НС защити лекарите: Затвор за побой над медици

Предложението на Ваньо Шарков мина на първо четене
Обновена: 29 ное 2012 14:41 | 29 ное 2012 11:33,
165
НС защити лекарите: Затвор за побой над медици
Лекарите от "Спешната помощ" също са под закрила. Снимка: архив, БТА

Парламентът приравни побоя над лекари с посегателството върху полицай, прокурор, частен съдебен изпълнител или митнически служител. Във всички тези случаи текстовете в Наказателния кодекс предвиждат затвор.

Предложенията за промени бяха направени от депутата на „Синята коалиция” Ваньо Шарков и бяха приети от депутатите на първо четене.

Поправките предвиждат от 5 до 15 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда на медици . При средна телесна повреда - от 3 до 10 години. За лека телесна повреда нападателите ги грози лишаване от свобода от 1 до 5 години.

Същите наказателни мерки ще важат и за нападателите на лекарите, които работя в екипите на „Спешната помощ” или в останалите лечебни заведения.

 Предложението на синия депутат беше подкрепено почти единодушно в залата. За него гласуваха 88 народни избраници, един беше против, а двама се въздържаха.

Гласувалите се с „въздържал се” и „против” бяха от ГЕРБ. Мнозинството от останалите им колеги в групата на ГЕРБ обаче подкрепиха предложението.

Вносителят Шарков обясни, че отношението към лекарите на едно общество е признак за неговата цивилизованост.

„Защитавайки лекарите, ние защитаваме и живота на пациентите, които той отива да спаси”, обясни депутатът.

За да аргументира неравенствата в българското законодателство той цитира текстове от Наказателния кодекс:

„Лекарите и медицинските екипи са бити и биячите са глобени с по 150 -200 лв. А член 325 от Наказателния кодекс предвижда за проява на насилие срещу гръбначно животно насилникът да се лишава от свобода до 3 години и глоба от хиляда до пет хиляди лева.”

Лекарите от ГЕРБ категорично застанаха зад предложението на колегата си. Станка Шайлекова обясни, че не бива да се омаловажава нито една професия.

„ Но в момент, когато трябва да бъде спасен живот, в момент, когато трябва да се роди живота, медицинските специалисти трябва да работят и да бъдат максимално спокойни, за да се гарантира здравето на обществото“, заяви тя.

Шайлекова допълни аргументите си и с пример от своята практика като медик.

„Самата аз съм участвала в момент на терор от страна на близки на пациент. И никога няма да забравя дежурството, на което трябваше да включа млад мъж на хемодиализа , а пред вратата чакаше една голяма група роднини на пациента, които казаха: „Ако той не оживее, ти жива няма да излезеш от тук.”

Павел Шопов от „Атака” обясни, че подкрепя промените. В типичния стил на националистите той обясни, че става въпрос за система от случаи, при които български лекари и медицински сестри страдат от агресия. „В огромната си част тези случаи са предмет на циганска престъпност”, коментира Шопов.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова помоли дебатът да не се води на ниво, от което излича, че лекарите правят опит да извоюват някаква по-висока степен за представителите на медицинската професия.

„С гласуването на този текст ние трябва да покажем отношението на обществото към неговите лечители. За това аз апелирам по съвест да подкрепите този законопроект”, завърши изказването си тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОК ЗАКОНА ДОБЪР ИЛИ ЛОШ СИ Е ЗАКОН !А ЛЕКАР И ПРОЧИЕ УБИЯТ ЧОВЕК НЯКОИ ПОРАДИ НЕБРЕЖНОСТ И ПРОЧИЕ ЗАКОНА КАК ГО ТАЛКУВА ?ИЛИ ПАК ВСИЧКИ ЗАКОНИ СА СРЕЩУ ПАЦИЕНТА И ПОТРЕБИТЕЛЯТ
46
1
 
