравеопазването.

„Което е грехота да е така, поради причина, че ние, може би чувствайки, че не се справяме добре, наливаме всяка година все повече пари - близо 3,4 млрд. за тази година. И не можем да хванем как изтичат. Затова съм дал този срок на министъра", каза още веднъж Борисов.

Още по темата
През това време здравният министър Стефан Константинов обяви пред bTV, че не е знаел за повишения разход за лекарства.

По думите му упълномощената  от него да отговаря за лекарствената политика зам.-министър Гергана Павлова, която беше освободена, не го е информирала, че има проблем с цените.

Той обаче отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване.

Моята отговорност е, че съм се предоверил абсолютно на моя зам.-министър, каза Константинов и уточни, че когато е заел поста, заместничките му вече са били назначени от Министерския съвет.

Министърът съобщи, че е  подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година.

Миналата седмица стана ясно, че касата е платила 6 милиона лева повече през 2011 година в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите касата плащала десетократно по-висока цена.

Константинов обясни, че ръководството е трябвало да защити интереса на НЗОК. Управител по това време бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а председател на Надзорния съвет - уволненият зам.-министър Гергана Павлова.

Нешева твърди, че е информирала здравното министерство – причината била липсата на методика за договаряне на лекарствата. А Гергана Павлова изнесла специален доклад, с който била информирала Константинов за високите цени на лекарствата.

Константинов показа въпросния доклад и каза, че той третира болничните търгове и нямал нищо общо с проблема с лекарствата. Според него Гергана Павлова дори го подвела с информацията.

На въпрос за коментарите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, че не е възможно Константинов да не е знаел за проблема с лекарствените цени, здравният министър отговори: "Напълно е възможно Дянков да е знаел много повече неща от мен, защото често информацията стигаше много по-бързо до финансовото министерство, отколкото до здравното. Какво точно е знаел, аз не мога да коментирам".

Междувременно Бойко Борисов отрече категорично появилата информация, че за наследник на Константинов вече е избрана шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. "Нещо не са разбрали. Атанасова е на много по-висока длъжност от министър и няма да заема позицията на Стефан Константинов. Като видя някого спрегнат за министър във вестник, той не става. Като започнат някои хора да кадруват през вестниците, със сигурност няма да успеят", отсече премиерът.

Той обаче предупреди, че всеки министър е „с оставката си в джоба“. Борисов опроверга и информацията, че уволнената Гергана Павлова е станала съветник на Дянков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
20
 
! Отговори
никой преди 12 години
избрахме ги тези за да спрат кражбите.да реорганизират цялата държава-защото това не е държава-а те си влезнаха във същите коловози на предишните и си станаха като предишните.добре бе толкова млади хора се изучиха по западна европа през всичките тези години защо не ги организира някой във партия и да искочат на изборите и да сложат край на тоя съсипващ държавата строй-това не е капитализъм-ние сме във някакъво феодално общество-това е истината за всички неразбиращи и мислещи че са в капитализъм
104
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вигенин: Честит 8 Март любими Станишко! Желая ти много любов и повече секс на екс /с мен разбира се/! Много се пази от триперливия дедо Гоцко, който скоро беше заразил даже и вълчицата си Зорка с трипер! Много е опасен и зъл тоя дърт койот!
103
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Божеее,Божеее ела си прибери Борисиите!
102
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На снимката част от щастливците,които успяха да облекчат фискалния резерв с 5 милиарда лева!Ох на мама сладуранковците!С удоволствие да ги посипеш с цветенцата на АК 47!
101
0
 
1
 
! Отговори
никой преди 12 години
в тази държава не иска да направи реформи не само във здравеопазването а във циялата държава.защото трябва да се закрият вратичките за крадене а е толкова просто че няма на къде-взимаме най-добре работещата система здравна и административна във всички сфери слагаме млади и грамотни добре платени хора със морал и съзнание и това е.просто лесно и ефикасно.всички тези увъртания са за да се краде нищо друго.както виждате реформите-уж-навсякъде са зациклили точно заради статуквото.не че не може-не ис
100
0
 
12
 
! Отговори
До 112 преди 12 години
Ти си типичен *** тиквен Бойковист!Все другите са ви виновни!Ами да направите нещо хубаво!За 3 год. едни 9 км магистрала и една спортна зала,които пак от ония другите започнати!
99
0
 
