Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ

Политолози очакват мръсна компроматна война по време на кампанията
338
Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Предстои остра и мръсна компроматна война по време на кампанията за избори за евродепутати, която няма да има нищо общо с Брюксел, а ще доминира изцяло и само националният контекст. Политическото напрежение, което се регистрира през януари, само ще се покачва. Този анализ направи политологът Димитър Ганев по време на дискусия за политическата обстановка в първия месец на годината, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Според него евроизборите ще са ключовото събитие за годината, защото ще дадат отговор на въпроса в крайна сметка има ли настоящата власт легитимността да управлява.

Ако БСП има мнозинството на тези избори, това ще отслаби натиска върху нея, но в същото време заявката на АБВ да има своя листа намалява шансовете на Столетницита.

За ГЕРБ пък вотът за ЕП през май е важен, защото победата им би усилила натиска върху управляващите и ще даде възможност на лидера на партията Бойко Борисов да каже, че е бил БСП за кой ли път, смята политологът.

В същото време и за малките формации изборите са от съществено значение. Ако се представят добре, Реформаторският блок и партията на Николай Бареков „България без цензура” ще докажат, че наистина имат доверие на част от гласоподавателите.

Според политолога Първан Симеонов състезанието ще е на живот и смърт между БСП и ГЕРБ, а сега изглежда, че силите им са почти изравнени.

Другото състезание ще е между Реформаторите, „България без цензура”, НФСБ и АБВ. Всички те трябва да се радват и на един евродепутат, коментира той. Според него обаче, ако АБВ няма евродепутат, това ще е краят на политическата кариера на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Политолозите са убедени, че ДПС ще е политическата сила, която ще покаже устойчивост в резултатите и на предстоящия вот.

Според Първан Симеонов Реформаторският блок трябва да се подготви за маратонско бягане, защото изборите са скоро, а пред тях има препятствия.

Заявката им за общи действия с ГЕРБ разделя симпатизантите им. Другият им проблем е отношението на членовете на отделните партии към обединението, защото и тук са разединени, уточни той.

Първан Симеонов предупреди, че е възможно „Атака” да няма нито един евродепутат и дори и в следващия национален парламент, защото губи доверие.

В същото време ВМРО пък може да се окаже фактор за минаване на бариерата за влизане в парламента на „България без цензура”, посочи политологът.

България е в криза, но през януари се вижда още по-ясно - има криза вляво, вдясно, в центъра, обобщи проф. Петър-Емил Митев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
16
 
! Отговори
до 179 преди 10 години
аз да не съм Моника че да гласувам за станишевне съм толкова .................
137
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По добре Борисов отколкото БСП и ***!!!
136
6
 
10
 
! Отговори
до 179 преди 10 години
ще гласувам за който си искам-За борисовза турчин и за станишев не искам
135
5
 
16
 
! Отговори
ДО 179 преди 10 години
ТИ ЩЕ МИ КАЖЕШ ЗА КОЙ ДА ГЛАСУВАМ ?за Борисов -да
134
2
 
18
 
! Отговори
Ук преди 10 години
До БУРЕНЛИЕВ; А Станишев ни го натресоха *** и пенсионерите!
133
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гея без бея е никой. Дори и симпатизанти му докара бея. Абв ще спечели повече от бсп.
132
12
 
2
 
! Отговори
Буренлиев преди 10 години
До до анинимката #179Ми докато гласуваш за тези, които са ти по-симпатични по снимките това ще е положението в България. Гласува се не за симпатични, а за можещи.Впрочем, Боко ни го натресоха за премиер точно жените в България ... е и таксиджиите.
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5 до 10год.още ще въртим в омагьосан кръг,докато не ни уврат дебелите тикви и не се обединим срещу беззаконието и несправедливостта и дотогава все така,а може би и по-зле..доста отдавна сме на тая шейна
130
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Електоратът на БСП.*** краде от червена бабичка.По думите й в селцето живеят предимно пенсионери.Тя разказа, че хората са потресени, след като 82-годишната Христина Дялкова беше завързана от двама апаши, ограбена, а след това крадците най-нагло седнали да вечерят от наденицата
129
4
 
6
 
! Отговори
Ахмет преди 10 години
Бате Бойко, жив и здрав да си, баце, братко!Миналата година това с ОП човешки ресурси много добре го измисли, бате Бойко!!!!Ние, *** от Пазарджик сме плътно до теб и другарката Цецка, таз година пак да дадеш, бате Бойко, Афуан, Афуан, Аллаху Акбар !!!
128
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев докато се прави на падар и ни пази от Борисов няма да постигне нищо.
127
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И понеже опорните точки показват че всички мразят герб, герб отново ще спечелят изборите.
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждам че десните дефлоратори няма да постигнат нищо и на тези избори.
125
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най ми е кеф че тъпите сидерасти изживяха своите 5 минути слава и умряха като *** до като ни пазеха от герб.
124
9
 
6
 
! Отговори
хирургът преди 10 години
Вижте,вижте горе тези двамата!Тези двамата са ръководителтие на двете най-големи нео-комустически партии в България!Те много добре са разбрали да ни разделят на червени и сини!Но ние интелигентните благородни Българи,малцинство,знаем,че комунистите не идват от Русия!Те идват от Европа.Болшевишките милиции начело с Бронщайн(Троцки) бяха финансирани от Ротшилд,Шиф и масоните за да окупират Русия и да насадят КомунизъмСега те ви оплитат мозъците с тези 'комунисти' итотално незнаете кой кой е
123
6
 
10
 
! Отговори
Опсс преди 10 години
Не отписвайте абв. Ще има голями изненади. Първанов за разлика от борисов подготвен на номерата на манолова и гея.
122
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тук само червените кхмери вадят компромати време е и герб да отговорят със същото. Дс мели наред а от сараите доволно потриват раце.
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За купуването на земя ли - тия двамата от снимките ще ни продадат барабар със земята.Но що да се занимаваме с хомосексуалисти...
120
5
 
7
 
! Отговори
memberls преди 10 години
Битката е между ДПС и ГЕРБ.БСП от години не управляват страната те просто служат за проводник на *** от ДПС които управляват чрез тях за да не избухне гражданска война.
119
4
 
12
 
! Отговори
ек преди 10 години
Моника чисти предизборно имидж, връща пари на Европейския парламент...цитат.