Драма с "Южен поток" няма, увери външният министър

Много важна е стратегията за изграждане на европейския енергиен съюз
3 дек 2014 15:12, Елка Василева
206
Драма с "Южен поток" няма, увери външният министър
Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото

За България е много важно да възприеме сериозно стратегията за изграждане на европейския енергиен съюз, натам трябва да насочим усилията си. Газовите връзки с Гърция биха разнообразили нашите източници. Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Даниел Митов, който участва в заседание със своите колеги от НАТО, предаде кореспондентът на БТА.

Драма с "Южен поток" няма. България е казала ясно, че иска газопроводът да се изгражда по европейските правила и според българското законодателство, да бъде икономически изгоден. Ако проектът бъде прекратен, това ще стане едностранно от Русия, коментира Митов.

Министърът потвърди, че е научил от медиите за развитието на този въпрос (за съобщението на руския президент Владимир Путин за спиране на проекта).

Не са били използвани обичайните дипломатически канали, поясни той. Ако има добронамереност, използваш дипломатически канали. Онзи ден се видях със зам.-министър на външните работи на Русия, този въпрос не бе обсъждан и споменаван по никакъв начин. Безкрайно съм учуден. България по никакъв начин не може да бъде обвинявана в този случай, този газопровод не е предназначен само за нас. Не можем да бъдем обвинявани, ние сме част от общност с правила, които трябва да следваме, обобщи Митов.

Той съобщи, че нашата страна ще използва дипломатическите канали за изясняването на ситуацията. България е суверенна държава, която защитава интересите си и работи по установените правила. Ще използваме всички средства, за да си подредим картината, допълни министърът.

По повод днешната среща в НАТО, посветена на противодействието на терористичната групировка Ислямска държава (ИД), Митов отбеляза, че за България най-важното е да продължава да работи по въвеждане на законодателство за криминализиране на участието на български граждани в тази организация. Много държави са го направили, ние се движим в рамките и сроковете, които сме си определили. Надявам се в началото на следващата година да бъдем готови, движим се в максимално бързи срокове, посочи той.

Митов отбеляза, че нашата страна допринася за международните усилия срещу ИД с изпращането на леко въоръжение и боеприпаси за кюрдите в Ирак. Отчетени бяха усилията и резултатите до момента. Отчита се задържане и изтласкване на ИД от Ирак. Голяма въпросителна е какво ще се случва в Сирия, поясни министърът.

Той допълни, че има няколко инициативи за прекъсване на финансирането на ИД, свързани с обособяването на евентуални международни механизми срещу подкрепата за екстремистите.

По повод срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери в кулоарите на заседанието министърът поясни, че разговорът е бил много кратък. Както ЕС, така и останалите ни партньори са загрижени заради корупцията и върховенството на закона у нас, посочи Митов в отговор на въпрос. Изразена бе надежда, че България с новото си правителство ще покаже воля да се справи с тези два въпроса, добави той.

По неговите думи с Кери не е било обсъждано разполагане на американски танкове в България. Министърът отрече срещата да е засегнала въпроса за купуването на нови изтребители за Българската армия. За момента не можем да направим повече от това, което вече сме направили, ще търсим вариант, този въпрос не може да виси дълго време, заяви Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
9
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Одисей, кога намери златното руно, кога започна да ги разбираш нещата?
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този научил от медиите, а Боко моли да му дадат да прочете договора, че не го бил виждал. За "Южен поток" се говори от 7 години, а премиерът на РБ периода 09-13 гг не бил го чел и бил силно изненадан от загубата на тръбата.
20
1
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Хм , а ние когато влезнахме в ЕС то спазихме ли критериите на Маастрихд ,а и сега колко държави спазват приетите от общността закони !? Отново двойни стандарти . Нямаме политици ,нито министри които да са силни и без да клякат пред САЩ !
19
11
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
Русия разполага с капацитет за износ на газ към Европа за около 265 милиарда кубически метра. Тя изнася максимум 160 милиарда и тенденцията е за намаляване. Тоест има огромен свободен капацитет. Дори да приемем Южен поток с неговите 63 милиарда, които категорично по никакъв начин не могат да бъдат достигнати, тя се сдобива с капацитет от над 325-330 милиарда кубика. Т.е. с два пъти повече свободен капацитет. Как ще постъпва Русия в бъдеще, когато ще може да определя към кого да насочва налични количества и кого да подминава?
18
2
 
10
 
! Отговори
Защо? преди 9 години
Защото сме герберасти...Писна ми от простотии вече!
17
14
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
Русия не е доказала, че може да нагнети и достави на българския бряг 63 милиарда кубически метра газ, тъй като има физични закони и технологични невъзможности. Русия е постигнала най-високото налягане на компресорните си станции от 154 атмосфери на своя бряг за Син поток. За Южен поток трябват 350 атмосфери. При нагнетяване с налягане 154 атмосфери Русия ще може да достави на българския бряг едва 17 милиарда кубически метра газ с изходно налягане при Варна от 27-28 атмосфери. Този газ ще го докарат до нашия бряг и трябва да го отклонят към Турция и Гърция. За Европа няма да има газ. Тук са
16
11
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Този човек е стъпил на земята.
15
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рез 2002 г. завършва Политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2001-2002 г. специализира Политически умения в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен Маршал на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в Programme des personnalites davenir на френското външно министерство.[1]14 Ти какво си завършил
14
15
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
Щели да закарат Южен поток в Турция. Добре, но първо да построят втората тръба на Син поток. А се оказва, че не могат да преодолеят образуването на кондензата на нагретия газ. Тепърва сега ще експериментират да направят крио инсталации, които да охлаждат газа, тъй като нагнетен от компресорите той стига до 270 градуса, а на дъното на морето е 3-4 градуса и се охлажда, и се образува кондензат, което им е големият проблем - от 2200 метра да избутват кондензата на турския бряг. А тук е 1000 км и проблемът е още по-голям.
13
1
 
19
 
! Отговори
Мъж до 9 преди 9 години
Това, че е сложил очила, не го прави интелигентен:)Всъщност, Дани, е много глупав младеж, без никакъв опит за този пост.
12
1
 
16
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Драма няма има трагедия или фарс изберете си сами.
11
1
 
19
 
! Отговори
Аси преди 9 години
Така е. Няма драма. Има недоносчета в министерство на външните работи и политици, които не работят в интерес на страната. Време е да се разследват някои за държавна измяна. Плещят глупости по медиите, слуги на чужди господари без воля и отговорност, партийни послушковци и нагли службогонци, алчни продажници напълниха министерства, държавни ведомства и заеха висши постове. Държат по някой умен и кадърен в постоянен стрес да върши работа.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха на бас ,че тоя си го слага и *** ,затова е завършен еврео-атлантически демократин
9
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки с по интелигента от вашата неандерталскобалканка дивашка физиономия е гей нали , ***
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При спирането на ЮП няма пропуснати ползи, а неизплатени комисионни
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5 ООООООООООО мачо где си ти
6
2
 
16
 
! Отговори
Мъж преди 9 години
Дани, за нас не е драма че обичш да правиш тръби на благодетелите си, както и да ти влиза тръба от зад.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айдеее и тоя гей и американски агент излезе да се изсере по темата за Южен поток .*** *** са по жалки и долни и от ционистките им вашингтонски господари .Тоя *** Диди Митов е доказателството.
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да няма драма?! варадерото ще му увехне издръжката.
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Газовите връзки с Гърция биха разнообразили нашите източници."Да, биха ги "разнообразили" с руския газ, който трябваше да получаваме директно по тръбата...