Пушете патладжани!?

Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито
Обновена: 17 май 2012 14:46 | 17 май 2012 11:45,
444
Пушете патладжани!?
Снимка: архив Булфото

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.

Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.

Още по темата

Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов":

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици".

"Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство.

По думите му, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 хил. работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

"Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.

"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.

"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.

"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

"Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.

Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
12
 
11
 
! Отговори
Гост преди 12 години
Някой току-що загуби изборите...
314
9
 
5
 
! Отговори
фасче-НЕ преди 12 години
Мили и мързеливи пушачи,Бихте ли благоволили да пафкате на открито или в специално пригодени за това помещения?Колкото до алкохола, нали знаеш че за причинена катастрофа с над 0,5 промила в кръвта не те чака нищо добро ( освен ако не си руски фигурист ).Не е толкова трудно да се поставиш на мястото на непушач, обгазяван с години от благите и културни пушачи.Бъдете живи и здрави. Честит ви закон.
313
9
 
15
 
! Отговори
55 преди 12 години
Ще го сравнява ми още как - колко хора има УБИТИ заради алкохола, не заради цигарите. Гадни непушачи...
312
17
 
14
 
! Отговори
фасче -НЕ преди 12 години
*** наркоманизирани.Никотинът явно е изпил и малкото ви мозък. Как е възможно да сравнявате пиенето на алкохол и каквото и да било друго с гадния ви навик, при който страдат и всички околни тъй като се налага да ви дишат тютюневия дим.Търсите собственото си удобство и ви мързи да си мръднете гъзовете за да излезете навън да дръпнете един фас, а хората отдавна са помислили по този въпрос. Честита ви забрана.
311
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стигам до следния *** извод - пушачите явно са по-уравновесени! Гледай колко злобни коментари от хора - непушачи се изляха тук! Никотина определено успокоява нервите и хората не са толкова злобни! Защо е цялата тази агресия - та абсолютно всеки има човек в къщата си, който пуши, или поне близък или приятел пушач!
310
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
123, странно ми е в коя държава живееш - не съм виждала досега детска градина, болница или училище, в което да се пуши! Я слез малко на земята - къде са тия болници, където горкичкият ти си дишал чужд дим?!?! За съжаление доста ми се е налагало да пообиколя, пък такова чудо не съм слещала!
309
0
 
5
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Извинявай даскале, от бързане. Завишил съм им бройката на мизерниците.
308
0
 
6
 
! Отговори
Даскала преди 12 години
Владко, нещо си отсъствал от урока ми по събиране и изваждане
307
0
 
19
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Не знам, ама аз преброих 90+9+8=117. По малко от половината г**еда в парламента са на работа и то за закон, който както виждам създава доста противоречиви отношения в обществото. Закакво, питам са ни 240 търтея да ги храним, като и половината не щат да ходят на работа?
306
1
 
11
 
! Отговори
s преди 12 години
Светът е голям и чесън те дебне отвсякъде!
305
0
 
10
 
! Отговори
do 348 преди 12 години
Да, точно така! И аз не мога да ги трая, гадни чесновци!
304
0
 
9
 
! Отговори
55 преди 12 години
те не могат да се справят с тия дето не спират на пешеходните пътеки и минават на червено....та ще изискват от пушачите да се съобразяват
303
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най - гадно смърдят тия къде хапват чесън да се забрани чесъне че не мога да ги трая
302
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пушачите трябва да се съобразяват със закона.Дали им харесва или не няма никакво значение.
301
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пушенето на цигари в закрити помещения е забранено.Пушачите трябва да се съобразяват с закона.Дали им харесва или не няма никакво значение.Ако започнат поголовни проверки за спазването на закона сигурно ще има повече приходи от глоби, отколкото от търговията с цигари-ще се напълни част от държ. бюджет.
300
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Помня преди 25 години как се чувстваха пушачите. Точно както сега. Тогава да пушиш беше лошо и срамно, особено за жени. Пионерчетата и комсомолците вдишваха чист въздух на улицата, у дома, навсякъде. А пушачите се събираха в тесните соц кухнички и говореха за перестройката. Така в нелегалност се раждаше демокрацията - нежната революция. Усещам, че е назрял моментът за нови нелегални места за срещи - пак у дома. Този път май революцията няма да е нежна.
299
3
 
9
 
! Отговори
muaha преди 12 години
мда кат им четеш дебата и ти е ясно колко им е акъла.ако и за другите закони са им толкова мъдри съображенията - жална ви майка в Бг-то.първо никой не ЗАБРАНЯВА тютюнопушенето. идеята е да се предпазят непушачите.и децата им? и второ никотина сам по себе си не е нищо повече от дрога. не той предизвиква рак, а пушенето на растението тютюн. ясно е колко са информирани законодателите
298
4
 
9
 
! Отговори
до 340 преди 12 години
така ли а ти в заведенията ли живееш ? прецакаха сума ти собственици на заведения да направят преустройства свързани с вентилация и въздуховоди докато траеше старата наредба ... и сега какво ... кой ще върне парите на бизнеса ти ли ?
297
3
 
14
 
! Отговори
do 340 преди 12 години
Ами посещавай тогава заведения в които не се пуши, какъв ти е проблема ??? аз като не харесвам чалгата, не ходя в заведения в които се пуска такава музика, не съм тръгнал да рева за забрана
296
3
 
10
 
! Отговори
55 преди 12 години
а бе що не протестирате срещу гнусните същества дето се возят всеки ден в превозните средства - и те смърдят - нито се перат, нито се къпят.....само пушачите ли ви миришат???