НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова

"Мотивите са семпли и изсмукани от пръстите"
Обновена: 4 мар 2014 10:12 | 4 мар 2014 10:12, Анисия Иванова
154
НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова
Мая Манолова Архив: Булфото

Мотивите, подготвени от екипа на държавния глава по критиката на Изборния кодекс, са повече от семпли. Те са определено безпомощни. Това каза пред ТВ 7 зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Миналата седмица държавният глава върна за ново обсъждане Изборния кодекс. Мотивите са, че не са взети предвид исканията на хората за електронно гласуване. Критики има и за начина за сформиране на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Днес парламентът ще заседава извънредно върху ветото на президента, а по-рано през деня извънредно ще заседава и Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

Още по темата
Манолова прогнозира, че ветото на държавния глава ще бъде отхвърлено от депутатите и това може да стане още днес. Според Манолова мотивите изглеждат изсмукани от пръстите. „Това е вето заради самото вето”, отсече тя.

Изборният кодекс не е идеален, призна тя, но добави, че по мнение на Венецианската комисия, и на всички граждански организации, и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Зам.-председателят на НС смята, че кодексът е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти.

Манолова подчерта, че това е първият парламент, който приема толкова нисък праг на преференцията за предстоящия евровот през май. Според нея, ако избирателите пожелаят, те могат реално да пренаредят избирателната листа на всяка партия, ако повече от 5% гласуват за един от кандидатите в нея.

На въпрос защо няма мажоритарен вот, Манолова заяви, че той може да бъде разписан в текстовете по различен начин. Тя обясни, че е имало широка дискусия по темата, Изборният кодекс е съставен с широко гражданско участие и в процеса на дискусиите гражданските организации са осъзнали, че ако бъде приет, мажоритарният вот ще възпроизведе двуполюсния модел и само три партии ще влязат в следващия парламент – БСП, ГЕРБ и ДПС. Мажоритарността присъства по смел начин - с това че на предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, допълни депутатката.

„Това ли искат българските граждани? На предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, което не е направило друго правителство”, посочи още Манолова. По думите й всеки народен представител, който днес ще гласува ветото на президента, трябва да си даде сметка за това иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила.

Относно референдума Манолова заяви, че когато подписката влезе в НС с необходимия брой подписи, „ние ще  уважим това, което са поискали българските граждани“. За това, че проф. Георги Близнашки е един от инициаторите за подписката в подкрепа на референдума, Манолова допълни, че е очаквала той да прояви повече организационни умения при събиране на тези подписи. „ГЕРБ събира подписката на инициативния комитет“, убедена е тя.

Червената депутатка заяви още, че предложението за референдум относно задължителното гласуване е против конституционното право на гражданите и дори да бъде приет задължителният вот, може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

Тя не изключва възможността да подкрепи законопроекта "Чисти ръце", подготвен от "България без цензура", който независимите депутати ще внесат в НС, "ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС вече е поискало изучаването на ,,майчин ''език да става задължително.Тия от БСП и другите *** в парламента не се ли усещат, че както е тръгнало скоро може да поискат и автономно управление.
34
2
 
19
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Няма ли накрая да разберете че хората избират партий, а те от своя страна и по свое усмотрение слагат тия *** в НС!!!
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
45 GODINI IMAXME DIKTATURA NA PROLETARIATA A OT 25 GODINI SI IMAME DIKTATURA NA BSP OLIGARXIQTA .ZATRIXA BYLGARIQ BOG DA GI UBIE
32
25
 
3
 
! Отговори
виржиния преди 10 години
Браво Мая, не обръщай внимание на пошлите човечета , на които им плащат за да плюят цинизми в още по-пошлите сайтове! Нормалните и интелигентни хора добре разбират за какво се бориш и на изборите ще покажат, че са болшинство. Заплатените ще получат един истински звучен шамар. По-скоро, отколкото очакват!
31
2
 
23
 
! Отговори
Opa susa преди 10 години
От тази по-проста трудно може да се намери, щом тя е някакъв избранник, представете си колко са глупави тези, които са я избрали... Тежко на България
30
3
 
22
 
! Отговори
Shop преди 10 години
На тая *** трябва Местан патриотично да и го набута!!!
29
24
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Тоя умник президент поне да се беще допитал до жена си и да уточни за какво електронно гласуване става дума: - електронно прочитане на бюлетините; - електронно гласуване в избирателните секции; - електронно дистанционно гласуване (което си представят повечето от хората). По последното има две несъвместими изисквания: - системата трябва на всяка цена да знае, че гласува точно определена личност; имаща право на глас, т.е. абсолютна идентификация на гласувалия; - системата не трябва да знае как тази личност е гласувала, а гласът трябва да се зачисли към някоя от партиите.
28
3
 
37
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Народното събрание може да бутне ветото на Президента.А Народа може да бутне Народните избранници.
27
16
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
ЦВЕТАНОВ, БОРИСОВ, ПРЕЗИДЕНТ и т.н. ЛЕМУРИ, ПОЛАГАЛИ БЕЗБРОЙНО ПЪТИ КЛЕТВА ДА СПАЗВАТ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ. Поне туй да бяха запомнили. Продължението в името на НАРОДА, го разбрахме Гербер, който трепери за народа си, ЯВНО Е С ПАРКИНСОН
26
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая като я видя и една седмица не мога да мисля за секс.
25
1
 
