България продаде активи за 30 млрд. евро само за 3 милиарда!

Вдигаме пенсиите и заплатите, уверява Плевнелиев в интервю за "Дер Щандарт"
17 сеп 2012 18:05, Елка Василева
329
България продаде активи за 30 млрд. евро само за 3 милиарда!
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Два държавни фалита, едно югоембарго и най-лошата приватизация в цяла Европа - всичко това постави България на опашката на ЕС. Тя си има обаче и една силна страна. Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Дер Щандарт", цитиран от Дойче веле.

Поводът за интервюто е започващото днес двудневно официално посещение на българския държавен глава в Австрия. На въпроса къде е сбъркала България, за да е все още най-бедната страна в ЕС, Росен Плевнелиев отговаря така: "За разлика от всички останали - старите и новите страни-членки - България преживя през последните 20 години цели два държавни банкрута: през 1990 и 1996 година. Да не забравяме и югоембаргото, което така силно засегна икономиката на България. Освен това ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа - активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда", казва Плевнелиев.

12 пропилени години

Последиците от това са осезаеми и днес, продължава българският президент и посочва Чехия като успешен пример за добре извършена приватизация: "Чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори. В България между 1990 г. и 1996 г. фабриките и заводите бяха "подарени" на хора от бившата комунистическа партия, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки. Останали без международни партньори, тези предприятия не бяха в състояние да работят ефективно. Така бяха загубени цели 12 години. Едва през последните 10 години нещата потръгнаха малко - поучихме се от банковата криза през 1997 г. и днес можем да се похвалим със стабилен банков сектор и с най-високата ликвидност в цяла Европа", казва Плевнелиев.

Много експерти обаче не са убедени, че България има далновидна икономическа политика. Те се аргументират с това, че страната продължава да произвежда най-ниския БВП в целия ЕС и най-ниските обществени разходи като дял от БВП.

Точно в това обаче президентът Росен Плевнелиев вижда шанса на България: "Вярно е, че България има много нисък БВП - 44% от средния за страните в ЕС, но преди 10 години той съставляваше едва 28% от европейския. Същевременно имаме най-ниските данъци в ЕС и харчим само 36% от БВП за финансиране на държавните разходи. За сравнение: във Франция за това отиват 55 на сто от БВП. Затова за разлика от нас французите нямат никакво поле за действие, когато стане дума за повишаване на заплатите или данъците", казва Плевнелиев и продължава:

"Вдигаме пенсиите и заплатите"

"През последните 3 години замразихме пенсиите и заплатите в публичния сектор. Догодина обаче ще увеличим пенсиите с 8, а заплатите - с 20 процента", уверява българският президент. И казва, че не е съгласен с онези хора, които тълкуват това като предизборен ход: "Финансовата ни стабилност ни позволява да увеличим пенсиите и заплатите", твърди Плевнелиев, според когото именно финансовата дисциплина е потенциалът на България. "Само за 1 година страната се изкачи с 12 места нагоре в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособност", добавя българският президент.

Той отхвърля и критиките заради липсата на прозрачен механизъм при избора на членовете на Висшия съдебен съвет. Според Плевнелиев изслушването на кандидатите в парламента представлява напълно нов подход, прилаган в малко други страни в Европа. Това осигурява 100-процентова прозрачност, твърди българският президент, според когото дисциплинарното уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е било грешка. Адекватни според Плевнелиев са обаче критиките на ЕК към българската съдебна система. "До края на 2013 г. ще си напишем домашното", уверява Плевнелиев в края на интервюто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и народа е виновен ,защо мълчи не излезнем на протест , чалготеките пълни, заведенията пълни ,а по нета ръсим бисери
196
1
 
1
 
! Отговори
void преди 12 години
Честно, не разбирам вкуса на редакторите. Изборът на точно това изречение от интервюто и изборът на точно тази снимка от архива на БТА... За наивния читател това изглежда като че господин Президентът участва в овациите по повод новината за продажбата на активите на страната за 10% от тяхната стойност, която току що е оповестил с усмивка на задоволство. За мен лично е просто проява на лош вкус и непрофесионализъм, без да искам да засегна убежденията на останалите коментиращи.
195
1
 
