Клати се столът на Константинов, Борисов умува

Най-слабо правителството се справя в здравеопазването
Обновена: 8 мар 2012 15:20 | 8 мар 2012 11:00,
153
Клати се столът на Константинов, Борисов умува
Борисов решава за Константинов до седмица. Снимка: Impact Press Group

Пред Бойко Борисов стои въпросът дали здравният министър Стефан Константинов трябва да бъде освободен от поста. Пред Нова телевизия премиерът призна, че ще вземе своето решение до седмица на базата какво той е свършил при предоговарянето на цените на лекарствата.

Премиерът вече имал куп документи от възложени проверки. „В края на другата седмица ще имам решение. Дали е знаел, какво е знаел, дали е длъжен да го знае“, каза Борисов. 

„Ако не се оправи с лекарствата, да бъдем достатъчно аргументирани пред обществото -  защо е допуснато да се вдигнат цените, дали поради липса на контрол от негова страна. Ако е знаел, какво е направил, ако не е знаел – защо, нали това работи. Ще изчакаме малко и ще видим“, каза още премиерът.

В коментар на думите на Дянков, който сравни скандала с цените на лекарствата с “все едно аз да не знам за лихвите, същото е здравният министър да не знае за лекарствата“, премиерът го поряза с думите:

„Дянков в случая малко да си мълчи по тези теми. Защото той трябваше да знае и за бонусите. Неговите данъчни са засичали тези неща, но в случая се е направил на добър“.

Премиерът призна обаче, че най-слабо това правителство се оправя в сферата на  здравеопазването.

„Което е грехота да е така, поради причина, че ние, може би чувствайки, че не се справяме добре, наливаме всяка година все повече пари - близо 3,4 млрд. за тази година. И не можем да хванем как изтичат. Затова съм дал този срок на министъра", каза още веднъж Борисов.

Още по темата
През това време здравният министър Стефан Константинов обяви пред bTV, че не е знаел за повишения разход за лекарства.

По думите му упълномощената  от него да отговаря за лекарствената политика зам.-министър Гергана Павлова, която беше освободена, не го е информирала, че има проблем с цените.

Той обаче отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване.

Моята отговорност е, че съм се предоверил абсолютно на моя зам.-министър, каза Константинов и уточни, че когато е заел поста, заместничките му вече са били назначени от Министерския съвет.

Министърът съобщи, че е  подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година.

Миналата седмица стана ясно, че касата е платила 6 милиона лева повече през 2011 година в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите касата плащала десетократно по-висока цена.

Константинов обясни, че ръководството е трябвало да защити интереса на НЗОК. Управител по това време бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а председател на Надзорния съвет - уволненият зам.-министър Гергана Павлова.

Нешева твърди, че е информирала здравното министерство – причината била липсата на методика за договаряне на лекарствата. А Гергана Павлова изнесла специален доклад, с който била информирала Константинов за високите цени на лекарствата.

Константинов показа въпросния доклад и каза, че той третира болничните търгове и нямал нищо общо с проблема с лекарствата. Според него Гергана Павлова дори го подвела с информацията.

На въпрос за коментарите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, че не е възможно Константинов да не е знаел за проблема с лекарствените цени, здравният министър отговори: "Напълно е възможно Дянков да е знаел много повече неща от мен, защото често информацията стигаше много по-бързо до финансовото министерство, отколкото до здравното. Какво точно е знаел, аз не мога да коментирам".

Междувременно Бойко Борисов отрече категорично появилата информация, че за наследник на Константинов вече е избрана шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. "Нещо не са разбрали. Атанасова е на много по-висока длъжност от министър и няма да заема позицията на Стефан Константинов. Като видя някого спрегнат за министър във вестник, той не става. Като започнат някои хора да кадруват през вестниците, със сигурност няма да успеят", отсече премиерът.

Той обаче предупреди, че всеки министър е „с оставката си в джоба“. Борисов опроверга и информацията, че уволнената Гергана Павлова е станала съветник на Дянков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стана скучно да се вадят кирливите ризи на политици. Трябва нова и свежа тема - кирливите ризи на медиите например.
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази сутрин даде интервю по БТВ. Подал е сигнал до Б.Велчев. Ако Б.Б. го уволни то нещата са ясни. Разработените и действащи с години схеми трудно могат да се спрат.
83
0
 
6
 
! Отговори
вижте им преди 12 години
доволните муцуни .............
82
2
 
2
 
! Отговори
,,SINITE BARETI,, преди 12 години
DA KAJESH NESHTO ZA AL.PETROV.MAL4ISH.NE SE NAMESVASH.ZASHTO.STOLAT,TI E GNIL.
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе вие какво искате от един МИЛИЦИОНЕР? Демокрация ли искате прави и просперитет за страната? Еми как ще го направи, като не ги учат на такива работи в милиционерската школа.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този май и мутренската прическа няма да го спаси. Все пак мутрата е предавал и колеги мутри, така че този доктор му е най-малкия проблем.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудя се , защо се омаскаряват тези хора , когато попаднат в орбитата на Борисов ? Онзи ден слушах министър Константинов и не можех да повярвам .Той вече говори с лексиката на шефа си .
78
1
 
