НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова

"Мотивите са семпли и изсмукани от пръстите"
Обновена: 4 мар 2014 10:12 | 4 мар 2014 10:12, Анисия Иванова
154
НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова
Мая Манолова Архив: Булфото

Мотивите, подготвени от екипа на държавния глава по критиката на Изборния кодекс, са повече от семпли. Те са определено безпомощни. Това каза пред ТВ 7 зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Миналата седмица държавният глава върна за ново обсъждане Изборния кодекс. Мотивите са, че не са взети предвид исканията на хората за електронно гласуване. Критики има и за начина за сформиране на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Днес парламентът ще заседава извънредно върху ветото на президента, а по-рано през деня извънредно ще заседава и Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

Още по темата
Манолова прогнозира, че ветото на държавния глава ще бъде отхвърлено от депутатите и това може да стане още днес. Според Манолова мотивите изглеждат изсмукани от пръстите. „Това е вето заради самото вето”, отсече тя.

Изборният кодекс не е идеален, призна тя, но добави, че по мнение на Венецианската комисия, и на всички граждански организации, и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Зам.-председателят на НС смята, че кодексът е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти.

Манолова подчерта, че това е първият парламент, който приема толкова нисък праг на преференцията за предстоящия евровот през май. Според нея, ако избирателите пожелаят, те могат реално да пренаредят избирателната листа на всяка партия, ако повече от 5% гласуват за един от кандидатите в нея.

На въпрос защо няма мажоритарен вот, Манолова заяви, че той може да бъде разписан в текстовете по различен начин. Тя обясни, че е имало широка дискусия по темата, Изборният кодекс е съставен с широко гражданско участие и в процеса на дискусиите гражданските организации са осъзнали, че ако бъде приет, мажоритарният вот ще възпроизведе двуполюсния модел и само три партии ще влязат в следващия парламент – БСП, ГЕРБ и ДПС. Мажоритарността присъства по смел начин - с това че на предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, допълни депутатката.

„Това ли искат българските граждани? На предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, което не е направило друго правителство”, посочи още Манолова. По думите й всеки народен представител, който днес ще гласува ветото на президента, трябва да си даде сметка за това иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила.

Относно референдума Манолова заяви, че когато подписката влезе в НС с необходимия брой подписи, „ние ще  уважим това, което са поискали българските граждани“. За това, че проф. Георги Близнашки е един от инициаторите за подписката в подкрепа на референдума, Манолова допълни, че е очаквала той да прояви повече организационни умения при събиране на тези подписи. „ГЕРБ събира подписката на инициативния комитет“, убедена е тя.

Червената депутатка заяви още, че предложението за референдум относно задължителното гласуване е против конституционното право на гражданите и дори да бъде приет задължителният вот, може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

Тя не изключва възможността да подкрепи законопроекта "Чисти ръце", подготвен от "България без цензура", който независимите депутати ще внесат в НС, "ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
420 000 подписа за 20 дни значат по 21 000 подписа на ден. Оставяме настрана, че дори според самите организатори подписката реално е стартирала в средата на месеца, т.е. този великански резултат е постигнат не за 20, а реално за 10 дни. Оставяме го на страна и резюмираме, че те са излезли с маси на площада в същия ден, в който са обявили инициативата пред Парламента.
14
12
 
8
 
! Отговори
до Азе преди 10 години
То вие платените *** на Герб освен да направите положението като в Украйна друго няма да стане! Борисов е готов България да продаде ама да се върне! Точно война ни трябва сега каквито сме тантели, ние от една буря не можем да се оправим а камо ли нещо такова!До Борисов: Спри да клатиш държавата и бъди достойна опозиция! ***!
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Да започнем с математиката. Според калкулациите на приятелите на Близнашки би следвало на всяка тяхна масичка, която би следвало да са пръснали из страната, да се подписва по човек на всяка втора минута. Мислите ли, че е изпълнимо?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Инициативен комитет под председателството на проф. Близнашки уведоми на 6-ти февруари Народно събрание, че започва подписка за референдум с въпросите на президента. 20 дни по-късно, на 26-ти февруари, председателят на комитета обяви пред медиите, че са събрани 420 000 подписа.
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
С подписката за референдум по въпросите на Плевнелиев се извършва чутовна манипулация на общественото съзнание. Приятелският кръжок около проф. Георги Близнашки, освен че се яви като фасада на една чиста партийна инициатива на ГЕРБ, всъщност играе ролята на параван, зад който се случва едно срамно действие манипулиране и лъжа с подписката им за референдум.
10
2
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Епитетите, с които хората вече класифицират тази нагла и навсякъде пъхаща се бесепарка, вече 50-годишна , са "Онова ***" и "Онова Щурото". Според мен са напълно заслужени, защото общата й култура е почти на нулево ниво, домашно възпитание - никакво, обноски и маниер на общуване - като на селска ***. Кой я е избрал за член на НПС на БСП, кой я бута напред и с каква цел - остава само да се гадае. Сигурно я използат като "лошата стрина" , а вече и "лошата баба", защото тя сапика няма и се държи не като нормален човек, а като експонат от зоологическа градина.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Това обаче е чудесен, сигурен и безопасен начин да ги дразнят, защото хем като бял ден е ясно, че идеята няма да мине, хем така техните строени и инструктирани избиратели изглеждат по-читави от онези на политическия противник
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Нане настоява за промяна в законодателството не от закъснял алтруизъм, а най-вече от стремеж на Вуте да му е зле, макар че и двамата са еднакви шмекери по отношение на правилата. На това се дължи и промяната в мнението на настоящите адепти на идеята - ГЕРБ, които наскоро припознаха каузата, макар да са облагодетелствани от ниската избирателна активност - точно колкото и колегите си от ДПС и БСП.
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Уважаеми политици от Герб, положете усилия, напрегнете се малко, за да ни убедите да гласувам за вас доброволно, а не ми въвеждайте задължително гласуване, което е най-лесният начин да си измиете ръцете и да продължите с нищоправенето.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Всеки път, когато някой политик заговори за необходимостта от задължително гласуване, той на практика признава своето безсилие. Той все едно казва: Да, не съм достатъчно убедителен, за да ви накарам да отидете до урните, нямам смислени послания, нямам разумни идеи, нямам харизма, но пък притежавам властта да ви задължа да отидете да гласувате, въпреки че никак не ме харесвате
5
6
 
2
 
! Отговори
ДО 2 преди 10 години
за да сложиш бойко ли :)
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Цялостната политика ГЕРБ се провали. Политика на нищоправене и дърдорене, докато тече далаверата на мутромилиционерската шайка. Политика на репресии и преследване. Цвъ и Герб имаха една единствена политическа цел. Влизането в Шенген. Дори и нея не успяха да изпълнят, какво остава за нещо друго.
3
1
 
18
 
! Отговори
Momo преди 10 години
И аз съм убеден, че ще го бутне, но ен защото така трябва, а защото партията така е казала.В България така се коват законите, а депутатите са просто едни послушни овце, които гласуват както им каже партията.Това се отнася за всички партии без изключение!Никога българският депутат няма собствено мнение, а винаги отразява мнението на партията. СРАМ!
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
супер,а ние ще ви бутнем вас от власт!! Айде да видим кое повече боли!!
1
29
 
6
 
! Отговори
БСП преди 10 години
Давай Мая , мачкай бойковистите!!!!