Росатом изгуби клиента си България

Руски медии: Борисов най-вероятно не се е ориентирал в проекта "Белене"
Обновена: 29 мар 2012 09:15 | 29 мар 2012 08:47, Елка Василева
170
Росатом изгуби клиента си България
Руската държавна корпорация "Росатом" изгуби България. Снимка: архив, Булфото

Руската държавна корпорация "Росатом" изгуби България, констатира в. "Комерсант".

Днес се очаква българският министър на икономиката Делян Добрев да обяви в Москва решението на страната да се откаже от АЕЦ "Белене". След почти петгодишни твърди преговори Русия все пак ще изгуби проекта на стойност 6,3 милиарда евро, тръгнал още през 80-те, пише руското издание.

Сега вместо АЕЦ България иска да построи газова ТЕЦ и да продаде ненужния вече атомен реактор или да го монтира в старата АЕЦ "Козлодуй". Същевременно София, отказала се вече от втори голям съвместен проект с Москва, при все това разчита на отстъпка в цената на руския газ, отбелязва "Комерсант".

Вестникът припомня развитието на дейността по проекта, "започнал да буксува, след като в България дойде на власт дясната партия ГЕРБ на Бойко Борисов".

Българската страна мотивира последните отсрочки по проекта "Белене" с това, че още не е получила окончателно решение за възвръщаемостта на АЕЦ от британския финансов консултант HSBC, отбелязва всекидневникът. Според негови източници обаче на българското правителство е бил представен предварителен вариант на изчисленията, сочещ 20-годишна възвръщаемост.

Отказът на България от АЕЦ "Белене" явно е бил очакван от "Росатом", изтъква "Комерсант", като напомня изявление на шефа на корпорацията Сергей Кириенко от 21 март, че подобно развитие "няма да е голям проблем" за "Росатом", "увеличил двойно обема на своите договори" миналата година. "Освен това Кириенко намекна, че България ще плати за провала на проекта", се казва в материала.

"Страните имат и друга почва за конфликт", твърди руският вестник във връзка с плановете за изграждане на ТЕЦ на площадката, подготвена за АЕЦ "Белене".

Както заяви премиерът Борисов, тази ТЕЦ може би ще работи с гориво, което ще идва по бъдещите газопроводи "Южен поток" (проект на "Газпром") и "Набуко" (проект на ЕС), пише изданието. Според него Бойко Борисов намекнал по този начин, че "България все още има с какво да натисне Русия".

"Нещо повече, Бойко Борисов се опита да поставя условия на Москва, като настоя пред Владимир Путин за газови доставки без посредници (като например швейцарската "Овергаз инк.") и отстъпки от сегашните цени", подчертава "Комерсант" по повод телефонния разговор на българския премиер с Владимир Путин в понеделник.

Руският "Газпром" е най-големият доставчик на газ в България. Монополистът отказа да коментира плановете на България да гради нова газова централа, но източници на "Комерсант" в "Газпром" заявяват, че "никой не е гарантирал газови отстъпки за новия проект", пише вестникът.

Един от неговите събеседници напомня, че АЕЦ "Белене" бе сред приоритетните проекти на Русия в България, "с който бяха обвързани доставки и други неща", а сега "какво излиза – никакви доставки, а отгоре на това искат и отстъпки за газа".

През декември 2011 г. България се отказа от друг голям съвместен проект с Русия - изграждането на петролопровод Бургас-Александруполис. Същевременно обаче е сред ключовите партньори на "Газпром" в проекта "Южен поток" - строеж, който
трябва да започне в края на годината. Предвижда се тръбата да излезе от Черно море тъкмо в България. През декември тази страна даде на "Южен поток" статута на приоритетен национален проект, посочва "Комерсант".

Дори срещу подобно съдействие обаче "Газпром" не е обещал отстъпки на България, заявяват източниците на вестника, тъй като страната "и без това ще печели от транзита на газ".

Изграждането на АЕЦ "Белене" бе планирано още по времето на Съветския съюз, но екологически организации дълго време протестираха срещу появата на нова атомна централа, отбелязва руската агенция "Нов регион".

Евросъюзът и САЩ предупредиха България - членка на ЕС, че изграждането на АЕЦ ще увеличи енергийната й зависимост от Русия, която доставя почти всичкия газ, консумиран в България, и контролира единствената голяма рафинерия в страната, напомня в. "Ведомости".

Българският премиер най-вероятно не се е ориентирал докрай в проекта за АЕЦ "Белене", цитира РИА Новости руския експерт Владимир Грачов, според когото реакторът за тази централа няма начин "просто ей тъй да бъде изпратен на друга площадка, щом няма нито технико-икономическа обосновка, нито експертиза, нито
всъщност и проект за нов енергоблок за АЕЦ "Козлодуй". Това означава, че реакторът "ще остане заключен" за около 10 години, смята специалистът.

Той коментира и думите на премиера Борисов в парламента, че новият реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден, с диверсифицирано гориво. "За момента това е просто очевидна фантазия" казва Грачов, според когото "изявлението на българския премиер засега напомня по-скоро набързо измислено основание, което да прикрие неспособността на българското правителство да вземе истинско решение по проекта в течение на няколко години".