16
 
! Отговори
за 92 преди 12 години
Слаб премиер - слабо правителство. То не може шефа да е *** и бездарен, пък мениджърите да са първо качество. Когато шефа е *** и бездарен всеки умен му пречи и той го уволнява. Това всички го знаят.
77
1
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Според мен Константинов не е лош министър, поне не по-лош от другите . Проблема е в средата и в невъзможноста а адекватна стратегия и реформи, твърде много интереси ще бъдат засегнати и то все на приятели на ВЛАСТА !Шефове на големи болници, изкарващи милиони от здравето ни, фармацевтични компании, чиновници от министерството и здравната каса, всичките *** смучещи от нашите осигуровки !!!Борисов все едно, че пада от небето, ако иска промяна да си УДАРИ СПОНСОРИТЕ !!!
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Премиерът призна обаче, че най-слабо това правителство се оправя в сферата на здравеопазването. "Не , то просто се справя слабо във всички области!
75
0
 
20
 
! Отговори
Гого преди 12 години
Бат Бойко разиграва театро. Вси мисля, че точно той е в далаверата с лекарствата, защото той само сменя министрите на здравеопазването, а далверите си продължават. Много е показателно какво стана със зам-минитърката - отиде във фин. министерство. То трябва да си слепец, че да не видиш, че тука има само приказки, а действията са за запазване на статуквото. Ако трябва да се репи проблема Борисов е първия отговорен за неговото нерешаване !!!
74
1
 
22
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Момчето е от Банкя не му се сърдете моля!Тва за един мандат да смениш 4 министри на едно министерство е признак на безпомощност.Факт е,че ГЕРБ нямат кадри.Вижте им премиера и всичко става ясно на момента.*** народ,слаби управници.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво ще се промени след като си отиде този?Ще дойде друг *** намерен на някой кръстопът.Ние ще си боледуваме, ще умираме, ще си плащаме и ще превъзнасяме господ Бойко и ГЕРБ.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Константинов по професия е лекар, а да завършиш медицина се иска доста да учиш. А Борисов не може да се похвали със същото и му личи.
71
0
 
3
 
! Отговори
78 преди 12 години
В чужбина не се работи за политици, а за каузи. Май не си много наясно, как стават нещата в истинските демокрации, а мериш всичко през аршина на българската квазидемокрация. Преди години съм имал удоволствието да поработя и в двата варианта. Всъщност поработване за българския вариант е доста силно преувеличено. Само да илюстрирам с малък пример - работил съм по пакет законопроекти в Лондон в определена област. Там нещата бяха прости - съответния председател на структура си сформира съответния експертен екип и задачата беше формулирана с три изречения - да се изготвят необходимите норм. актове с които да се постигнат тези ясно формулирани цели, плюс съответните оценки на ползите и разходите по него. Оттам насетне повече никой на никой не се е месил - такъв е принципа политика обещава конкретни резултати, експерта без да му се месят с лобизъм и т.н. дава решението как да се постигне този резултат. Тука обаче нещата са много по-готини. Такива неща като оценки на ползи и вреди от една реформа изобщо не се прави, щото не е и нужно. Тук се почва една лобистка история - отнякъде обикновено от заинтересования се пръква някакъв недоносен проекто-закон, който урежда неговите мераци и се почват едни кръпки и едни пазарлъци върху него, докато накрая не се получи нещо тотално сбъркано и неработещо. Имал съм случай даже когато самите лобисти до толкова са забатачвали нещата, че после са ревали от собствените си творения.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човекът е акушеро-гинеколог. Едва ли е приел да стане министър за да изкара пари за часовник. Прави ми впечатление, че Бойко уволнява кадърните хора, а други дето заслужават ги скатава. Явно има връзкари и връзкари.
69
0
 
2
 
! Отговори
do 80 преди 12 години
xaide vlezaxa v deistvie GERB aktivistite,za6titnicite na mafiqta,
68
1
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
Ако има реална конкуренция няма да е така. Никой не би искал да си загуби клиентите. Виж застраховките Автокаско. Хората се застраховат и с кеф дават стотици левове на година за една ламарина, но знаят, че като се наложи получават нещо реално. В същото време се дърпат за 16 лева здравна осигуровка. Защо ли ? С тези общи неща трябва да се приключи веднъж за винаги иначе парите никога няма да стигат и краденето ще продължи.
67
1
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
"Борисов умува"-това е оксиморон бе джурналя...
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ако е знаел , какво е направил , ако не е знаел - защо, нали това работи " - думи на Борисов.В пълна сила това важи и за него . Кой ще вземе решението за неговото освобождаване ?