6
 
! Отговори
стоян преди 12 години
Това дето го говори тоя *** го говорят ВСИЧКИ червени атрефакти,трябвало да влезнат 30 милиарда,но влезнали 3 милиарда,на това му се казва семкаджийска икономика,кой е тоя дето ще открадне или подари 27 милиарда и ще му се размине,че и депутат да е. Комунистите ако можеха да го сгащят на Костов за нарушение на закона или присвояване отдавна му бяха изгнили кокалите в Софииския затвор,само приказки за наивници и ***,но когато и президентът казва подобни неща е зле,а да бе казал и за мутрите
194
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪЛГАРИЯ Е ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА- ФАЛИРАХА Я ГЕРБ.
193
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ Я РАЗБИРАМ ТАЗИ ПРЕДИЗБОРНА БИТКА- КОЙ ИСКА ДА ПОЛУЧИ ТАЗИ ГНИЛА ЯБЪЛКА БЪЛГАРИЯ. ТЕЖКО МУ НА ТОЯ СЛЕД БОЙКО!
192
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плевнелиев, защо не кажеш защо продължаваме да ставаме все по-бедни? Защото сте разпродали стратегическите отрасли на чужденци и те изнасят печалбата ,а за нас-един квадратен. Затова ще пълним бюджета с 0т нашия джоб.
191
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Zarstvo Balgaria I Tarnovska Konstituzzia...Pri Zar Ferdinand 1910 g.oste ZARSTVO BALGARiA e Bilo 10-to v Sveta I na 8-mo Masto v Evropa...
190
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Zarstvo Balgaria I Tarnovska Konstituzzia...Pri Zar Ferdinand 1910 g.oste ZARSTVO BALGARiA e Bilo 10-to v Sveta I na 8-mo Masto v Evropa...
189
0
 
6
 
! Отговори
до 223 преди 12 години
И аз съм на това мнение- никак няма да е лесно на следващите, затова и Бойко няма да иска да управлява една банкрутирала държава. фактът че на всички министерства бюджетът е похарчен към септември и искат допълнително пари говори, че бюджетът е нереален- 4 месеца му се губят. Това означава абсолютен финансов крах.И тези балони за повишенията -откъде ще ги вземат-работещите намаляват, а това означава повече разходи за обезщетения и по-малко отчисления от ДОО ?
188
1
 
5
 
! Отговори
ДО 221 преди 12 години
НЕ ПРЕДИШНИТЕ, А ИВАН КОСТОВ, ДЗАТОВА НЕ ГО НАПАДА-ТЕ СЕ КРЕПЯТ ВЗАИМНО КОСТОВ И ГЕРБ- ПОМНИШ ЛИ ОНЗИ КЛИП-АБСОЛЮТНА ИСТИНА!
187
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ ЛИЧНО МИСЛЯ, ЧЕ БОЙКО НЕ ИСКА ВТОРИ МАНДАТ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ГОВОРИ ОБРАТНОТО- СЕГА С 8 МИЛИАРДА ОТ РЕЗЕРВА И ДВАТА,КОИТО ВЗЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА И 1,3 МИЛИАРДА ОТ СРЕБЪРНИЯ ФОНД И ДВАТА ОТ ЗАЕМА НА ДЯНКОВ МУ БЕШЕ ЛЕСНО ДА РПАВИ МАГИСТРАЛИ- 100 КМ ЗА ТОЛКОВА МИЛИОНИ. СЛЕДВАЩИЯТ, КОЙТО ЩЕ Е НА ВЛАСТ, КАКВО ЩЕ ПРАВИ- ЩЕ ПЛАЩА ЗАЕМА НА ДЯНКОВ, ЩЕ ПЛАЩА ДВАТА МИЛИАРДА НА РУСНАЦИТЕ, А СЛЕД ГОДИНА И ОЩЕ ДВА КАТО СТАНЕ ГОТОВ ВТОРИЯТ РЕАКТОР, ПРАЗНА ХАЗНА, ПРАЗНА ЗДРАВНА КАСА И ПЕНСИОНЕН ФОНД-ТОВА Е !
186
1
 
6
 
! Отговори
мазен куманаз преди 12 години
При тройната коалиция здравеопазването процъфтяваше, беше безплатно и лекарите не искаха рушвет под масата за да те лекуват.
185
4
 
