Пушете патладжани!?

Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито
Обновена: 17 май 2012 14:46 | 17 май 2012 11:45,
444
Пушете патладжани!?
Снимка: архив Булфото

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.

Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.

Още по темата

Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов":

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици".

"Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство.

По думите му, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 хил. работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

"Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.

"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.

"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.

"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

"Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.

Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
1
 
8
 
! Отговори
Гаден пушач преди 12 години
Честито официално поредно разделяне на нацията.Този път на пушачи и на непушачи.Няма смисъл да се обзалагаме следващото разделение на какво ще бъде.Но със сигурност ще има такова скоро.Защото така е по-лесно -Разделяй и владей- изпитана с времето практика на тези които нямат потенциал да управляват. А тези които в момента с пяна на уста ни обясняват как сме ги тровели, да не се безпокоят. Скоро и на тях ще им скроят шапка. Да видим тогава дали пак ще потънат в същото умопомрачение като сега :P
334
5
 
12
 
! Отговори
Демон преди 12 години
С тази забрана Боко осигури 2 000 000 гласа на БСП за следващите избори. Пък приказва, че бил антикомунист!!!
333
5
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
В знак на протест предлагам да започнем да сушиме и пушиме *** крайно време е да задушим непушачите с миризмата на кьополу!!!
332
4
 
13
 
! Отговори
котис преди 12 години
Над 2 милиона сме да ги накажем на следващите избори за дискриминацията спрямо нас.
331
2
 
15
 
! Отговори
До 378 Durmush преди 12 години
Като сме подкарали тази схема, да забраним колите, автобусите, влаковете, самолетите, та който иска да ходи на работа, да ходи пеш. Да забраним електроцентралите, пък който иска ток, да върти манивелата. Който иска парно, да си се топли под завивката, щото парното отделя вредни емисии. Абе изобщо да забраним всичко, пък после да изкопаем по един трап и да легнем в него, та да не се мъчим!!!
330
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лично аз съм много доволен - явно живеем в прекрасна държава в който единствения останал проблем е пушенето и бездомните кучета. Европа, завиждай ни!
329
0
 
5
 
! Отговори
До 370 от Демон преди 12 години
Сигурен съм, че си психолог. Не си виновен. То причината е дето си бил влюбен в майка си, както е казал мъдрия Фройд, базирайки са на древния философ Едип. Само да не забравяме, че Фройд е умрял в лудница, та по тази причина не е зле да се прегледаш!!! А за непросветените непсихолози, казано накратко ти клопат тотално чивиите, барабар с фалоса ти!!!
328
2
 
4
 
! Отговори
Durmush преди 12 години
do 366koito iska da si pushi - u doma si , kolkoto si iska! kato ne prechi na jenata, detzata , vnutzite si...koito iska da se gree na pechka s vaglista - u doma si , kolkoto si iska,ama s filter na kominakoito iska da se gree na gaz - u doma si , kolkoto si iska!
327
1
 
8
 
! Отговори
Демон преди 12 години
А аз да честитя на новите безработни, които си изкарваха хляба в кафенета и ресторанти. Сега ще работите в Бюрото по труда. Да ви е честита новата забрана и като дойдат следващите избори, да не забравите да гласувате за Боко Кратуня, загдето ви отърва от досадното задължение да работите. Вярно че ще ви къркат червата от глад, ама проблема си е на вас, които си го избрахте!!!
326
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отговор към 370 - Не се и съмняваме, че съдиш по собствения си атрибут, 8см на 0.5 см в диаметър, демек
325
4
 
11
 
! Отговори
До 365 Непушач преди 12 години
Аз съм на 37 години и пуша от 20 години насам. Нямам нито един изваден или развален зъб, нямам парадонтоза, имам си и пари, дохода ми е 4-5000 лева месечно. Работя по 16 часа всеки ден. Нямам нито проблеми с изкачването по стълби, нито с хигиената. Я кажи ти като си непушач, с какво ме превъзхождаш или си просто една закостеняла тиква празноглава!!!
324
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мен забрани не ме интересуват,ще си пуша къдет си щя,пък елате ми правете проблем и ви загасвам цигарата в челото...
323
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рязко пуша,нои напук на тая награда ще гледам да пуша все повече на забранените места...Ако пък си мислят,че в училище не пушим и уважаваме тъпите им забрани...пуша в тоалетната,двора,дори в класната стая съм пушил...
322
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много от пушачите, като запалят цигарка, подсъзнателно я асоциират с фалос и смуууучат ли смучат!! за това не искат да ги отказват! освобождават напрежението,демек!
321
4
 
15
 
! Отговори
Пушачка преди 12 години
Е пак ще си пуша, не може да ме спрете със закон.Скоро бях в болница за операция- мислех си това е от цигарите.Всички останали непушачи - пак болни и оперирани.Късмет.
320
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най мразим да се возим в такси на непушач, в 99% от случаите смърди на собствен сос, банички и умрели гълъби. А в тези на пушачите в 99% мирише на ароматизатор и лек намек за тютюн. Представям си как ще засмърди по кръчмите, отказвам да ям в ресторанти за непушачи..гнуссссссссссс
319
13
 
8
 
! Отговори
непушач преди 12 години
Палите цигара когато сте спокойни и релаксирани, палите цигара когато сте и нервни ? Това са две противоположни състояния доказателство, че цигарата не е нужна, гаден социален навик. Прочетете книгата на Алън Кар - не пуша вече. На мен ми помогна да ги спра без воля и без нерви, за което съм много благодарен :)
318
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прекален светец и богу не е драг!- няма ли кой да напомни на озверелите, кой знае защо, непушачи, че има интелигентни решения (не на министрите - там няма умни!)Ако отида в заведение за непушачи, разбира се, че няма да пуша, но ако непушач ме придружи в част за пушачи - той ще търпи дима.Толкова е просто и човешко, а иначе законът напомня забраната на водката при Горби и отново комплекси - кой, къде и какво бил направил.Комсомолският плам не води до никъде, не сме пионерчета на ББ и глупаците му
317
17
 
19
 
! Отговори
Непушач преди 12 години
Това пушачите съм ги признал за много по прости.1-дават си парите на вятъра, а повечето все мрънкат че не им стигали пари2-троват се, не могат 2 етажа да изкачат без хриптене и умора и т.н3-скапват си зъбите4-около тях е мръсно в кола, вкъщи все е с пепел и фасове навсякъде5-по мързеливи са, омръзнало ми е от хора дето "ей ся само да изпуша една цигарка"Като малки обикновено почват да пушат защото са комплексари и за да се правят на великиКолко трябва си *** та да станеш пушач?????
316
15
 
13
 
! Отговори
с. преди 12 години
И аз се радвам на забраната!Отидеш на кръчма и се опушиш като херинга!Аре нема нужда!Който иска да се трови да го прави самостоятелно,а не да принуждава околните да му дишат пушека!Няма такава ***!Покрива всичко с отвратителен кафеникав налеп!Дробовете са ви станали на асфалт!Във всички бели държави отдавна забраниха пушенето по заведенията!И нито кръчмите фалираха,нито на пушачите им стана нещо да излизат и да пушат отвън!