Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ

Политолози очакват мръсна компроматна война по време на кампанията
338
Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Предстои остра и мръсна компроматна война по време на кампанията за избори за евродепутати, която няма да има нищо общо с Брюксел, а ще доминира изцяло и само националният контекст. Политическото напрежение, което се регистрира през януари, само ще се покачва. Този анализ направи политологът Димитър Ганев по време на дискусия за политическата обстановка в първия месец на годината, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Според него евроизборите ще са ключовото събитие за годината, защото ще дадат отговор на въпроса в крайна сметка има ли настоящата власт легитимността да управлява.

Ако БСП има мнозинството на тези избори, това ще отслаби натиска върху нея, но в същото време заявката на АБВ да има своя листа намалява шансовете на Столетницита.

За ГЕРБ пък вотът за ЕП през май е важен, защото победата им би усилила натиска върху управляващите и ще даде възможност на лидера на партията Бойко Борисов да каже, че е бил БСП за кой ли път, смята политологът.

В същото време и за малките формации изборите са от съществено значение. Ако се представят добре, Реформаторският блок и партията на Николай Бареков „България без цензура” ще докажат, че наистина имат доверие на част от гласоподавателите.

Според политолога Първан Симеонов състезанието ще е на живот и смърт между БСП и ГЕРБ, а сега изглежда, че силите им са почти изравнени.

Другото състезание ще е между Реформаторите, „България без цензура”, НФСБ и АБВ. Всички те трябва да се радват и на един евродепутат, коментира той. Според него обаче, ако АБВ няма евродепутат, това ще е краят на политическата кариера на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Политолозите са убедени, че ДПС ще е политическата сила, която ще покаже устойчивост в резултатите и на предстоящия вот.

Според Първан Симеонов Реформаторският блок трябва да се подготви за маратонско бягане, защото изборите са скоро, а пред тях има препятствия.

Заявката им за общи действия с ГЕРБ разделя симпатизантите им. Другият им проблем е отношението на членовете на отделните партии към обединението, защото и тук са разединени, уточни той.

Първан Симеонов предупреди, че е възможно „Атака” да няма нито един евродепутат и дори и в следващия национален парламент, защото губи доверие.

В същото време ВМРО пък може да се окаже фактор за минаване на бариерата за влизане в парламента на „България без цензура”, посочи политологът.

България е в криза, но през януари се вижда още по-ясно - има криза вляво, вдясно, в центъра, обобщи проф. Петър-Емил Митев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
12
 
12
 
! Отговори
оператор преди 10 години
За да проверите вашата сметка натиснете 1. За връзка с оператор натиснете 2. За връзка с Цветан Цветанов няма нужда да натискате нищо
157
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Джеймс Бонд и Сергей се срещат в един клуб:-Аз съм Бонд Джеймс Бонд.-Аз съм гей Сергей
156
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СерГей Станишев отива в аптека:- Добър ден, един Трибестан, моля!- Ще вдигаме самолета, а?- А, не, ще се возим!
155
5
 
10
 
! Отговори
глас от народа преди 10 години
Размишлявам за Българския характер. През СВ САЩ изпращат $11.3 ($146.9) млрд военна помощ на СССР. Войната свърши на 9 Май 1945 и 25 Юни 1950 г Руснаците мече бяха фактически във война със доскорошните си балгодетели.На другия край ние вече 130 години сме благодални на "освободителите" колкото и "освобождението" да е спорно.Първанов направи това *** от един хаймана председател на най-голямата партия в България и сега той го изключва от същата тази партия. Остава да видим епилога.
154
1
 
0
 
! Отговори
ДО 200 преди 10 години
КОЕ ПРЕДАВАНЕ ?
153
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ББ и ЦЦ отишли на сафари в Африка. Преди да се приберат, ЦЦ получил информация, че се готви атентат срещу тях по пътя на връщане. Затова заместили ББ с един корав *** и тъй като не намерили двойник на ЦЦ, остригали едно шимпанзе и го качали на самолета.На летището в София Цецка Цачева посрещнала самолета. Като видяла да слизат *** и ***, тя се обърнала към ***:- Леле, г-н Борисов, колко сте почернял. Ако не беше Цецо, нямаше да ви позная!
152
6
 
12
 
! Отговори
1234 преди 10 години
Абе, *** , като дезертира в Европа Момата , кой ще изберете да ви води ? Май , Мая , а? Е, тогава ще падне голям смех ! Пак ще има цепене , ха-ха-ха ! Голем смех !!!!
151
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
номер 179 е дърт кумунист и обижда млада дама така си знаете вие -по селската да я карате
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СидероF бръкна в *** на герб и като видя какво е направил, си облизал пръстите от кеф!
149
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите не са измислили дори едно значимо нещо за човечеството. Не стават за нищо. Когато германците са се занимавали с електромобили преди 120 години и са правели летящи чинии като Врил и Ханебу на антигравитационен принцип, пияния съветски болшевик е пасъл *** и е спал по кочините с прасетата. Имал е само петолъчки , сърпове и чукове в облъчената с комунизъм празна тиква.
148
6
 
13
 
! Отговори
ДО179 преди 10 години
гледам снимката и вече напълно съм убедена, че харесвам повече Бойко ще гласувам за него ГОЛЯМ ПИЧ!!!!!!----------------------------------------------------------------------------------------Ковро!!! Ковро нещастна, блондирана, мършав ***!!!То не се гласува за това кой ти хареса, кой ти влиза по-безлезнено в ***!!!!----------------------------179 АЗ ПЪРВО ХАРЕСВАМ БОРИСОВ КАТО ПОЛИТИК А ТИ НАКЪДЕ ЗАОРА СИ Е ТВОЯ РАБОТАмръсно подсъзнание
147
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стреляйте на месо братя.
146
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунизма е тотално провален в световен мащаб както електората му. Безработни , бездарни , неспособни и мързеливи търтеи. За нищо не стават.
145
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен Сидеров за нас е съветско знамеВолен Сидеров за нас е комунистСидеров за нас е петолъчкаТой за нас е пудел, фикусЗа Пуделий, мили братяВсичко ние ще дадемТой ни носи болшевизмаТой е силен корен, плевелС теб сме, Пуделий!
144
8
 
15
 
! Отговори
до UK преди 10 години
'*** червени ***!!!!!! Бойко отново ще спечели, за пореден път!'Ако е така, както 'спечели' последните избори все така да му върви.
143
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
който го мързи пари няма да има
142
15
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ УМРЯ ! преди 10 години
Тука един гербераст се пъни да навакса с коментари , но няма смисъл ! Магазина за билютини в Костинброд затвори , КРАЙ ГЕРБ УМРЯ !
141
6
 
2
 
! Отговори
Буренлиев преди 10 години
До Ук Дааа, *** ама друг път. *** гласуват за Боко щото той черпи.Виж Плевнелиев аз ви го докарах. Лично. За да има още един с който да се гордеете.
140
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако в България всички мъже бяха като Борисов умни ,работливи ,хитри ,всички жени щяха да са като Цветелина Бориславова , щяха жените ви да са щастливи
139
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 глас за ГЕРБ = 1 УМРЯЛ КОМУНИСТ; 1 глас за БСП = *** !