3
 
! Отговори
мазен куманаз преди 12 години
при тройната коалиция омеше справедливост и правосъдие. престъпниците бяха залавяни и съдени справедливо. сега герп само ги пускат на свобода.
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА ДА СТАНЕ 600 ЛВ С 20 % УВЕЛИЧЕНИЕ, ТРЯБВА ДА Е 500 ЛВ В МОМЕНТА- КОЛКО ПОЛУЧАВАТ ТОЛКОВА?
183
9
 
3
 
! Отговори
мазен куманаз преди 12 години
долу герп,те са мошеници и крадци, само честни партии като бесепе и депесе могат да оправят бг-то
182
0
 
15
 
! Отговори
А бе, ОТВОРКОВЦИИИ преди 12 години
А да ви питам:1. След началото на " ДЕМОКРАЦИЯТА" аджеба, колко предприятия затвориха портите?2. Защо ЗАТРИХМЕ нашите хубави стоки и сега внасяме *** от незнай къде си?3. Защо политиците превърнаха народа в товарни мулета?4. И пооооочти накрая: Защо на образованите хора в България се гледа като на ***?5. АААА виж простаците, *** и Азис-офци са апетитна пасмина. Демек наш електорат. Горко им на ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ.На изчезване са.
181
0
 
15
 
! Отговори
Thank you Плевнелиев преди 12 години
Ние сме една от най-бедните нации в света. По-бедни от повечето държави от Третия свят. Кой е виновен за това?Към настоящата дата минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро. Ирак, който бе изравнен със земята от и все още е арена на военни действия и всекидневни терористични удари, може да се похвали с минимална работна заплата в размер на 146,91 евро. Манипулаторите на народна хранилка биха обяснили този факт с наличието на петрол в близкоизточната страна, но не биха могли да обяснят как в Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро. В Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164,09 евро. В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро. "Икономическият гигант" остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро. Трябва да се отбележи, че 80 % от населението на острова е заето в селскостопанския сектор, а Вануату не е офшорна зона. Тринидад и Тобаго - 176,88 евро, Сейнт Винсент и Гренадини 151,02 евро, Сейнт Китс и Невис - 387,20 евро, Антигуа и Барбуда - 337,92 евро. При цялото ми уважение към тези страни се оказва, че папуасите получават по-високи заплати от българския роб. Гражданите на Перу и Еквадор, които са в списъка на държавите от Третия свят, получават по-високи заплати от българските трудещи се, съответно 178,04 евро в Еквадор и 151, 42 евро в Перу. Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в една държава - член на ЕС и НАТО. Веднага възниква въпросът за цените на хранителните продукти и комуналните разходи в горепосочените държави спрямо България. Към 2011г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина. Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина. Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а българинът - за 0,92 евро. Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н. Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас. Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България! Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази в България! Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България! Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани! Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо българите! Иранецът има 39,75% по-висока покупателна способност от българина! Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, "македонецът" има 6,92% по-висока покупателна способност от българина! Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от българина! В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на българите! В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока, в Мексико - 79,28% по-висока, в Пуерто Рико - 147,08% по-висока и т.н. Ние сме една от най-бедните нации в света. По-бедни от повечето държави от Третия свят. Кой е виновен за това?
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nazzionalnia Himn na Balgaria'SHumi MAritza' i Nazzionalnia GERB na Balgaria 1930 godina
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 1989 г. Станишев завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет, според публикации в пресата с дипломна работа на тема Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия. /извадка от wikipedia/ Ако някой си мисли че примерно да си инженер е по-лесно да сложи едно минусче. Въобще за образованието, класификацията и трудовия стаж по специалността на соц. кадрите и дума не може да става.
178
2
 
6
 
! Отговори
ДО 203 преди 12 години
ТИ ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е ДЕФЛАЦИЯ, ЧЕ СИ СЕДНАЛ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ? И ИВАН КОСТОВ Е ТОЗИ, КОЙТО Е ПРОДАЛ АКТИВИТЕ ЗА 30 МИЛИАРДА ЗА 3 МИЛИАРДА- ТАКА Е ОПРАВИЛ ДЪРЖАВАТА, ЧЕ ОЩЕ НИ БОЛИ ГЪ..А!