Ще се наложи ли втора редакция на Дянковия бюджет?

Тристранката подкрепи актуализацията, само КРИБ с резерви
Обновена: 15 авг 2013 14:34 | 15 авг 2013 13:47, Веселина Йорданова
67
Ще се наложи ли втора редакция на Дянковия бюджет?
Министрите Златанова, Чобанов и Адемов обсъждат актуализацията на бюджета. Снимка: БТА

Социалните партньори подкрепиха актуализацията на бюджета за 2013 година. Работодатели и синдикати обаче се усъмниха, че може да се наложи и втора редакция, защото парите, които ще се вземат, няма да стигнат и приходите няма да се съберат.

На двучасовото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество единствено от КРИБ изразиха резерви за необходимостта от актуализация на бюджета. С различни аргументи двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ и останалите три работодателски организации в съвета – БСК, БТПП и АИКБ, застанаха зад редакцията на основния финансов закон.

Представителите на управляващите – министрите Петър Чобанов и Хасан Адемов, отново защитиха предложенията на правителството.

Заради пропуски в събираемостта държавата чака от бизнеса 450 млн. лева деклариран, но невнесен в хазната ДДС. Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че се работи много активно по този въпрос, като се водят разговори с длъжниците и се търсят възможности в ускорени срокове парите да бъдат събрани. Някои суми вече събрахме в последните две-три седмици, уточни той. Въпросът е бил обсъждан и на съвещание на Националната агенция за приходите вчера.

Още по темата
Чобанов каза още, че ще бъдат търсени резерви във връзка с допълнителни искания за социални плащания. Всичко зависи от изпълнението на приходите и от успехите ни по отношение на оптимизация на разходите, за което усилията ни продължават, декларира финансовият министър.

Две организации категорично останаха на позициите си. КТ „Подкрепа“ за това, че по-голямо недоразумение от Дянков не е имало, КРИБ, че по-велик човек не е имало. Какво да се прави, всеки си вярва в някакъв Господ, обобщи президентът на синдиката Константин Тренчев. Да се надяваме, че няма да се наложи и втора актуализация, тъй като се изказаха обосновани съмнения, че и тези пари, които ще се вземат, може да не стигнат, допълни той.

Тренчев се надява всички страни да осъзнаят необходимостта от диалог „като най-модерна комуникация“ между групи с различни интереси. КНСБ и КТ „Подкрепа“ не коментираха частичното президентско вето на промените в Закона за държавния бюджет с аргумента, че не се месят в политически спорове и че говорят за числа.

Актуализацията на „Дянковския“ бюджет е необходима и неизбежна, и няма алтернатива, заяви по-рано на заседанието Тренчев. Синдикатите настояват за редакция, която да реши социалните проблеми и поискаха да има регистър какво дължи бизнесът на работещите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев посочи, че бюджетът не може да бъде изпълнен в този вид поради силно надценена приходна част и прогнозиран ръст на БВП, който няма да се случи.

„Смятаме, че и заложеният нов по-малък размер на приходите е също трудно постижим и ще изисква много напрегната работа в приходните администрации, която не трябва да доведе до административен произвол и до тормоз на компаниите и събиране на данък там, където може да се събере лесно, но не се дължи“, каза той. От Асоциацията на индустриалния капитал препоръчват разходите да бъдат разписани ясно, за да се отговори на обществените очаквания за прозрачност. Велев заяви, че новият дълг от 1 млрд. лева е необходим, за да попълни изтънелия фискален резерв.

Според него трябва да се търсят реформи и да се съкращават административните разходи и разходите в сферата на сигурността. Работодателите се противопоставиха на нов ръст на минималната работна  заплата тази година, както искат синдикатите. Велев се аргументира с това, че в последните две години тя се е увеличила с 40%.

Вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства заседанието на НСТС, изрази задоволство, че „най-накрая социалният диалог е възстановен“. Тя благодари на партньорите, че са се отзовали в почивния месец август за обсъждане на актуализацията на бюджета и посочи, че това е отговорен подход. Златанова се надява утре при обсъждане на актуализацията в пленарна зала депутатите да вземат „отговорно решение“.

