Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ

Политолози очакват мръсна компроматна война по време на кампанията
338
Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Предстои остра и мръсна компроматна война по време на кампанията за избори за евродепутати, която няма да има нищо общо с Брюксел, а ще доминира изцяло и само националният контекст. Политическото напрежение, което се регистрира през януари, само ще се покачва. Този анализ направи политологът Димитър Ганев по време на дискусия за политическата обстановка в първия месец на годината, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Според него евроизборите ще са ключовото събитие за годината, защото ще дадат отговор на въпроса в крайна сметка има ли настоящата власт легитимността да управлява.

Ако БСП има мнозинството на тези избори, това ще отслаби натиска върху нея, но в същото време заявката на АБВ да има своя листа намалява шансовете на Столетницита.

За ГЕРБ пък вотът за ЕП през май е важен, защото победата им би усилила натиска върху управляващите и ще даде възможност на лидера на партията Бойко Борисов да каже, че е бил БСП за кой ли път, смята политологът.

В същото време и за малките формации изборите са от съществено значение. Ако се представят добре, Реформаторският блок и партията на Николай Бареков „България без цензура” ще докажат, че наистина имат доверие на част от гласоподавателите.

Според политолога Първан Симеонов състезанието ще е на живот и смърт между БСП и ГЕРБ, а сега изглежда, че силите им са почти изравнени.

Другото състезание ще е между Реформаторите, „България без цензура”, НФСБ и АБВ. Всички те трябва да се радват и на един евродепутат, коментира той. Според него обаче, ако АБВ няма евродепутат, това ще е краят на политическата кариера на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Политолозите са убедени, че ДПС ще е политическата сила, която ще покаже устойчивост в резултатите и на предстоящия вот.

Според Първан Симеонов Реформаторският блок трябва да се подготви за маратонско бягане, защото изборите са скоро, а пред тях има препятствия.

Заявката им за общи действия с ГЕРБ разделя симпатизантите им. Другият им проблем е отношението на членовете на отделните партии към обединението, защото и тук са разединени, уточни той.

Първан Симеонов предупреди, че е възможно „Атака” да няма нито един евродепутат и дори и в следващия национален парламент, защото губи доверие.

В същото време ВМРО пък може да се окаже фактор за минаване на бариерата за влизане в парламента на „България без цензура”, посочи политологът.

България е в криза, но през януари се вижда още по-ясно - има криза вляво, вдясно, в центъра, обобщи проф. Петър-Емил Митев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Резултатът ще е приблизително равен, кой ще е с 1-2 % отгоре не мисля, че е от голямо значение. България никога не е била толкова разделена и това е важното. Като цяло ни чакат още доста нестабилни години с протести, окупации и т.н. който и да печели следващите избори. И така докато не се появи някой нов месия за 4 години и после пак така и т.н.
117
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само БСП!
116
1
 
6
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
За отмяната на мораториума за купуване на българска земя от чужденци - нито дума
115
7
 
18
 
! Отговори
Йацко преди 10 години
комунистите пак ще ядат бой на избори
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой може да очаква компромати?? :D
113
1
 
1
 
! Отговори
gunio преди 10 години
Za pari li ?
112
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господи, разкарай мазниците от по-горните снимки от живота ни!Моля те!С тях и разкарай и всички клонинги на БКП-то, дето ни ги натресоха!За да не имигрират децата ни!За да не имигрираме и ние!За да не се мотаят във властта Пеевски &...
111
5
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
на Гошо *** -Кога Сидеров ще увеличи заплатите и пенсиите? Отговор- много си *** за да вдигне пенсиите и заплатите трябва той да управлява България не БСП решенията се взимат от комунистите и турците не от него той просто предлага неща който другите никога не се предлагали и няма да предложат ама ти като си *** гербаджия или комунист винаги ще седим с малки заплати и пенсии
110
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хвани единия,удари другия
109
2
 
6
 
! Отговори
данъчна декларация преди 10 години
Гражданинът с фамилно име Минчев остроумно е посочил в колоната: Лица, издържани от декларатора правителство, парламент, президент, държавни и местни чиновници и няколко стотин хиляди ***!....БЕЗ ДА БРОИМ РОДНИНИТЕ...
108
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мръсната гербераска мутра неграмотния пожарникар Борисов е политически труп!
107
3
 
13
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
Ей тия искат да ликвидират България, ама Не, България я е имало, има я и ще я има на пук на всички, България над всичко, Бог с нами братя и сестри! Да устоим до края братя, наградата на небесата е неземно по-голяма от това което е тук на Земята, затова стойте крепко в Христа братя и сестри!
106
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП умира
105
7
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
От партия "Атака" са внесли предложение за промени в Закона за ДДС. От партията искат ставката за ДДС на храните, произведени у нас, да бъде намалена на 10 процента, пише в. "Банкер".Прочети повече на: ***.bg/news/
104
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб умира.
103
3
 
3
 
! Отговори
DS преди 10 години
Очаквам всички партии да предложат ДСта или техни млади роднини за депутати. ***, гласувайте!
102
4
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 10 години
***,слепецо ,а какъв беше края на любимия ти стамболов в ковчега го взривиха,наследството му се затри,семето му изчезна,айде да си припомним,че тия глави са били на българи,а ти какъв си бе-костовист,бойковист-че те силно мразят целия народ и ако такива като теб подръжници ги докарат на власт,аушвиц ще бъде като пионерски лагер в сравнение с това което ще направят тези демони,престанете да се гушкате с протестанти,католици и сектанти,а да мразите другите православни,та така василев -неграмот
101
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари Кутевци, искам пълна мобилизация и денонощни дежурства. Пици и айрян няма да пожалим.
100
6
 
3
 
! Отговори
тикво,тикво преди 10 години
правиш се на умряла лисица,правиш се на *** и необразован за да те харесват гейчетата и кифлите,фолкитата и простаците,а всъщност си образован,с научна степен,но разработката ти е калпава,кажи си колко ти платиха да скапеш народа,пишеш до ректора на СУ,че народа протестирал,ти ,ако пак се докопаш до властта тогава ще видиш стачки,България,Европа ще ти отеснеят мутро,ще ми казваш какво направил герб ,с чий пари бе простако-с парите от бюджета,с парите на всички нас-бял ден да не видиш ,ти и нас
99
4
 
7
 
! Отговори
медиум преди 10 години
какво си мислят лицата от снимката ?Единия - ееее, пак ще го шамаря....Другия - по-добре бит , отколкото гладен