14
 
! Отговори
габи преди 10 години
Насила хубост не става, както е казал народът. Направете така,че на изборите да тичаме и с радост да гласуваме за добрите политици. Останалото е издевателство над свободната воля. Откъде накъде ще гласувам за"най - малкото зло"? Че те до един са голямо зло! И що за наглост е да принудиш хората да си носят сами въжето, след като се каниш да ги бесиш още четири или н - броя години?
24
4
 
11
 
! Отговори
До 15 преди 10 години
Да точно война ни трябва най-сетне за да може накрая, който му е мила Русия да си фаща за там, който въжделее за "майка Тюркия" да заминава при нея, а който си мисли, че може да му се размине всеки път - да спре да мисли така един път за винаги. Това без ВОЙНА няма как да стане! Герб, мерб, бсп тия ония!? Всички пелтечите като футболни фенове - ваште-наще!? Докога? Още 25 години? Не мерси! Кажете кога ще ги изривате, че да си пускам отпуск.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 18Аз лично се подписах на Лъвов мост преди десетина дни.
22
1
 
13
 
! Отговори
Само Онова Грозното преди 10 години
Само че ще се наложи на снимката по-горе да й се направи малко ретуш: червени, сякаш с обляни с кръв зъби и т.нар. "червени очи" като на върколак! Е, ще си платя за услугата, ама снимката ще стане идеална като помощно средство! Онази снимка внучката, на 2 години, я намери и я скъса... После се хвалеше "Дядо, скъсах я тази баба АГА!"
21
2
 
12
 
! Отговори
Само Мая Тъпото! преди 10 години
Моля ви се, изчакайте до след обяд да я снимам тази 50 годишна шопкиня! Преди около 1,5 месеца бяхте направили много сполучливо попадение с нейна снимка! Даунлодвах я и вечерно време, когато внучката се лигавеше и не искаше да яде, с нея я плашех и тя веднага си ядеше попарата, крещейки "Махни я тази баба Ага"!!!" Тази снимка е маалко по-лоша за възпитателни цели, ама добре,че тази *** си е грозна, та и тя ще стане.
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Знам за успешни Европейски граждански инициативи знаете, при тях се искат 1 милион подписа от поне 7 европейски държави, които не могат да съберат не 400 000, не 300 000, не дори 100 000 подписа за 10 дни. В 500-милионна Европа. Докато техните колеги в 7-милионна България събират по подпис на всяка втора минута. Ако продължават с това темпо за 333 дни ще съберат подписите на всички граждани в страната. Аз не искам да ме манипулират и да лъжат най-нагло в очите на всички ни. А вие?
19
15
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Какво гарантира на всички онези хора, които живят в общини, контролирани от ГЕРБ, че кметовете не се възползват от личните данни на гражданите, за да се полагат фиктивни подписи за въпросния референдум? Какво гарантира, че кметовете на ГЕРБ не шарят из ромски махали да рекетират населението, както упорито чувам? Какво гарантира? Едно-единствено нещо. Честната дума на хора, които открито лъжат в броя на местата, на които събират подписи.
18
1
 
18
 
! Отговори
Леле ама грознааа!! преди 10 години
Тази жена къде се е кубнала, кои са родителите й, какво възпитание са й дали, един господ знае. Бива я да сее скандали, да пише "сигнали", заради които трябваше сега да е в затвора, ама тя е зам.председател на НС, да хули и обижда навсякъде, където има тази възможност и да разтурва семейства. Вижте й снимката и дори само от нея можете да съдите на прима виста що за екземпляр е..
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Обявен пункт на Лъвов мост пункт няма или е невидим. Обявен пункт на Патриарха и Витошка. Пункт няма или е невидим. Обявен пункт на Петте кьошета. Пункт няма или е невидим. Обявен пункт на площад Славейков. Пункт няма или е невидим. Обявен пункт на спирката на 280 пред УНСС. Пункт няма или е невидим. Обявен пункт пред търговски център на бул. Черни връх. Пункт няма или е невидим. Обявен пункт пред МОЛ на бул. Стамболийски. Пункт няма или е невидим. Десетки хора дни наред обикаляме да търсим невидимите пунктове. О, не се съмнявайте, те се появяват за малко, щракат се сочни снимки
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Броят на пунктовете, които самите членове на инициативния комитет са обявили, възлиза на точно 116. Изрично от тази сума съм премахнал пунктовете, обявени като офисите на ПП ГЕРБ по две причини събирането на подписи по офиси има своето място, но законодателят е предвидил като основен инструмент събирането по улици и площади, с което се търси видимост, търси се информираност на гражданите. И втората, далеч по-съществена причина е, че самите офиси не са изброени никъде. Просто пише офисите на ПП ГЕРБ в област еди-коя-си. Несериозно е, да ме прощавате. Затова броя само обявените от комитета