Пушете патладжани!?

Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито
Обновена: 17 май 2012 14:46 | 17 май 2012 11:45,
444
Пушете патладжани!?
Снимка: архив Булфото

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.

Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.

Още по темата

Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов":

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици".

"Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство.

По думите му, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 хил. работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

"Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.

"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.

"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.

"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

"Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.

Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като им се пуши какъв е проблема да си пушите отвън? А мен не ме ли дискирминирате като ви дишам гнусния дим по тесните заведения? Смъди ми косата , смърдят ми дрехите , всичко!.... пушете отвън да не съм длъжен да ви дишам дима?В крайна сметка пушенето не е нещо нормално!
294
3
 
12
 
! Отговори
55 преди 12 години
То и алкохола вреди, ама не го забраняват - всичко живо пие където и както намери. Интересно защо в закона за движение по пътищата никъде не пише за цигарите, а за алкохола, щото още не съм чула да е станала катастрофа заради шофьор, който пуши??!! А това, че ти видиш ли хората щели да са по-здрави като не пушат...е по-голяма тъпотия не знам да има. Я всеки да се огледа и да види колко непушачи са болни от какво ли не....*** работа
293
3
 
12
 
! Отговори
Идеотизм без граници преди 12 години
Тези циркаджии дупедати нямали със какво друго да се занимават. Да търсят начини да осигурят работа и добри доходи на хората, да тарсят начини да вдигнат пенсиите и детските надбавки,да осигурат добър стандарт на живот,хората са във тотална мизерия избиват се по супермаркетите за евтини продукти мизерия до шия .Масово хората са със прекъснато електрическо захронване или питейна вода ,лишават се от храна и лекарства.Не от пушенето хората умират а от стрес създаден от тези политически мошеници.
292
2
 
11
 
! Отговори
хех преди 12 години
пак занимават хората с глупости а истински важните неща ги избягват
291
3
 
26
 
! Отговори
Tyler Durden преди 12 години
Само се чудя, защо не забранят чалгата!? Доста повече вреди на българския народ от пушенето!
290
2
 
18
 
! Отговори
dobre преди 12 години
много ми е интересно кога някой ще обърне внимание на кучкарите, които извеждат кучетата си на разходка и домашните им любимци *** по тротоарите и мажат *** на всякъде ?!кой ще си направи труда да ги глобява ?!
289
10
 
6
 
! Отговори
баба ти преди 12 години
то и вътре в колата си е твоя собственост, и колана само тебе пази , но нямаш избор и е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!
288
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кръчмите са частна собственост и подобна забрана нарушава преди всичко правата на собственика, нямам нищо против държавата да налага каквито иска забрани на държавни или общински терени, но не и да ограничава правото на собственост
287
2
 
7
 
! Отговори
353 преди 12 години
Брей, коя е тая болница, в която и в стаите се пуши? Аз явно не съм имал късмет, защото трябваше да излизам навън.
286
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега поне ще дишаме по-чисти азотни и въглероден окиси, въглеводороди и по-чист, свободен от никотин градски прах, а в закритите помещения - полезна плесен от филтрите на климатиците (правят пеницилин от плесен). Вече колите са по евро стандарти и са с чисти емисии и даже са полезни за вдишване - доказано е от европейски учени! Освен това черния пушек от дизелите си е чист въглерод, а както знаете за пречистване се изписва активен въглен който също си е въглерод..
285
15
 
25
 
! Отговори
Светла преди 12 години
Абе я се осъзнайте! Никой не са го спрели да пуши, освен на ЗАКРИТИ места! Ама че нагло, невъзпитано и некултурно племе сте всички, които смятате, че да излезете НАВЪН и да изпушите цигара за 5 минути, и после като пичове да си влезете в заведението или обществената сграда е върхът на потъпкването на човешките ви права!
284
1
 
3
 
! Отговори
Оппс.. от 354 преди 12 години
*** и спел чекърите и чудото..Оново - кристиализирана да се чете криминализирана :)
283
11
 
8
 
! Отговори
leny kraviz преди 12 години
***-катило, лапачите на дим мене не ме бригат, защото с въвеждането на тоя закон се въвеждат и глоби. И като викна тия дето имат да вземат едни 300 лева, те няма да пропуснат да ги вземат от тебе, балък такъв, а от собственика на кръчмата глобите ще започнат от 500лв. Така че напуши се по яко до 01.06
282
10
 
7
 
! Отговори
Активен Пушач! преди 12 години
Приветствам забраната във всичките и форми.Най добре би било цялата индустрия да бъде извадена от закона и кристализирана всяка дейност свързана с производство, разпространение и употреба на тютюневи изделия!
281
11
 
14
 
! Отговори
123 преди 12 години
Абее, *** народ сме и такива ще си останем! На запад и в САЩ тютюнопушенето е забранено навсякъде по заведенията и на някои открити места и пората не се оплакват! Къде се е видяло да се пуши в болница например, или детска градина или училище! Това само в простата ни държава от простаци се случва! Лежа аз в болницата и стаята ми е задимена от дим от цигари и едвам дишам! Това нормално ли ви се струва- щото ако отговора е да, то правете си изводите, какви *** сме!
280
3
 
13
 
! Отговори
murmashka преди 12 години
Ами така ще е.Нали парламента ни е ,,Герб-ов".А в Герб" ум и разум колкото косми на Бойко по главата.Иначе щеше ли някой да става член на тая маймунска партия?
279
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много се кефя на това колко ги е яд пушачите
278
2
 
5
 
! Отговори
Божеееее преди 12 години
346,колко си *** !!!! Сигурно като мислиш много те боли ....
277
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чикатило балък си ти, щото тия дето се тровят наравно стеб поне не дават пари за това
276
18
 
7
 
! Отговори
до 337 преди 12 години
много велики личности са били и ***! и ся кво? според тебе дай ся и ние да обърнем резбата, а? а много от пушачите, като смучат цигарка, подсъзнателно си мечтаят тя да е член! за това не искат да ги отказват!