6
 
! Отговори
Олеее преди 12 години
И един въпрос ББ - ти нали имаш фирми. Ако утре някой твой подчинен дойде и ти каже "не знам как и къде изтичат парите ти", какво би предпиел? Просто не мога да повярвам след 22г анархия, как може още да има хора които да се вързват на такива смехории!!!!
98
0
 
11
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
ХАХАХА - не знаел как изтичат. ББ абе то всеки запознат малко от малко с темата знае как изтичат. Да беше питал щях да ти кажа! И те не изтичат - направо се изливат като порой.
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А пък Борисов и Огнян Донев изобщо не се познават, само малко. Няма Костов, няма Станишев, от този Премиер по-нагъл крадец не сте избирали
96
0
 
1
 
! Отговори
до 114 преди 12 години
може... стига да не е бил профсъюзен лидер като настоящия, на който дадоха поста да потуши недоволството срещу боци!
95
0
 
6
 
! Отговори
DO114 преди 12 години
ВСИЧКИ ЛАКОМИ *** РАБОТЯТ ЕДНОВРЕМЕННО И НА ЧАСТНО И НА ДЪРЖАВНО ..... ЕТО ОТ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧНЕ ИЛИ ВСИЧКО ДА Е ЧАСТНО ИЛИ ВСИЧКО ДА Е ДЪРЖАВНО ,ВСИЧКО СРЕДНО ПОРАЖДА КОРУПЦИЯ
94
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
В здравеопазването е такъв помиярник,че и господ да стане министър на здравеопазването не може да го оправи
93
5
 
4
 
! Отговори
до 110 преди 12 години
Главния виновник за тези"недоразумения" са виновни тези от крадливата тройка. Ако бяха много читави сега нямаше да е бойковизъм.
92
1
 
17
 
! Отговори
Гого преди 12 години
Българи, намерете репортажите от изборите за парламент. До Бат Бойко плътно вървяха двама души - арменеца Левон и фарамата Донев. До сега нито лихвите паднаха, нито цените на лекарствата ще мръднат. Бойчето е скопен и не може да наруши статуквото !!!
91
1
 
17
 
! Отговори
Да се махат всички преди 12 години
Като се замисля кой трябва да бъде махнат от това правителство, стигам до извода, че трябват нови избори. Нита Константинов става, нито Дянков. Това са доказани некомпетенции. За Миро Мършата пък нямам думи. Този селски тарикат е по подходящ за кръчвар, отколкото за министерство. Н.Младенов е също недоразумение. Премиера ни пък е откровено *** и нагъл. нито един не става, нито един. Който ни ги натресе да си посипе главата с пепел. Докараха страната до фалит.
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков се явява като министерската клюкарка,чиято работа е да не работи, а да коментира или гаври с околните,като нас например!
89
1
 
14
 
! Отговори
asd преди 12 години
Лошото е, че се клати стола на Борисов. За 3 години вече, само оправдания с предишното управление слушаме и празни обещания. Хората вече не са така оптимистично настроени, обедняването е повсеместно, безработицата расте. Той си знае магистралите човека, обаче да се мисли че само с магистрали ще привлече чуждестранните инвеститори е меко казано наивно. Администрацията е големия проблем и корупцията, а там нещата не са мръднали с милиметър. Не случайно в последния доклад ЕК буквално ни порицаха.
88
0
 
2
 
! Отговори
@@@ преди 12 години
По скоро здравната каса да махат,кво прави тази каса,минават от там едни пари и се правят на шефове,що се мотае здравеопазването с здравните карти на пациентите-ами то здравната каса май-ще е доста не нужна тогава..........май много пари се точат и все на някой му спират кранчето!Здравния министър си върши достатъчно добре работата като за място където се засягат на доста хора интересите.
87
1
 
20
 
! Отговори
мами преди 12 години
По напред трябва Б.Б. да махне този сухар ДЯНКОВ защото както върви с този фининсов министър държавата отива на ФАЛИТ. Стигна се до там да да посегне на ПЕНСИОНИЯ ФОНд прибра Здравния друго вече няма откъде. Къде са чуждите инвеститори и разкритите работни места.
86
3
 
18
 
! Отговори
Nora преди 12 години
Боко, Боко най-голямото добро което можеш да сториш е да се разкараш, писна ми от всичките ти простотии, вече и Жан задмина. Да идват Костов и малката секира!