Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ

Политолози очакват мръсна компроматна война по време на кампанията
338
Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Предстои остра и мръсна компроматна война по време на кампанията за избори за евродепутати, която няма да има нищо общо с Брюксел, а ще доминира изцяло и само националният контекст. Политическото напрежение, което се регистрира през януари, само ще се покачва. Този анализ направи политологът Димитър Ганев по време на дискусия за политическата обстановка в първия месец на годината, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Според него евроизборите ще са ключовото събитие за годината, защото ще дадат отговор на въпроса в крайна сметка има ли настоящата власт легитимността да управлява.

Ако БСП има мнозинството на тези избори, това ще отслаби натиска върху нея, но в същото време заявката на АБВ да има своя листа намалява шансовете на Столетницита.

За ГЕРБ пък вотът за ЕП през май е важен, защото победата им би усилила натиска върху управляващите и ще даде възможност на лидера на партията Бойко Борисов да каже, че е бил БСП за кой ли път, смята политологът.

В същото време и за малките формации изборите са от съществено значение. Ако се представят добре, Реформаторският блок и партията на Николай Бареков „България без цензура” ще докажат, че наистина имат доверие на част от гласоподавателите.

Според политолога Първан Симеонов състезанието ще е на живот и смърт между БСП и ГЕРБ, а сега изглежда, че силите им са почти изравнени.

Другото състезание ще е между Реформаторите, „България без цензура”, НФСБ и АБВ. Всички те трябва да се радват и на един евродепутат, коментира той. Според него обаче, ако АБВ няма евродепутат, това ще е краят на политическата кариера на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Политолозите са убедени, че ДПС ще е политическата сила, която ще покаже устойчивост в резултатите и на предстоящия вот.

Според Първан Симеонов Реформаторският блок трябва да се подготви за маратонско бягане, защото изборите са скоро, а пред тях има препятствия.

Заявката им за общи действия с ГЕРБ разделя симпатизантите им. Другият им проблем е отношението на членовете на отделните партии към обединението, защото и тук са разединени, уточни той.

Първан Симеонов предупреди, че е възможно „Атака” да няма нито един евродепутат и дори и в следващия национален парламент, защото губи доверие.

В същото време ВМРО пък може да се окаже фактор за минаване на бариерата за влизане в парламента на „България без цензура”, посочи политологът.

България е в криза, но през януари се вижда още по-ясно - има криза вляво, вдясно, в центъра, обобщи проф. Петър-Емил Митев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Битка за пари, за многооо пари и влияние. А простия български човечец да се мъчи по външните *** без канализация и даже вода в къщата си. "Велики" ББ "благодарим ти" че ни направи пътища, по които да движим с очуканите си каруци и дръгливи кранти. Много ни е кеф да прокараме пътека с катърски фекалии по построените от тебе естакади. И на теб Станишефф "благодарим". Твоята партия докара в краварските ни коптори телевизията и телефоните, защото "страшно" беше преди Девети. Бийте се предатели!
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 109Не орел,а Плешив,дебел лешояд !
76
3
 
3
 
! Отговори
ДО ИВАН 92 преди 10 години
ВАНЬООО,ВАНЬО, избираме управници на държавата -не сме на конкурс за миски. В ЕК им гледат морала,интелекта и неоцапаното име - не хубостта . Ако съдим по външния вид........ВАНЬООО МАМИН....
75
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЙДЕЕЕ ПЛАТЕНИТЕ ПОЗИТАНСКИ ДРАСКАЧИ-МЕКЕРЕТА...ЗАКЪСНЯВАТЕ С МИНУСИТЕ
74
6
 
0
 
! Отговори
преди 10 години
Niama li da sprete da ni zanimavate s gerbove i bsp-ta.
73
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО СРАВНЯВАТЕ ЧЕРВЕЯ СТАНИШЕВ С ТИТАНА БОРИСОВ.
72
6
 
14
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Аз все пак искам да зная, за вас Станишеви , човешкия живот ценност ли е или не?
71
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори и да докажат, че Бойко закусва с малки дечица, никой в тази държава вече няма да гласува за гнидата Стамишев!
70
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом като червената *** изпада в див ужас и истерия само като види Бойко Борисов си мисля че това е най-правилния избор на следващите избори. Аз ще гласувам за ГЕРБ както и моето семейство.
69
9
 
6
 
! Отговори
И двамата са преди 10 години
Комунисти-единия бивш,другия настоящ.Първия гледа към ЕВРОПА,другия към СССР.2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ СА НА ЗАПАД,нито един в Азиатския путински съюз.За кога ще гласуваме,за БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ или за мракобесното червено минало.
68
1
 
3
 
! Отговори
EMIGRANT 07 преди 10 години
I Gocpod ne moje da cpasi BG,neveroiatni proctaci i zlovee6ti 5-6 komunicii ocmardavat komentariite v foruma.Boje kakvi idoti ima o6te v BG.Dobre 4e napucnax predi 30 god.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BELENE tam vi e mjastoto v zatvora, za dvamata ama pylna podigravka s byl. narod.
66
5
 
19
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Станишев ти чувстваш ли се като господар на човешкия род, след като тетко ти им е вземал животица?
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е така както се пънете ,че сте велики и че ще изберете най-доброто е така пак ще се разочаровате после нещата в българия се повтарят не виждате ли
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иване комунист ако обвинява в комунизъм какъв е ? Каква диагноза дават лекарите за такова нещо ? :))) БСП ( БКП ) столетницата да говори за партийни секретари мале мале
63
4
 
4
 
! Отговори
Станишев преди 10 години
Да бе да, трепал е хора като ***! Ама то какво тук значи тук някаква си личност?
62
7
 
7
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Пуснете Канал 1 и вижте спора между Мая Манолова и Бившия партиен секретар на БКП в Плевен Цецка Цачева и си кажете мнението коя е по сексапилна?
61
7
 
6
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Но все пак, баща ти убивал ли е живи човешки същества?
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като гледам народа не иска да си оправи държавата -народа иска зрелища кво е това насъскване и озлобяване между вас ТАВА НЕ Е НОРМАЛНОВМЕСТО да размислите как наистина е било до сега, вие като освирепили бълвате злоба и ненависттака не се живее нормално
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ са истинските комунисти ! Кристалина Гергиева с рожденно име СТАЛИНКА ! Смятай колко надъхан комунист трябва да си , че да кръстиш собственото си дете СТАЛИНКА , само и само да се издигнеш в йерархията и да се подмажеш на БКП !!!!