Уж всички искат референдум, ама май не съвсем!

Местан заподозря искащите референдум в неискреност
Обновена: 12 юни 2014 14:09 | 12 юни 2014 13:00, Веселина Йорданова
93
Уж всички искат референдум, ама май не съвсем!
Снимка: архив, БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан заподозря искащите референдум за изборните правила партии „във висока доза неискреност“.

Уж всички искат референдум, ама май не съвсем, коментира той.

Ако са искрени в тезата си парламентът да приеме решение за референдум и той да се проведе в законоустановените срокове, то би трябвало да бъдат така добри да направят елементарното, а именно да се осигури кворумът в пленарна зала, за да е възможно въобще разискването и вземането на това решение, обясни председателят на ДПС.

Най-вероятно референдум ще има, защото пред очите ми се разгръща едно много мило съгласие, каза още Местан.

Още по темата
Той съобщи, че за днес е подготвил много дълго изказване по въпроса, защото е важно да се чуе въобще принципната позиция за това, че при провеждането на допитване има акт на известно прехвърляне на отговорност от партиите върху суверена.

Ако взетото решение има задължителен характер, въпросът е чия е отговорността за последствията на взетото решение. Аз не искам референдумът да бъде заместител на политическата отговорност, а да бъде тържество на демокрацията, посочи той.

Местан изрази съжаление за проваленото днес заседание и уточни, че от ДПС са се регистрирали 31 от 36 депутати. Закъснях буквално със секунди за заседанието, за което се извинявам, подчерта той.

По думите му, имайки предвид въпросите за референдум, има необходимост от много сериозна разяснителна кампания.

По темата за задължителното гласуване той каза, че ако има проблем с представителността на партиите и на институциите, то вината за това е преди всичко на партиите и на институциите, че не са достатъчно адекватни, атрактивни, модерни.

Местан уточни, че не е цинична самата идея за задължителен вот, а прехвърлянето на вина от партиите за ниската представителност върху гражданите.

Според него това би била „фалшива представителност“, продукт на принудата върху свободната воля на българите.

Местан каза още, че през последните повече от 15 години българското общество е в постоянен режим на търсене на спасителни идеи, на месии.

Умората от месиите персони сега сякаш се трансформира в търсенето отново на месии, но вече под формата на спасителни идеи, коментира той и допълни, че в това била тежката заблуда.

Местан посочи, че пороците на политическата избирателна система са продукт на не дотам качествените партии, а не на избирателната система. Според него разочарованието щяло да бъде толкова по-силно, колкото по-високо били предварително нагнетените високи очаквания.

По думите му самата идея, че чрез реформа на избирателната система можем да реформираме политическата система като пряко, абсолютно неизбежно следствие, е доста проблематична.

Ако моделът на избирателната система бе панацея и мажоритарната система е панацеята, с която ще се излекува политическата система, би трябвало да са качествени само политическите системи, които стъпват на мажоритарната избирателна система, посочи Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
a преди 10 години
Каква оставка та ниъ сефте ва почваме...хахаха
79
1
 
3
 
! Отговори
SIA преди 10 години
Местане играят си на Партизани , ништо ново Тодор Живкови номера Модела работи безотказно
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ExtranjeroSTIGA VECHE SAS TIA OBIDI BE VAV BSICHKI STRANI NA CELIAT SVQT JIVEQT SMESENO NASELENIE ZASHTO SAMO TYK E TOLKOVA GOLIAMA DRAZGATA.NE VIJDATE LI KAK DOBRE SI OPRAVIA RABOTITE ..MESTAN.. NE RAZBRAXTE LI CHE TRQBVA DA STANE PREMIER NA TAZI DARJAVA PO YMEN OT NEGO NE VIJDAM.
77
2
 
4
 
! Отговори
zc преди 10 години
Павеле, ченге такова! Знаем, че искате да подмените въпросите на референдума и затова давате зор да е сега, когато сте мнозинство.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички не искат вас! Вие и еничарите сте обречени като комунистите. След като убихте бсп убихте и агентурата дпс.
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До mihailНе лъжа. Преди да, но вече много турци не гласуваме за ДПС. Виждаме, че те са мошеници. И ние започнахме да проглеждаме, не ни мислете за толкова глупави.
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех. Местане! Този път се задавихте от власт. Па БСП и писна да я изнудват и извиват ръцете. БСП мълчаха докато не платиха с изборния резултат. Хората ги отсвириха заради ДПС. Сега местане накъде? ГЕРБ не Ви искат, БСП също. Прегръдката Ви с Вас е смъртоносна, раждаща партии трупове-виж до де докарахте Станишев. Прекалихте, самозабравихте се. Време е да си платите. Замазване на положението е временно. Коалиция но с кого? Не Ви искат защото знаят каква цена ще платят. А не им се иска да я плащат.
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чета тука стигам до извода, че си заслужвате съдбата.Само Боко Мутрата, Цецо Пандизчията, Лудото Мони и Искрето Манекенката ще ви оправят вас ...
72
1
 
6
 
! Отговори
mihail преди 10 години
До 74 -лъжеш, всички турци гласуват за дпс.България никога няма да просперира докато има турци в тази страна.Занапред ще става по лошо
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗа ББ
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 74и за кого ще гласува матриала ако не е тайна
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм турчин и до последните избори винаги съм гласувал за ДПС, но вече ще ме хванат за ря...ния да гласувам за тях тези мошеници. И семейството ми няма да гласува за тях.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Павка, стига ръси мозъци защото ставаш смешен, анадъму?
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
арш към анадола ***.
66
3
 
10
 
! Отговори
да преди 10 години
Този път няма да ви мине комунистическо-турския номер. Всичко ще се реши при онзи, който го предложи - президента. Няма мърдане нещастници
65
1
 
12
 
! Отговори
дико преди 10 години
Даскале ,акъл от теб не искаме .Ходи си в Кърджали и се преподавай остави народа да си избира който желае но не и ДПС и БСП много сте алчни. Не можем да ви пъртим повече.
64
2
 
8
 
! Отговори
Бл.Благов преди 10 години
И от ДПС и от БСП/БКП/ са царе на демагогията и кьорфишеците! Много приказки и нищо съществено!Човек се уморява да ги слуша и дори да ги гледа толкова са мазни.
63
2
 
5
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Вижте всички са едно голямо зло но поне да гласуваме за по-малкото,че да не ни казва Местан как да живеем,защото ако ще продължаваме като тези 25 год. които минаха просто вече не се издържа.ДПС е регистрирана веднага след 1989г.,пряко или косвено те винаги са влияели на управлението в България,така че тука някой се опитва да ги управдае ,че от скоро са в управлението.И да сте усетили някакъв + от това .Не ,така че без тях.
62
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Понякога и агентите на ДС се изпускат да кажат някоя истина. В случая агент "Павел" изразявабез да иска отношението на всички власт имащи,а и за демократи имащи се към Референдумите. Същите тези избягват да си спомнят,че Демокрацията всъщност е измислена като Референдуми. А сега познайте, къде в света реално има Демокрация !
61
2
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 10 години
В по-голямата си част от 25 год.период България е управлявана от висшисти с различни специалности,с по няколко и то .И какъв е резултата в днешно време познайте баз да подсказвам.Не е въпроса само в образованието,защото то дава знание в определена област от социалния,икономическия и т.н. живот.Има фактори като възпитание,принадлежност, морал,съвест,отговорност,грижа за слабия които липсват в българските политици а това не е никак малко.Самите те не осъзнаха каква травма нанесоха на хората.