Пушете патладжани!?

Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито
Обновена: 17 май 2012 14:46 | 17 май 2012 11:45,
444
Пушете патладжани!?
Снимка: архив Булфото

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.

Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.

Още по темата

Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов":

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици".

"Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство.

По думите му, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 хил. работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

"Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.

"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.

"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.

"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

"Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.

Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво се пените, бе? Харесва ви, не ви харесва гласуваха го! И мен много неща не ми харесват, ама това е положението!
214
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ооо, това заприлича наличен спор вече! Какво не разбра от това, че аз също не пуша?!?! Като е само един човек в компания - много ясно е, чеу той ще се съобразява с останалите! Пак се опитвам да кажа - всеки трябва да има правото на личен избор - не казвам, че трябва да се разреши пушенето по кина, театри и концертни зали...а само за нощните заведения! Колкото за фасовете - мога гордо да кажа - моите приятели, били те и пушачи, не са простаци!
213
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Решението на правителството е много правилно.Пушачите са крайно нахални и крайно агресивни егоисти.Ако зависеше от тебе сигурно децата и жените не трябва да ходят по заведения, а само мъжете.
212
3
 
4
 
! Отговори
none преди 12 години
Леле, колко патос се изля :) Някой хора ги дискриминира и това, че трябва да се къпят "редовно", ама стискат зъби и всяка седмица посещават банята. Вземете пример от тях! ;) Стига оплаквания как Ви се нарушават правата. Вижте как е от другата страна малко. Ако не Ви хареса, почвате кампания и разрешавате пушнете навсякъде след провеждането на успешна кампания по популяризирането му. След 50 години примерно. Успех сега и покажете, че можете да губите мъжката.
211
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мразя не пушачи и не пиячи
210
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чикатило, на тоя дето не пуши че му пушите...
209
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз съм пушач, ама напълно одобрявам подобни мерки. На мен не ми представлява никакъв проблем като ми се допуши, да си взема цигарата и да излеза извън заведението.Освен това не знам дали сред вас има родители-пушачи, ама откакто аз имам дете, нито веднъж не съм си позволявал да запаля цигара вкъщи.
208
3
 
10
 
! Отговори
Bob преди 12 години
ТОТАЛИТАРИЗЪМ ОТВСЯКЪДЕ...Гответе се за забрана и на алкохола... Северна Корея пасти да яде...
207
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво!Лека полека ставаме европейци.Пушачите ами сега:)
206
2
 
3
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
до 254Апа като няма мене да глобяват, знаеш ли как баш ме бОли за забраната?Па и у наше село ше е цело чудо ако някоя баба земе, че забременееодавна са им пресъънали кладенците...:D :D :D
205
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И не няма места , където да можеш изцяло да избягаш от цигарите.
204
1
 
2
 
! Отговори
Zeitgeist преди 12 години
Можеш ли да ми извадиш доказателства, че си завършил детска градина!?!?! Цените на плодовете ти били високи, а цигарите са ти евтини, така ли? Получаваш титалта "Мегаум"
203
4
 
9
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
на "Мусала " сега вали сняг , в "кюмбето " съм бутнал два кръндъка от клек на плочата от горе скарата с дива мръвка , виното го изкарах пак , как да не запаля цигара или да изпуша една лула от моят тютюн - наздраве !
202
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
258, колко пъти си била в компания със само 1 пушач и той се е съобразил?защо мислиш че само непушачите трябва да се съобразяваме с пушачите?и като ти дойдат на гости и ти пушат на терасата, къде си хвърлят фасовете?
201
6
 
21
 
! Отговори
do 255 преди 12 години
Как ще водиш дете в питейно заведение бе ????? заведи го на стриптииз бар ))) или в некое казино да врътне ролетката 2-3 пъти ))) като имаш пари за кръчма ще отделиш и 20-30 лв. за детегледачка
200
2
 
2
 
! Отговори
granatomet преди 12 години
ежедневно ги пръскат от самолети, Бил Гейтс им e спретнал нови хубави ваксинки и вирусчета, но ....... цигарите са виновни
199
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
наглостта на пушача край няма, за това хората създадоха закон
198
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
245, Тъпичка или не - въпрос на личен избор и на премерен риск, драги! Дай да не се обиждаме на интелект ако обичаш! Просто мисля, че трябва да има някаква солидарност - същите тези хора, когато дойдат в къщи, пушат на терасата - те се съобразяват с мен. Схващаш ли тънката разлика, М-р Интелект???
197
6
 
5
 
! Отговори
Златна Вирджиния преди 12 години
Бъдете честни пред собствената си съвест, като си признаете, че не можете да се справите с проблема - пушене, затова решението на парламента за пълна забрана на закрито ви кара да се чувствате притеснени.бивша пушачка
196
8
 
4
 
! Отговори
0 преди 12 години
До "фашист"А бременните и майките -какво са ,да не би да са втора ръка хора и да трябва да си стоят само по къщите?И ние искаме да излезем някъде , и като няма на кого да оставим децата трябва да сиги водим с нас.А и в повечето заведения с детски кътове също се пущи - т.е. децата си играят в детския кът и после идват при нас на масата в димилника за да си похапнат.