Благодарности за възстановения социален диалог изказа и социалният министър Хасан Адемов. Социалните партньори отнеха един от аргументите на президента в неговото вето, като дадоха възможност тази важна дискусия да се състои, посочи той.

Рестарта на социалния диалог зарадва и работодателите. Васил Велев определи „поправката Янев“, която задължи бизнесът да подава имуществени декларации, като „противоконституционна, противоречаща на международните норми и позоряща страната ни“ и изрази удовлетворение от отпадането й.

След около час върнатите от президента Росен Плевнелиев ще бъдат обсъдени в бюджетната парламентарна комисия, а утре на извънредно заседание на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Logika преди 11 години
Нова или просто казано поредна втора актуализация на ДБ 2013 трябва да има защото ДБ е средство за харчене и забогатяване. Докато в развитите държави ДБ е средство за максимално усвояване и натрупване. Така в България винаги ще има недостиг на бюджетни средства. ДБ на България трябва да се реконструира за да може да възпроизвежда пари.
52
2
 
1
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 11 години
До bochko tikvetoТо Данчо си каза-Ако сега има избори герб ще ги спечели.- С което направо ви строши капачките на форумните драскачи.Това кво ще рече? -Знаем че народа не ни ще за това не искаме да има изботи та да ни го каже.Не сме легитимни а узорпираме властта както може.Всички мерки са да не дойде герб демек другите, конкурента та да сме ние.Благото на родината тука няма нищо общо.Колко хора зорлем направихте гербаджии само да ви гледат сариа като дойде бойко на бел кон.Февруати месец иде
51
3
 
6
 
! Отговори
sokrat62 преди 11 години
Аууу, какво толкова казах, че ми блъскате минуси бе ***, аз не съм фен на Янето, даже напротив ама поправката си беше на място, с махането и този парламент доказа каква яка борба води против олигарсите и колко мисли за социално слабите и пенсионерите
50
5
 
11
 
! Отговори
7 преди 11 години
Ще се наложи ако народната любов ви остави на власт-а сега да пресметнем на всеки три месеца по милиард,на година четири за четири години шестнадесет милиарда.Вземай народе чобанската тояга,че с нея и орехи се лесно брулят ,вземай докато е време......!!!!
49
6
 
8
 
! Отговори
en taro adun преди 11 години
До bochko tikvetoКой тук говори за ГЕРБ бе!? Писна ми да слушам за тоя ГЕРБ. Акцентът е върху оставката на правителството. ОСТАВКА!
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Синдикатите" са червени ***. Това са си старите профсъюзи, но с нови имена и с "нови" лидери с картончета в ДС. Вместо да вдигнат целия народ на национална стачка в подкрепа на протестиращите, те изтъргуват отношенията си с правителството и отново лидерите им са несменяеми.
47
7
 
9
 
! Отговори
sokrat62 преди 11 години
Тристранката подкрепи е па как да е иначе, БСП махна поправката Янев, сега и работодатели и синдикати са спокойни народа нема да може да види имотите на основните крадци, егати и държавата!!!, оставка бе *** и избори
46
10
 
8
 
! Отговори
BBC преди 11 години
До VAL789/#12/:Вие "Атакистите" сте "бита карта","ходещ труп",както се изразява антропологът,Александров!!Вашият "лидер Сидеров предаде българите на Станишев и Местан!Какво си се "разхленчил",нали имате възможност със "златен"глас,да диктувате и отстоявате вашите обещания,дори и да свалите правителството в петък!!Истината е,че на Сидеруглу не му пука за вас!Взима си паричките от Станишев и Доган за "подкрепата"на правителството и си ги харчи за разкош,а вие будалите още му вярвате!!
45
10
 
12
 
! Отговори
liana78 преди 11 години
Според мен е нужна щателно редакция на бюджета на Симеон Дянков с или без подкрепата на Росен Плевнелиев, ясно е, че той отказва съдействие , за да се върнат ГЕРБ на власт, но няма да му се получи.
44
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 11 години
Алооуу, синдикатите през 3-4 години изпълзявате от дупките като мишки за да си легитимирате някакво присъствие в обществения живот. И Вие сте като депутатите - жалки. Не може да бъдете гласът на работещите Ви членове, защото постоянно ги предавате.
43
11
 
