Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.

Заявления ще се приемат през февруари
Обновена: 14 яну 2015 16:24 | 14 яну 2015 13:15,
172
Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.
Снимка: архив, Булфото

Процесът по саниране на панелките започва. Управляващите вече са пуснали в ход информационна кампания за програмата, а на 28 януари предстои да бъде одобрена методиката. Реалното приемане на заявленията ще бъде през февруари. За кампанията са отделени 1 млрд. лв., с които ще бъдат санирани около 4000 блока.

Това обявиха от ГЕРБ, чиято младежка организация информира и депутатите за процеса. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради беше част от предизборната кампания на управляващите. През първата година държавното саниране ще е 100% безплатно за хората.

Шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев опроверга информациите в медиите, че кампанията по санирането ще обхване едва 200 блока. „Така ще излезе, че санирането на един блок ще струва 5 млн. лв., което е абсурдно“, каза той. Депутатът обяви, че с 1 млрд. лв. ще бъдат санирани около 3000 – 4000 блока.

Средствата ще бъдат осигурени чрез Българската банка за възстановяване и развитие. Парите ще бъдат дадени на общините, които ще бъдат отговорни за целия процес, обяви зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. Няма фиксирана сума, която ще получи всяка община. “Ще стимулираме етажните собствености да се състезават“, казаха от ГЕРБ.

Добрев пък припомни, че България е на последно място в Европа по енергийна ефективност. „Използваме три пъти повече енергия да топлим един квадрат от своето жилище от германците. При положение че доходите в двете държави са доста различни“, отбеляза депутатът.

Темата беше повдигната и по време на парламентарния блиц контрол. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че има идея собственици, които поемат ангажимент за ремонт на асансьорната уредба, да са с предимство за саниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
или средно по 250 000 на блокче-отлично и кои фирми ще правят това саниране.Голямо лапане ще падне,още по богати ще станат нашите фирми.И гледайте по бързичко ,че местни избори идват,парички ще ни трябват.
8
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грабенето започна
7
2
 
19
 
! Отговори
kan4o преди 9 години
Изборите почнаха.Първо в София и без други градове,села и паланки.
6
5
 
6
 
! Отговори
живота ти е поп-фолк преди 9 години
Смятах го,смятах го и ето какво излиза :средно по 140 блока се падат на всяка област.Нали се сещате,че след като няма фиксирана цифра за всяка от тях, по-оправните ( демек в по-големите градове ) София,Пловдив..да не изреждам,ще вземат повече бройки.И само защото в по-малките градове администрациите не са толкова гъвкави и отракани и експедитивни.То затова и малките градове все повече затъват.Никой не им е виновен.Сами си го правят.Който може го може !
5
8
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Заявления?Що не се гръмнете без заявления!?Един милиардлева откъде изкопахте?От здравните осигуровки,или от бездънната каца КТБ?Може би Дянков ви ги даде?
4
9
 
43
 
! Отговори
кк преди 9 години
"Депутатът обяви, че с 1 млрд. лв. ще бъдат санирани около 3000 4000 блока". Прави впечатление абсолютно прецизния и точен разчет на Делян Добрев - 3-4000 блока...Делянчо, че всяка баба ще ти се изсмее, бе, чедо!!! Че това е толеранс от 1000 блока, или превърнато в кинти - 250 млн.лв....Ех, на ГЕРБ, икономисчето!!! Ех, бившото министърче!!!!
3
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С 10 милиарда евро за АЕЦ Белене биха могли да се санират всички панелни блокове в България и така не само няма да имаме нуда от АЕЦ Белене, а дори и някои настоящи мощности ще станат излишни.Най-евтината енергия е спестената енергия!
2
14
 
44
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
"ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд. лв."С пари от партийната си каса, вероятно.От същата каса, с които купува такива медии като "Днес"То бива слагачество, бива, ама това вече мирише!
1
40
 
19
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Абе *** червен *** , какво искате повече. Най после едно умно и рационално решение и за хората и за държавата .