8
 
! Отговори
АК-74 преди 11 години
За убийство дават 4 години така че......., ако това е целта Ваньо Шарков успя - молодец.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много привилегировани групи станаха в това общество деее! Всъшност защо всички закони в България защитават престъпниците!
44
3
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
а теб кога ще видя да се хванеш за палците и хубаво да се разтвориш?
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И каква е гаранцията че сега доктора дето му плащам заплатата няма да я кара съвсем през пръсти мисля да мина към здравно неосигурените.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересна простотия! Значи ако близък на починал убие в гнева си лекар, то може да получи по-ниска присъда, защото е в състояние на афект! Всъщност кога ще има отделни текстове за стругарите, земеделците, учителите и т.н.!
41
1
 
5
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Не вярвам да проработи ефективно, като зная правосъдната ни система колко мудно и избирателно работи от една страна и защитата, с която се ползват най-многобройните нарушители - ***. Така че, нищо, да прибавят още един закон, за да се отчита дейност, но се оказва малко излишен и няма да се прилага на практика. Е, ще има някой тук-таме осъден, колкото да не е без хич, дето се казва.
40
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 11 години
До АнонименА както се е случвало да си заведеш жената да ражда и ти я върнат починала от неграмотнос па се и защитават един друг, или детето ти е болно и никой не му обръща внимание щото немаш пари за дарение, а те пак се защитават взаимно тогава кво да се прави не е оправдано да чакаш развитие сабо бой.
39
1
 
2
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Че то и сега има затвро за педофилия, изнасилвания,убийство, нансяне на тжки телесни повреди, но отва не пречи на вечно-социално-слабите-и-дикримирани да си правят тези неща бензаказно.. поне не се излагайте нали... пак щес е чудят после съдиите как да чупят пръсти да пуснат ***...
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де, ама някои си заслужават боя, сега остават само нощни смени и още нещо.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Закон ,за побой ,или нападение с/ъ----БЪЛГАРИН-----НЯМА !НЯМА И ДА ИМА ....в Бе-гетото!
36
2
 
5
 
! Отговори
ще те мачка валяка преди 11 години
За пътен инцидент над доктор колко е присъдата питам ?
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма по-справедлив закон от "око за око, зъб за зъб"
34
3
 
9
 
! Отговори
Somebody преди 11 години
А а с колко ще се наказва лекар, предизвикал смърт по непредпазливост при изпълнение на служебни задължения?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След ---ПОБОЙ ,от *** ,накой "биха" се оплакали ----лекарите ,след като *** са РАБОТНИЦИ ,-----------------на Бг-СЪДЕБНА СИСТЕМА !
32
0
 
13
 
! Отговори
пак аз преди 11 години
А какво да ги правим лекарите, когато при повикване на спешна помощ след нападение на ротвайлер над група деца и има нахапан младеж, попречил на кучето да нахапе децата и полицай спасил младежа от пастта на кучето и дошлата с линейката докторица не слиза даже от линейката ами вика "Е че к'во толкова е станало, що не дойдохте до бърза помощ пеша"?Въпроса ми е риторичен. Не отговаряйте моля ... съветите ви за бой над тази докторица вече са подсъдни - 15 години. Е няма такава държава.
31
4
 
4
 
! Отговори
циганин преди 11 години
Дреме ми на фара като не мога да набия доктора сега ще изнасиля жена му в краен случай бой на доктор 15 год изнасилване я ме фанат я не и ще лежа 2 години макс при добро поведение след 6 месеца съм на свобода ха ха ха.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИЩО И ---ПОЛОВИНА !Каквито и закони да се приемат ,..ЗА *** ЗАКОНИ ---НеМА!Побоищата са от ---Бг-***!А ЧЕСТИТО ,А МЕРСИ ,.....................поживем ,увидем !САМО в Бг!
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи- преди няколко дни осъдиха онзи 17 годишен ***- убиец на 13 годишно момче на 4 години затвор. А за бой на лекар- 15 години. Значи нещо малоумно става в тази държава. Като капак- Попова е против доживотния затвор...Значи- не ми го побира ума всичко това - не е нормално, не е справелдливо и не е в полза на доброто. Нека да 15 години , но ЗА ПОБОЙ - независимо дали е лекар, продавач, адвокат или чистач!!! И смъртна присъда за изключително тежките умишлени убийства
28
1
 
5
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Всички Тикви са под моя опека,я си ги кътам щот ми носят парици.Мат,риала да духа супата!