Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ

Политолози очакват мръсна компроматна война по време на кампанията
338
Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Предстои остра и мръсна компроматна война по време на кампанията за избори за евродепутати, която няма да има нищо общо с Брюксел, а ще доминира изцяло и само националният контекст. Политическото напрежение, което се регистрира през януари, само ще се покачва. Този анализ направи политологът Димитър Ганев по време на дискусия за политическата обстановка в първия месец на годината, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Според него евроизборите ще са ключовото събитие за годината, защото ще дадат отговор на въпроса в крайна сметка има ли настоящата власт легитимността да управлява.

Ако БСП има мнозинството на тези избори, това ще отслаби натиска върху нея, но в същото време заявката на АБВ да има своя листа намалява шансовете на Столетницита.

За ГЕРБ пък вотът за ЕП през май е важен, защото победата им би усилила натиска върху управляващите и ще даде възможност на лидера на партията Бойко Борисов да каже, че е бил БСП за кой ли път, смята политологът.

В същото време и за малките формации изборите са от съществено значение. Ако се представят добре, Реформаторският блок и партията на Николай Бареков „България без цензура” ще докажат, че наистина имат доверие на част от гласоподавателите.

Според политолога Първан Симеонов състезанието ще е на живот и смърт между БСП и ГЕРБ, а сега изглежда, че силите им са почти изравнени.

Другото състезание ще е между Реформаторите, „България без цензура”, НФСБ и АБВ. Всички те трябва да се радват и на един евродепутат, коментира той. Според него обаче, ако АБВ няма евродепутат, това ще е краят на политическата кариера на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Политолозите са убедени, че ДПС ще е политическата сила, която ще покаже устойчивост в резултатите и на предстоящия вот.

Според Първан Симеонов Реформаторският блок трябва да се подготви за маратонско бягане, защото изборите са скоро, а пред тях има препятствия.

Заявката им за общи действия с ГЕРБ разделя симпатизантите им. Другият им проблем е отношението на членовете на отделните партии към обединението, защото и тук са разединени, уточни той.

Първан Симеонов предупреди, че е възможно „Атака” да няма нито един евродепутат и дори и в следващия национален парламент, защото губи доверие.

В същото време ВМРО пък може да се окаже фактор за минаване на бариерата за влизане в парламента на „България без цензура”, посочи политологът.

България е в криза, но през януари се вижда още по-ясно - има криза вляво, вдясно, в центъра, обобщи проф. Петър-Емил Митев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
9
 
12
 
! Отговори
домакин преди 10 години
"гласуваш за станишев - получаваш доган"гласуваш за борисов получаваш (ер)доган
97
3
 
17
 
! Отговори
другар преди 10 години
новата червена мъгла-бсп,дпс,барека,волен,евророма.......В България ще видим слънце на кукуво лято....на тази групичка електората им чака само пенсии,помощи,кабели......пари наготово - от къде - от нас -работещите.
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какви комунисти говорите.Комунизмът е идеология.Тия двамата на снимката не са никакви комунисти а най-обикновени алчни национални предатели,борят се за властта,не за да подобрят състоянието на Родината,а единствено за да крадат
95
12
 
16
 
! Отговори
АЗ ,СЪМ БЪЛГАРЧЕ.. преди 10 години
...И ГЛАСУВАМ САМО ЗА ГЕРБ И БОЙКО!НИКОГА ЗА МРЪСНИТЕ ЧЕНГЕТА И КОМУНИСТИ!/...нито за руските дупедавци от АБВ и Гоце/АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ--ЕВРОПЕЙЧЕ С ХАРАКТЕР!НЕ СЪМ ИБРИК НА ДОГАН И МЕСТАН!!
94
12
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
тия и двамата се подиграха с народа и 90%не са доволни и от двамата ,,,,,,,,има ли изход ДА да дадем шанса на неомърсените в политиката НО кои .......нека да дадем шанс на РЕФОРМАТОРИРЕ ......ни ако излезнат и те като МАНИПОЛАТОРИТЕ ,да се отеглят НЕЗАБАВНО ........Е ,,ОК''
93
14
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Соня Какъв стаж има Борисов ? Я моля ви се,той е бил слуга на бившата мафия,сега е слуга на другиго. Стажа,като бодигард на мутри и Т.Ж. не го смятаме за трудов а за мозъко-убиец. А ББ беше направен генерал при Станишев министър председател и Първанов президент.Е това хич не е съвпадение,ама хич Тия двамата,върви единия блъстни в другия.
92
6
 
10
 
! Отговори
АТАКА преди 10 години
Volen SiderovДнес пресконференцията, в която искаме отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй не беше отразена от БиТи Ви. Продуцентката Виктория Бехар решила, че това не е интересно на зрителите. Затрупайте я с есемеси, имейли и обаждания в знак на протест за цензурата, която налага!
91
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гласуваш за Тиквата, получаваш Пръмова, *** и деформаторите.
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До изборите ще се случат много неща и с голяма вероятност някой от снимките може и да не участва в тях.А злорадството което се чете по отношение и на двамата,доказва че "Не сме народ! Не сме народ, а ***, пак ще кажа и с това ще да свърша." 1875 г. Петко Р. Славейков
89
3
 
16
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Сташишев, сладичко ли е да вземаш човешко животче? Питай тейко си!
88
6
 
18
 
! Отговори
гост преди 10 години
гласуваш за станишев - получаваш доган .
87
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Компроматите ще са основно от БКП - ДС (БСП-ДПС-Атака). Бойко в повечето случаи говори само верни неща за червените.
86
1
 
8
 
! Отговори
Нац. Социалист преди 10 години
Питам кои от тези двамата другари е по -истински предан на комунизма....
85
16
 
12
 
! Отговори
антрикомунист преди 10 години
Никога за ГЕРБ,това са -най- закоравелите комунисти.
84
4
 
14
 
! Отговори
акуд преди 10 години
до кога Българите ще позволяват 6% роми, миллети от дпс да им определят политиката и кой ще харчи и за какво данъците на Бъллгарите
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BGБраво,е това е приказка на място. Тези който управляват те са скрити зад бушоните си,като тези двамата и който и да дойде на власт ще е все същото. Нужна ни е силна държава, но не може да се получи защото стратегическите отрасли който могат да я хранят са в ръцете на олигарсите. Държавата се е съсредоточила да плаща на полицията да пази олигарсите от народа. Няма преразпределение на богатството, ако има печалба тя се приватизира от богатите, ако има загуба тя се социализира на бедните.
82
3
 
8
 
! Отговори
BOIKO BUDEN ST. преди 10 години
SAMO BATE BOIKO-UTRE IZLIZAM DA OKUPIRAM
81
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ са истинските комунисти ! Кристалина Гергиева с рожденно име СТАЛИНКА ! Смятай колко надъхан комунист трябва да си , че да кръстиш собственото си дете СТАЛИНКА , само и само да се издигнеш в йерархията и да се подмажеш на БКП !!!!
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крамер срещу Крамер. А хората, хората кучета ги яли...
79
4
 
6
 
! Отговори
BG преди 10 години
TIKVA I SYSEL.....NAZNA4ENI OT OLIGARSITE KATO PROKOPIEV ...ZLATEV I BORISLAVOVA DA RABOTQT V TEHEN INTERES