11
 
! Отговори
val 789 преди 11 години
До 42 bariera_61Пак ти повтарям: Кажи къде правителството което защитаваш с такъв плам намести 4 милиарда от изтеглен заем,4 милиарда заем от фискалния резерв,2 милиарда от Здравната каса или ОБЩО:10 МИЛИАРДА ЛЕВА НАРОДНА ПАРА?????? А за връщането заема на фермерите,ако бяхте го направили щяхте да проглушите ушите на цяла България,особенно онзи,който казва все"АЗ"!!!!!!!!
42
3
 
5
 
! Отговори
- преди 11 години
До digidigiЕ дай сега още 8 милиарда да плащаме!Пфуй!Ама че прости хора
41
6
 
19
 
! Отговори
bariera_61 преди 11 години
Ако останат 4 г. на власт ще се наложи 10 редакции на бюджета! В Румъния като дойдоха на власт бившите комунисти преди 2 . за 0 време изтеглиха 30 млрд кредити и средната им заплата от 500 ? падна на 300 ? заради настъпилата инфлация! тук нещата отиват в същата посока,теглене на милиарди, повишаване на инфлацията, от там на и без това мизерното ни съществуване, народа ще плаща огромните лихви, въпреки че 90 % от заемите ще отидат в ръцете на Олигарсите! Но хак му е, като продължава да вярва на к
40
4
 
13
 
! Отговори
МВ преди 11 години
Какъв диалог само ? Събрали се да си чешат езиците. Темата с актуализацията на бюджета (основно засъбираемостта на приходите и социалните разходи свързани с бюджета) не са работа на синдикатите и работодателите. И сега като се прегърнаха, ние от плебса, които плащаме данъци трябва да си траем, защото тези, които ни "представляват" така решиха.
39
4
 
19
 
! Отговори
da преди 11 години
***, окрадохте държавата
38
8
 
17
 
! Отговори
bariera_61 преди 11 години
До 37 На 22.08.2013 трябва да се платят над 800 милиона лева взети като заем за фермерите февруари 2013Тия пари отдавна са върнати от ЕС и е погасен кредита! Лъжете като дърти *** и си мислите, че някой ви вярва! Да ама НЕ!А трябват 500 млн да се връщат на Париба банк, взети от Предишната Тройно крадлива коалиция за Белене! И други 300 млн взети пак от тях от бюджета без да имат това право, да не говорим че тия пари са взети без да имаме договор за строеж на Белене т.е. извършено е пре
37
1
 
13
 
! Отговори
БУДА-ла преди 11 години
- Хора, престанете да приемате Партиите като "Спасителя", който ще ви "оправи"! Това са просто Фирми, които продават Лъжи, Надежди и Илюзии... На тях малко им пука за вас. Малко, защото е дотолкова, доколкото да пуснете бюлетината за тях... Всяка продадена бюлетина им носи 12 лв субсидия, извън заплатата. Доста наивно е да вярваш още, че в България, в 21 век, Партиите са различни?!... И 100 избори да правите - Най-Главната партия е Икономическата Изгода - т.е. Парите!!! $$$ - Събудете Илюзията!
36
2
 
10
 
! Отговори
Димитър Русев преди 11 години
Все пак, ДС не би позволила синдикатите да не са под неин контрол. Затова и целият преход бе така режисиран, с активното участие на т.н. "синдикати", единият оглавяван от доктора Тренчев, който доколкото ми е известно се е подвизавал под кодовото име Павлов
35
1
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 11 години
До ДалиА има ли някои, които не са в олигархични кръгове. Прочети добре какво съм писала,не е заяждане.Това е наследство от 23 години насам и не са само ГЕРБ виновни,всички трябва да си понесат отговорността.Просто е - да се каже просто и ясно за какво ще похарчат парите от заема.Не само да си играем на политика .
34
7
 
20
 
! Отговори
sokrat62 преди 11 години
до 36електората не е неграмотен, просто беше отчаян и подведен от БСП затова почти 50% от гласоподавателите не гласуваха, други 20% гласували нямат представителство в парламента защото техните формации не прескочиха 4% бариера, от оставащите 30% - 15% гласувахме за ГЕРБ проста аритметика, затова Данчо ментата му треперят мартинките като чуе оставка!!!