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 12 години
Ей, не се отказаха 'братушките' от бащинско-покровителствения тон. Все те титани, а всички други - пигмеи. Кви титани сте бе, алкохолици - продавате готови природни ресурси дето ви дал Бог и само от това живеете. На кое отгоре се ежите?
30
3
 
16
 
! Отговори
15552313585543541 преди 12 години
НА МЯСТОТО НА АЕЦ ДА ОТВОРИМ ЛАГЕРА В БЕЛЕНЕ СПЕЦИАЛНО ЗА ГЕРБ
29
1
 
16
 
! Отговори
А ток откъде? преди 12 години
Бойко : Вдигането на тока идва от зелената енергия.Слънчевата е 800 лева, вятърната - 170 лева, биомасата е 360 лева.Дали при поклонението на Великата порта, Ердоган е обещал да ни дава ток от турските атомни централи?Щели сме да строим газова централа на Белене, според новия Калинчо.А газ откъде, след като си ритнахме коматчето с руснаците?
28
3
 
12
 
! Отговори
До №31 преди 12 години
Ако се надявахме досега на американците и европейците щяхме вече да живеем в пещери, да не забравяме, че още щяхме да носим *** и фереджета!
27
3
 
24
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ??? преди 12 години
Другарю Борисов, какво стана с Референдума за съдбата на АЕЦ "Белене"?!Лъжеш, като дърт комунист, мамка ти !
26
20
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Няма какво да прощаваме. Хайде ми посочи тогава какво е откраднал? Червените крадяха на показ и то в колосални количества ...11-те милиона от Ст.Загора на Масларова да ти ги припомня ли? Ей това е кражба. Ама с тоя съд кой да ги пипне.. всичко е червено в тая държава, кой каквото и да се опита прави в края на краищата си разбива главата в червената стена.
25
2
 
25
 
! Отговори
11111111111111 преди 12 години
Тези *** герберски разсипаха България
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо му трябва да се ориентира?На него един широко ухилен господар му е казал, какво да направи!
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руски медии: Борисов най-вероятно не се е ориентирал в проекта АЕЦ "Белене"Борисов се ориентира само където има за крадене. Ако не сте предложили достатъчно ,той не може да се ориентира. Е като сметнем че е *** пожарникар ,и пари пак не може да се ориентира...
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ha ha ha ami sega
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ха на бас, че ако Бойко беше подписал с Русия Белене да се строи, сега комунистите из форума щяха да реват на умряло, че ни е загробил за десетилетия напред"Слабоумник, 80% от българите подкрепяха строителството на АЕЦ Белене. Заради комисионните на Борисов и Костов сме обречени след спирането на АЕЦ Козлодуй да плащаме за внос на ток от Турция и Румъния.
20
2
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
Предлагам да се продадат Белене, реактора и задълженията за 1 лев на Валентин Захариев. Човека има опит, ще си докара 120 милиона % печалба.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герберите да си продават апартаментите и да плащат за глупостта на *** си.Това е по-добрият вариант защото другият е да им се взимат апартаментите по цени определени от правителството дето ще му се наложи да чисти мърсотиите на ГЕРБ.
18
2
 
22
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
*** не руснаците искат да ни заробят, политиците не знаят как да си изиграят картите, според руснаците другите 2 реактора дето европейците ги затвориха можеха да работят още 15 год защо се оскъпява АЕЦа ли ами питай крадливите политици и консултанти и настоящата власт.
17
2
 
22
 
! Отговори
открийте 5те разлики преди 12 години
Евросъюзът и САЩ предупредиха България - членка на ЕС, че изграждането на АЕЦ ще увеличи енергийната й зависимост от Русия, която доставя почти всичкия газ, консумиран в България, и контролира единствената голяма рафинерия в страната, напомня в. "Ведомости".Демек - не щем да сте зависими от Русия, искаме да сте зависими от нас.
16
6
 
19
 
! Отговори
PENE преди 12 години
Той Борисов , си е НЕОРИЕНТИРАН по принцип - не само в този проект ! Единственият му "ориентир" са личните му интереси а понякога и тези на Уорлик !Колкото до АЕЦ - Белене - разбира се , че трябва да се построи ! Все пак това е нещо от което България може да печели !
15
17
 
7
 
! Отговори
r преди 12 години
Не харесвам Борисов и мога един куп факти и доводи да дам за слабото му управление и грешки, но за тази му позиция твърдо съм доволен от него.
14
9
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
А що не ревеш, че ти като данаколпатец, си платил "консултантските услуги" Доган както и разходите за ремонтите на Масларова и т.н., да не говорим за взетите комунистически бонуси по време на тяхното управление? *** работа..
13
9
 
16
 
! Отговори
попопо преди 12 години
Нямам думи! Каква отстъпка на газа?Кой си мечтае или лъже българите?-Той!.Той явно" не се ориентира".Какво казва анализът?Явно полза от Белене има ,но пак няма да се строи. Той реши без Референдум, който сам предложи ,той реши против желанието на 80% българи,вк.членове на ГЕРБ ....И това е най-голямата грешка на ГЕРБ ,а може би ..не.... за България
12
8
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
*** а дотука заровените милиарди и неустойките и преврата на Белене за 7 реактор до козлодуй а цената на газта а 2 лв кв/ч със тия пари 3 аеца ще се построят.