Пушете патладжани!?

Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито
Обновена: 17 май 2012 14:46 | 17 май 2012 11:45,
444
Пушете патладжани!?
Снимка: архив Булфото

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.

Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.

Още по темата

Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов":

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици".

"Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство.

По думите му, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 хил. работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

"Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.

"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.

"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.

"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

"Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.

Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
говедарю, нема тебе да те глобяват, че глобяват хоремага
194
2
 
10
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
Абе, а кой ше глобява?Ше плъзнат контрольори като у градския транспорт ли?:D :D :D... и ше ме питат - Ти говедарю що "тютюнопушиш" у хоремага?язе па ше им река, че пушим говежди ***, и винаги ше си носим у джеба една. Да прават ескпертиза ако искат:D :D :D
193
1
 
9
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Аз питам друго, защо не изловят дилърите и търговците на дрога преди да забранят тютюнопушенето. Ако ликвидират наркотиците, осигурят нормално здравеопазване, качествени хранителни продукти на пазара, високи доходи на обикновените хора, аз пръв ще се откажа от цигарите и ще стана върл техен противник!!!
192
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 237, то има и открити заведения в които ще се пуши, посещавай ги тях :)
191
3
 
7
 
! Отговори
Решението преди 12 години
Майките с деца и бременни жени да си стоят в къщи само досаждат хората в заведенията като Просяци
190
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
напротив ние като сереме и то *** си отива по каналния ред, не сме като вас да си слагаме *** в устата :)
189
4
 
11
 
! Отговори
до 232 преди 12 години
Има кафенета и сладкарници в които не се пуши посещавай ги тях :))) а ти може да искаш и на стриптииз бар да отидеш с децата си и после да се жалваш, че видиш ли някой имал неморално поведение и вредял на децата ти
188
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 237, миличка явно си доста тъпичка, така както ти не искаш да си седиш и да не си пушиш сама у вас, така и пушачите няма да искат да седят и да си пушат сами у тях. така че пак с твоите приятели ще си ходите по кафета с една малка разлика, като излезете от кафето няма да смърдите на ***
187
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
pusha,obache se i pitam kato iskat da sme zdravi, zashto cenite na sdravoslovnite neshta (plodove, zelenchuci) i pr. sa tolkova visoki i obrabotvani s himikali za pari, che da ni otraviat decata, koeto e nai-goliamoto bogatstvo na sveta. zasht ne se govori i za alkohola i nemotiata, koito zatrivat mnogo poveche hora?????
186
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подобна забрана е *** и силната музика в дискотеките е вредна, но на който му пречи не ходи на дискотеки ........................
185
5
 
8
 
! Отговори
До IND преди 12 години
Ами казват също, че и хляба е вреден, месото също, щото в него има холестерол, зеленчуците също, щото в тях има нитрати. Даваи да ги забраняваме тогава и да си стоим гладни. За вредата от колите, хазарта и пр. да не говорим. Телевизия, интернет, радио, всичко вреди на здравето, забрана и толкоз. Ами жените, оле-ле те колко са вредни за мъжете. Ами и тях да забраним тогава. Пълна забрана и толкоз. От тук нататък само ще работим и ще се прекланяме пред нашия мъдър бог Бойко Борисов!!!
184
4
 
7
 
! Отговори
sostin преди 12 години
Хубаво, мислели за нас за здравето ни , ми добре , да забранят направо продажбата на цигари , както и тяхното производство. Иначе кво излиза , маи само се чудим кви щуротии да мислим за да глобяваме хората. Е във Формула 1 преди време решиха и забраниха рекламитена цигари, нищо че това бяха най-глемите спонсори, но хората решават и го правят. Тук кво , забраняваме пък цигари се продават навсякаде дори и на деца без никви ядове , е това вече си е - А , ЕТО КАК ОЩЕ МОЖЕМ ДА ГИ ДЕРЕМ......
183
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега по заведенията че ми пушите ... :DDDDD
182
2
 
7
 
! Отговори
Един преди 12 години
Човек се ражда свободен - в това число и от тютюнев дим.Не ограничавайте и не опушвайте свободата му!
181
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
181 - А ти пък като толкова искаш да не ти се пуши, стой си в къщи! Само за справка - аз също не пуша, но повечето мои приятели - да...когато излизаме, седим заедно - въпрос на избор - предпочитам така, отколкото да седна в залата за непушачи сама!
180
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе Чикатило, ти може ли да не си на всеки втори коментар, работа нямаш ли си? Аз съм непушач и нито съм бременна жена, нито дете. Адски гадно ми е навсякъде където отида да се дими, все едно пазим здравето само на децата и бременните. А най-отвратителното нещо е да се пуши в заведение за хранене, това трябва да спре най-накрая! ЗА пълната забрана на пушене, даже като в Исландия да стане, най-добре - с рецепта.
179
4
 
11
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
и след 1-ви ше си пушим, и ше си пиеми даже бабата ше бием...
178
8
 
2
 
! Отговори
ДО 210 преди 12 години
Имам предвид барчета, които се посещават през деня от майки с деца и бременни жени. Твоето поведение ограничава жените и децата.
177
6
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до 204- госпожо, нямам против да се забрани пушенето в магазини , автобусите, самолетите , столовите за хранене но за КРЪЧМИ И КАФЕНЕТА , няма какво да правят там деца и бременни майки !
176
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 217, ами разбира се че водя здравословен начин на живот, зимата си пия коняче и не боледувам, даже ми е арно на душата. ти си купувай антибиотици и стой със сополивия си нос у вас.